četvrtak, 19. veljače 2015.

Tradicionalna Misa ponovno u Hrvatskoj


Papa Pijo XII. celebrira tradicionalnu Misu

Dragi prijatelji, braćo i sestre u Kristu!


Svećeničko bratstvo sv. Pija X. održat će svete Mise po tradicionalnom rimskom obredu u sljedećim terminima: 

U subotu, 21. veljače (subota nakon Pepelnice) u 17 h 

Split, hotel Dujam, Velebitska 27 U nedjelju, 22. veljače (I. korizmena nedjelja) u 10 h 

Zagreb, Češki narodni dom, Šubićeva 20 

uz predavanja na temu: ,,(Ne)zabludivost pape" 


*** 

Misli sv. Ivana Marije Vianneya o tradicionalnoj Misi 


Sva dobra djela u svijetu nisu ravna Svetoj Misi jer su djela ljudi, a misa je Božje djelo. Čak i mučeništvo je ništa u odnosu na ovo, jer je to žrtva čovjeka za Boga, a Misa je žrtva Boga za čovjeka. 

*** 

Svjedočanstvo meksičkih Kristerosa - muškaraca, žena i djece -  koji su mučeni i progonjeni zbog Onoga koji je progonjen, mučen, raspet i umro na križu kako bi njegova Žrtva postala savršeni prinos Bogu Ocu: ista je to žrtva koja se prinosi na nama mističan i nevidljivi način u obredu svete Mise; one misne Žrtve poradi koje su umirali, umiru i umirat će mnoga braća i sestre do konca vremena i pojavka Jaganjca okružena nebeskom slavom - Sina Božjega bez čije bi žrtve sve naše patnje bile uzaludne. 
Papa Benedikt XVI. u pohodu braći i sestrama u Meksiku

*** 

I ja kada dođoh k vama, braćo, ne dođoh s uzvišenom besjedom ili mudrošću navješćivati vam svjedočanstvo Božje jer ne htjedoh među vama znati što drugo osim Isusa Krista, i to raspetoga. I ja priđoh k vama slab u strahu i u veliku drhtanju. 

Sv. Pavao, apostol Gospodnji

I besjeda moja i propovijedanje moje ne bijaše u uvjerljivim riječima mudrosti, nego u pokazivanju Duha i snage da se vjera vaša ne temelji na mudrosti ljudskoj nego na snazi Božjoj. Mudrost doduše navješćujemo među zrelima, ali ne mudrost ovoga svijeta, ni knezova ovoga svijeta koji propadaju, nego navješćujemo Mudrost Božju, u Otajstvu, sakrivenu; onu koju predodredi Bog prije vjekova za slavu našu, a koje nijedan od knezova nije upoznao. Jer da su je upoznali, ne bi Gospodina slave razapeli. Nego, kako je pisano: Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube. A nama to Bog objavi po Duhu jer Duh sve proniče, i dubine Božje. Jer tko od ljudi zna što je u čovjeku osim duha čovječjega u njemu? Tako i što je u Bogu, nitko ne zna osim Duha Božjega. A mi, mi ne primismo duha svijeta, nego Duha koji je od Boga da znamo čime nas je obdario Bog. To i navješćujemo, ne naučenim riječima čovječje mudrosti, nego naukom Duha izlažući duhovno duhovnima. Naravan čovjek ne prima što je od Duha Božjega; njemu je to ludost i ne može spoznati jer po Duhu valja prosuđivati. Duhovan pak prosuđuje sve, a njega nitko ne prosuđuje. Jer tko spozna misao Gospodnju, tko da ga pouči? A mi imamo misao Kristovu. (1. Kor. 2, 1-16).


2 komentara:

  1. Trebam li uopce pitati zasto se misa u Splitu odrzava u hotelu, a ne u nekoj crkvi?

    OdgovoriIzbriši
  2. Treba li uopće odgovarati - zato jer modernisti ne daju da se služi u crkvi.

    Pluton

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)