četvrtak, 26. ožujka 2015.

Müller: ,,Dati doktrinarne ovlasti biskupskim konferencijama? To je posve protukatolički"
Trese se kupola sv. Petra, ali ne zbog udara vjetrova koji su danas u Rimu žestoki. Kardinal pročelnik Kongregacije za nauk vjere Gerhard Ludwig Müller dao je intervju francuskom tjedniku Famille Chrétienne u kojemu nije samo nepokolebljivo potvrdio svoj stav na sljedećoj Sinodi, nego je otišao puno dalje, postavivši u pitanje mogućnost davanja širih ovlasti nacionalnim biskupskim konferencijama, to jest jedno od temeljnih načela apostolske pobudnice Evangelii Gaudium, programa ovog pontifikata, kako je pojasnio, stavivši to crno na bijelo, sam papa Franjo: ,,Naglašavam da ono što želim ovdje izreći ima programski smisao i važne posljedice". 

Njemački purpurnik kaže bez okolišanja i uljepšavanja da je misao da se ,,neke doktrinarne ili disciplinarne odluke o braku ili obitelji prenesu na biskupske konferencije posve protukatolička" jer mjesne biskupske konferencije - premda imaju ovlasti za određena pitanja - ,,ne predstavljaju učiteljstvo uz Učiteljstvo, bez Pape i zajedništva sa svim biskupima". 

Problem je da je pitanje (oduvijek delikatno i odveć trnovito) obrađeno s krajnjom jasnoćom u jednom odlomku pobudnice Evangelii Gaudium: ,,Još se nije dostatno pojasnio statut Biskupskih konferencija koji ih shvaća subjektima konkretnih ovlasti, uključujući i neke autentične doktrinarne ovlasti. Pretjerana centralizacija, umjesto da pomogne, komplicira život Crkve i njezinu misionarsku dinamiku". 

Prema sudu kardinala pročelnika pak ,,Crkva nije zajedništvo nacionalnih crkava čiji predsjednici glasaju kako bi izabrali svoga lidera na općoj razini". Müllerova misao nije nova. Već je u jesen 2013. godine u dnevniku Osservatore Romano objavljen jedan njegov članak u kojemu je nijekao mogućnost pripuštanja Euharistiji rastavljenih ponovno vjenčanih što je jedna od najkontroverznijih točaka o kojima su se vodile žestoke raspre na Izvanrednoj sinodi u listopadu prošle godine. 

Izvor: Chiesa e postconcilio

4 komentara:

 1. Nema vise nista naopako sto tkz. papa moze uciniti a da me iznenadi. Sto uopste normalno mozemo ocekivati od Bergoglia koji se jos uvijek nije ni osvrnuo na gazenje nogama u blatu Presvetog Tijela Kristova na misi u Manili i za kojega odvratni sodomit elton john vristi mjesecima: "santo subito". Divota, sodomitski "sv. papa Francisko".

  PS

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. "Što uopće normalno možemo očekivati od Bergoglia koji se još uvijek nije ni osvrnuo na gaženje nogama u blatu Presvetog Tijela Kristova na misi u Manili"...
   Nadnaravno upozorenje je dobio (članak na Bitno.net "Euharistijsko čudo u Buenos Airesu")

   BOžji blagoslov, laik

   Izbriši
  2. Eto, odlican podsjetnik kako Bog daje i preko cuda svjedocanstvo vjernima, kao sto je i ovo cudo iz Buenos Airesa, kojemu je bio svjedok i (tada) kardinal Bergoglio. Vjerniku dosta, ali nevjerniku, bezumniku ocito ne!!!

   Izbriši
 2. Dakle Francisco ispunja najludje zelje monstruma tkz. Josipa Broza (jos se ne zna pouzdano tko je bio i odakle ovaj komunisticki ego-manijak i zlocinac), koji je pokusao na sve moguce nacine da ostvari "nacionalnu hrvatsku katolicku Crkvu" - odvojenu od Vatikana, ali je imao naspram sebe jednog orijasa Katolicke Crkve - sv. Alojzija Stepinca s time da Francisco ide cak mnogo dalje, jer on ocigledno priprema cijepanje Katolicke Crkve ne na nacionalne (poput Pravoslavnih Crkava) nego na biskupijske "Crkve", kojih bi bilo mnogostruko puta vise od 300-tinjak postojecih Protestantskih "Crkava" u svijetu. Ovo cak nije ni: "zavadi pa vladaj" ovo je: POCIJEPAJ I UNISTI !!!
  Dakle, Francisko pokusava da realizira najludje, najbezumnije snove "prosvijetljenih/iluminiranih" neprijatelja Kristove Crkve! Kuku njemu bezumnome!

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)