petak, 27. veljače 2015.

Nestala posveta Benedikta XVI
(Rim) Braniteljima katoličkog nauka o braku i obitelji trenutačno puše oštar vjetar u lice. Pritisak koji se vrši na izdavače koji su izdali njihove knjige za obranu sakramenata svete ženidbe. Knjige za obranu katoličkog moralnog nauka i nauka o braku koje su nestale na putu sinodskim ocima u Vatikanu. Otvoreni napadi na kardinale koji su se suprostavili Kasperovom prijedlogu koji je odobrio papa Franjo kako bi se naškodilo njihovu ugledu. Smjene i uklanjanja. 

Koliko je u tome neposluha podložnika koji ,,trče pred rudu", a koliko izravne naredbe odozgor, nije lako kazati. Mnoge stvari pak upućuju na odlučnu upravljačku centralu oko pape Franje. Ima se jedan cilj pred očima koji se želi postići u kolovozu 2015. U pozadini bogata njemačka Crkva vrši svoj pritisak na Rim. Kardinal Reinhard Marx dao je prenijeti informaciju da će Njemačka sama promijeniti crkvenu praksu ako se Rim sa svojom Sinodom još jedanput bude opirao i kočoperio kao u listopadu 2015. Marx kao papa iz sjene u Münchenu? U argentinskom Rimu to se i želi, kad samo ne bi bilo dosadnih ,,konzervativaca" koji se ne žele prikloniti napretku. 

Njima pripada i afrički kardinal Robert Sarah. Francuska izdavačka kuća Fayard ovih je dana objavila knjigu razgovorâ s kardinalom Sarahom. U njoj se nalazi izjava: ,,Ideja da se Učiteljstvo ukoni u jednu lijepu kutiju i da se time odvoji od pastoralne prakse koja onda prema okolnostima može razviti mode i strasti, jedan je oblik hereze, patogene shizofrenije. Svečano ponavljam da će se Crkva u Africi oduprijeti svakom obliku pobune protiv Kristova i crkvenog Učiteljstva.

Knjiga s jednom zagonetkom 

Knjiga koja postavlja zagonetku. Izdavačka kuća ju je nagovijestila s ,,Predgovorom umirovljenog pape Benedikta XVI." i već je to objavila na naslovnici knjige (vidi sliku). Sada je Benedikt XVI. nestao. Knjiga je objavljena bez njegovog predgovora. ,,Sa svom vjerojatnošću je Benedikt XVI. napisao predgovor koji je bio predviđen za knjigu, inače se naslovnica s nagovještajem knjige ne bi mogla tako urediti i upotrijebiti za reklamu", kaže Benoit et moi. Zašto je predgovor povučen, ostaje zagonetka, ,,Koje su politički korektne misli prevladale u izdavačkoj kući Fayard da bi se objava predgovora umirovljenog Pape u novoj knjizi držala ne baš pametnom?", kaže Benoit et moi, te to povezuje s nadom da će kardinal Sarah objaviti predgovor koji je sastavio Benedikt XVI. 

Razlozi za nestali predgovor ne moraju, dakako, biti u francuskoj izdavačkoj kući. Što zasada ostaje, jest sumnja da je vršen pritisak i zastrašivanje onih čija se obrana katoličkog vjerskog nauka i reda proglašava ,,napadima" na Papu. 

Kardinal Sarah je 22 godine djelovao kao nadbiskup Conakryja u Gvineji. Zna kako se suočiti s teškim situacijama, a da odmah ne izgubi živce. Njegov prethodnik bio je devet godina u zatvoru komunista koji su tada vladali u Gvineji. Godine 2001. papa Ivan Pavao II. ga je pozvao u Rim i postavio ga je tajnikom Kongregacije za evangelizaciju narodâ. 2010. ga je papa Benedikt XVI. imenovao predsjednikom Papinskog vijeća Cor Unum i iste ga je godine kreirao kardinalom. Papa Franjo ga je koncem 2014. imenovao novim pročelnikom rimske Kongregacije za bogoštovlje. Tražeći nasljednika za ratzingerijanca kardinala Cañizaresa, njegovo podrijetlo i njegovo djelovanje u okviru crkvenog djela pomoći za crnog Afrikanca s ozbiljnim izrazom lica bili su u prilog. Presudno je bilo, čini se, da se papa Franjo nakon verbalne ,,omaške" kardinala Waltera Kaspera na Sinodi potrudio oko gesti dobre volje prema Crnoj Africi. Mjesto predsjednika u Papinskom vijeću Cor Unum otada je prazno što olakšava namjeravano spajanje papinskih savjeta u okviru reforme Kurije. 

                                                                                                                           Tekst: Giuseppe Nardi/katholisches.info 

Broj komentara: 7:

 1. Premda nas mediji zasipaju bujicom informacija, mnoštvo toga mi ne znamo. Odnosno, uvjerava nas kako sve znamo, ali nam se bitne stvari pred očima skrivaju.
  U današnjoj Crkvi se puno toga događa iza kulisa. Da nije tradicionalista i blogova, sve bi podsjećalo na komunizam.
  Baš me zanima kako će se za dvadeset ili pedeset godina govoriti o današnjem vremenu. Uvjereni smo da smo slobodni, da sve znamo, da odlučujemo...no je li to zbilja tako?!
  Možda će naže vrijeme nazivati "vrijeme licemjerja".

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Izuzetno pesimisticna perspektiva g. Kikii. Zar mislite da toliko mnogo zla nedostaje u ovoj dolini suza da Zlome i njegovim slugama treba jos 20 ili 50 godina da se ispuni casa gnjeva Gospodnjega?
   Ako sodomiti imaju takav lobi u Crkvi kakav imaju, koji tako satanski besramno cak vec ucjenjuju Crkvu i prijete raskolom (ako ne bude po njihovom) onda zaista tesko da je moguce da ce ovo zlo jos toliko dugo harati, tj. tesko da ce Bog dozvoliti da ta paklena opacina (koja direktno potire prvu Bozju zapovjed zivota: "plodite se i mnozite") moze toliko dugo harati Crkvom (svijetom).

   Takodjer, nevjerovatno je da ljudi, "malo stado", mogu pobjediti (izlijeciti, egzorcizirati) ovu satansku civilizaciju smrti i da za 20 ili 50 godina govore o zlu koje sada hara svijetom. Vec sada se ne smije zucnuti protiv sodomita u tkz. javnosti (u zakonodavstvu Kanade vec je ugradjena kaznena odredba ako neko pokusa citiranjem Biblije argumentirati zlo sodomije) pa kako mislite da bi za 20 ili 50 godina to bilo moguce?

   Nas samo Isus Krist od zala ovoga svijeta moze spasiti, zato, trebamo stalno moliti: dodji Gospodine Isuse Kriste, Maranatha!


   Dodji Gospodine Isuse Kriste, Maranatha!
   Dodji Gospodine Isuse Kriste, Maranatha!
   Dodji Gospodine Isuse Kriste, Maranatha!

   PS

   Izbriši
 2. Ovo je, bez dvojbe, vrijeme zbunjenosti, obmana, neizvjesnosti, uređeno i vođeno da Božje duše pate. No, kako je ipak jasno u kojem vremenu živimo, o čemu se javno i izravno malo tko usudi govoriti, (zbog straha) molimo se da ostanemo vjerni Gospodinu.

  Božji blagoslov, laik

  OdgovoriIzbriši
 3. Zna li netko sto radi i zasto zivi na istoj adresi u Vatikanu rabin Skorka, papin prijatelj?

  "Rabbi Abraham Skorka who happens to live with him in Santa Marta, believe it or not."
  http://callmejorgebergoglio.blogspot.com/2015/02/rabbi-skorka-lives-at-casa-santa-marta.html

  Obzirom da je poznata zivotna "filozofija" rabinova ova "kohabitacija" je krajnje sablaznjiva i hereticna!

  Zabrinuti katolik

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Zabrinuti katolik, mozda nije toliko lose koliko izgleda; mozda ga "samo" kabala drzi na oku da se slucajno ne obrati. Treba se nadati njegovom obracenju - nada zadnja umire!
   Zamisli brate u Kristu, ako se to obracenje dogodi koja bi to festa bila!

   U svakom slucaju, kako rece PS, moramo neprestano moliti: "Dodji Gospodine Isuse Kriste, Maranatha!" Amen, Alleluia!
   Katolik

   Izbriši
  2. Katolik, dragi brate u Kristu, ja molim te poslednje rijeci iz Biblije (iz Otkrivenja sv. Ivana apostola): "Dodji Gospodine Isuse Kriste, Maranatha!", ali to ne znaci da ne smijem biti zabrinut za Crkvu koju predvodi papa koji cuti kao zaliven kada rabin (kojemu je Bergoglio dao katolicko odlicje) govori da on jos ceka mesiju koji je obecan Zidovima. Emanuel - Mesija JE DOSAO na Zemlju i s nama je do svrsetka svijeta!
   To sto rabin ne poznaje i ne priznaje rijec Bozju uklapa se u kabalu, ali kako se tu papa uklapa?
   Zabrinuti katolik

   Izbriši
 4. Dragi ljudi, ipak moramo imati u vidu da Papa zna pokazati i milosrdje. Jeste da to njegovo milosrdje mnogi i ne razumiju, ali ne moze se svakome ugoditi, zar ne?!

  http://eponymousflower.blogspot.com/2015/02/malleus-aliquorum-cardinalium-hard.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+TheEponymousFlower+%28The+Eponymous+Flower%29

  Vjernik laik

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)