ponedjeljak, 16. veljače 2015.

,,Kupljeni novinari"


Nijemci o tome barem otvoreno govore - kao da je kod nas drukčije (ako šutimo) - ili je možda još i gore?!Udo Ulfkotte: 

Kupljeni novinari 


Kako političari, tajne službe i visoki financijski krugovi Njemačke upravljaju 

masmedijima 


Na poleđini knjige stoji: ,,Imate li i Vi osjećaj da se Vama često manipulira i da Vam sredstva društvenog priopćivanja lažu? Onda Vam je kao i većini Nijemaca. Do sada je slovilo kao ,,teorija zavjerâ" da vodeći mediji nama građanima pomoću propagandnih tehnika ciljano manipuliraju. Sada jedan insider otkriva što se uistinu zbiva iza kulisa." Ovaj insider je Udo Ulfkotte i ,,Kupljeni novinari. Kako političari, tajne službe i visoki financijski krugovi Njemačke upravljaju masmedijima" naslov je njegove knjige koja je prije nekoliko mjeseci objavljena u izdavačkoj kući Kop Verlag i koja je već doživjela više izdanja. 

Ulfkotte u knjizi ,,Gekaufte Journalisten" uglavnom ostaje prilično subjektivan, no ipak, on opisuje svoja vlastita iskustva koja je doživio osobito u 17 godina kao urednik ,,Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ). Međutim, upravo s obzirom na to iznošenje tajnih podataka isplati se čitanje ove knjige. A Ulfkottea valja za to pohvaliti da ne pokazuje prstom na druge, nego kritizira ponajprije sebe samoga. On primjerice opisuje razne slučajeve u kojima je potkupljen - ne predajom koverata s gotovinom u nekim mračnim uličicama, nego puno suptilnije, primjerice financiranjem putovanja s neizgovorenim očekivanjem dobronamjernog izvješćivanja kao protuuslugom. 

Potom pokušava razotkriti opskurne mreže, odnose i veze novinara, lobista i politike. Organizacije kao Atlantik-Brücke ili Trilateralna komisija već su teme teorijâ zavjerâ premda Ulfkotte iznosi čiste činjenice. Možda su na kraju mnoge stvari nejasne, ali zasluga je autora da je barem upozorio na moguće utjecaje tih organizacija. 
Izlazak iz ,,kaše jedinstva" 

Kao izlaz iz trenutačne situacije u kojoj ne postoje suštinske razlike među važnim i utjecajnim medijima, Udo Ulfkotte u ,,Gekaufte Journalisten" preporučuje da se te medije dalje ne financira. ,,Uskratite onima koji nama manipuliraju i koji nas dezinformiraju kvote, naklade i ne slušajte ih. Isključite ih i ne dajte više ni centa za to. Što više ljudi bude to činilo, time će veći biti pritisak." Doduše, to barem kod obvezatne prisilne pretplate za državnu radioteleviziju nije baš lako. Alternativu starim i renomiranim medijima za Ulfkottea je internet: ,,Novinari kao pojedinačne marke koji i bez izdavača mogu zaraditi jer im se vjeruje - oni imaju budućnost." 

                                                                                                                                                           Izvor: katholisches.info 

1 komentar:

  1. Kako je to tek kod nas....
    Nas tradicionaliste su spasili blogovi, inače se za nas ne bi nigdje čulo: ni u svjetovnim, a pogotovo ne u crkvenim medijima.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)