četvrtak, 12. veljače 2015.

Peking skriva tijelo biskupa iz katakombi - 54 godine u komunističkim zatvorima


Biskup mučenik Shi Enxiang

(Peking) Katolički biskup iz katakombi Cosmas Shi Enxiang uhićen je 2001. godine i nestao je u koncentracijskim logorima Narodne Republike Kine. Otada mu se gubi svaki trag. Potkraj siječnja proširila se vijest o njegovoj smrti. Prošlih su dana vlasti zanijekale da su proširile vijest. 54 od 93 godine života biskup je proveo u zatvoru. 

Članovi obitelji biskupa Shi Enxianga čekaju da vlasti izruče posmrtne ostatke. Vjerojatno je da ih je država već kremirala. Biskup Shi Enxiang pripada dugom nizu biskupa u katakombama koji su mučeni u logorima i zatvorima te su preminuli. 

Kineski su katolici prema mišljenju Asianews-a uvjereni da se vlast boji demonstracija tijekom pokopa i da je zbog toga demantirala vijest o smrti i da tijelo drži skrivenim. 

Zbog svoje vjernosti papi i Crkvi biskup je Shi Enxiang morao provesti nekoliko desetljeća u komunističkom zatočeništvu. 

Msgr. Shi Enxiang je preminuo u 93. godini života. Bio je biskup u ilegali biskupije Yixian (Hebei). Posljednji je put uhićen 13. travnja 2001. Bilo je to na Veliki petak kada je policija upala u kuću njegova nećaka i biskupa bez optužbe i suđenja odvela na nepoznato mjesto. ,,Ovo je pravi dan" rekao je biskup, aludirajući na dan Kristove smrti, svojim članovima obitelji koji su bespomoćno morali gledati njegovo ponovno uhićenje. Na upite poslane vlastima nisu dobili odgovor. 

Vijest o smrti biskupa u ilegali brzo se proširila među kineskim katolicima koji biskupa Shi Enxianga drže mučenikom i svecem. Više od polovice svog dugog života, cijele 54 godine, morao je provesti u koncentracijskim logorima i zatvorima jer je ostao vjeran svojoj kršćanskoj vjeri i jer je odbijao odvojiti se od Rima. 

U Yixianu su već izvršene pripreme za njegov ukop. Očito su tisuće ljudi htjele sudjelovati. To je valjda uplašilo državno vodstvo. Kada njegovo tijelo nije predano, obitelj se ponovno obratila državnoj upravi Baodenga. Glavni službenik je izjavio da ništa ne zna o smrti biskupa.


Izvor: katholisches.info

2 komentara:

 1. Netko se još davno upitao tko upravlja cijelim komunizmom. Odgovor je bio jasan: Lucifer! To je bjelodano i u ovom slučaju.
  Za mnoge nedaće u našoj zbilji odgovoran je taj neljudski sustav, stvoren da od čovjeka stvori neman.
  Socijaldemokracija kakva god bila nosi njegov pečat mržnje i razaranja.
  A biskup Shi Enxiang doista je svijetli primjer čovjeka koji je nadljudskim snagama mogao svladati tu neman.
  54 godine torture, tamnice, prijetnji, mučenja, gladi, samice...i ostati vjeran papi i Crkvi.
  A nas uzrujava obično njemačko piskaralo Kasper ili Schonborn, izgubljen u vremenu i prostoru.
  Ovo je vrijeme jakih katoličkih muževa: njima ni modernizam, ni neokonzervativna trabunjanja, a ni sedisvakantizam ništa ne mogu.
  Kao što je on rekao "Ovo je pravi dan", kažem i ja "Ovo je pravo vrijeme" za nošenje križa skupa s Isusom i herojsko svjedočenje ljubavi prema Papi i Crkvi, čak i u ovim dramatičnim, rijetko viđenim uvjetima. Jee li biskup Shi Enxiang primjer za buduće biskupe Katoličke Crkve kada otpočne veliki obračun?! Vidjet ćemo.
  Preuzvišeni oče Shi Enxiang, moli za nas i našu ustrajnost!

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Prorežimsko „Patriotsko ujedinjenje“u Kini je doduše službeno tamo „državna Crkva“, ali je to apsolutna farsa. Istinska Crkva u Kini je Crkva u katakombama u kojoj Gospodin i Sveti Duh danas, ovdje i sada djeluju kao u apostolsko vrijeme! Zajednica kršćana u Kini dnevno se povećava za nekoliko tisuća članova. Kinezi sve više shvaćaju da materijalizam i komunistička ideologija ne daju stvarni nutarnju mir i duhovno zadovoljstvo.
  Kineski katolici su veliki primjer za nas u Europi jer kod nas slova previše stoje u prvom planu. Teologija je važna, ali primijenjena i življena vjera iz Biblije još je važnija.

  BT

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)