srijeda, 25. ožujka 2015.

Nadbiskup Marcel Lefebvre
25. ožujka 1991. u švicarskom je Martignyju preminuo nadbiskup Marcel Lefebvre, utemeljitelj Bratstva sv. Pija X. 

,,A mi se želimo pridržavati istine; želimo nastaviti objavljivati je. A što je ona, istina? Posjedujemo li pravo na nju? Jesmo li toliko umišljeni da možemo reći: Mi imamo istinu, a drugi je nemaju? Ova istina ne pripada nama, ona ne dolazi od nas, mi je nismo izmislili. Ova nam je istina predana, ona nam je dana, ona je napisana, ona živi u Crkvi i u cijeloj povijesti Crkve. Ova je istina poznata, nalazi se u našim knjigama, u našim katekizmima, u svim koncilskim dekretima, u papinskim odlukama, nalazi se u našem Vjerovanju, u Deset Božjih zapovijedi, u darovima koje nam je dragi Bog dao: svetoj Misnoj žrtvi i u sakramentima. Mi je nismo izmislili. Mi ne činimo drugo, nego ustrajavamo u istini. 

Jer istina je po svojoj biti vječna. Istina koju mi javno priznajemo jest Bog, jest naš Gospodin Isus Krist koji je Bog, a Bog nije podvrgnut nikakvoj promjeni. On ustrajava u svojem neizmjenjivom biću kako nam kaže sveti Jakov: 'nee vicissitudinis obumbratio'. U njemu nema promjene ni sjene od mijene. Bog je nepromjenjiv, 'semper idem', uvijek isti. Jamačno je on počelo svega što se mijenja, svega onoga što se pokreće u svemiru, ali on sam je nepromjenjiv.

(Iz propovijedi preuzvišenog nadbiskupa Marcela Lefebvrea prigodom 30. obljetnice njegovog biskupskog ređenja; Ecône, 18. rujna 1977.g.) 

4 komentara:

 1. Kako ide vrijeme i prolaze godine, riječi ovog čovjeka postaju sve jače, i sve aktualnije.Čitaš "Otvoreno pismo zbunjenim katolicima", ili propovijedi mons.Lefebvre-a, a onda poslušaš priče ljudi koji zauzimaju visoke pozicije u hijerarhiji naše Crkve, i detektiraš upravo takve malformacije.Rječnik zla jest sofisticiraniji i maskiraniji, ali ideje su uvijek na istom tragu.Hvala Vam oče nadbiskupe, na razotkrivanju malignih pojava, jer vaše riječi, baš kao i Onaj koji ih je inspirirao su Vječne.

  Max

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Amen! Bogu hvala na Atanaziju nasih dana.

   Izbriši
  2. Max, lijepo ste to rekli. Nadbiskup je velikan, Defensor fidei.
   S obzirom na trenutačna događanja u Crkvi vidimo da nimalo nije prenaglio, da nije bio zloguki prorok, a da su drugi bili popustljivi, strašljivi i nedosljedni. On je svijetlio cijelo vrijeme, sve do smrti. Oni su mistificirali, muljali, nadali se "protiv svake nade" i pričali Markove konake.
   Nadbiskup je prozreo, vidio i znao: sada svi bolje vidimo!
   Sačuvajmo njegov duh i ostavštinu!

   Kikii

   Izbriši
 2. Iz Proglasa msgr.Lefebvrea:
  "Stoga se svega pridržavamo što je Crkva svih vremena vjerovala i u vjeri prakticirala prije modernističkog koncilskog utjecaja : u ćudoređu, kultu, vjeronauku, u svećeničkoj formaciji, u crkvenim institucijama i svemu što je u knjigama kodificirano zabilježeno. I tako čekamo da istinsko svjetlo Tradicije rastjera tmine koje zamračuju nebo Vječnoga Rima.
  Djelujući na taj način milošću Božjom i uz pomoć Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i svetog pape Pija X., uvjereni smo da ćemo ostati vjerni Rimokatoličkoj Crkvi kao i svim Petrovim Nasljednicima i tako biti 'fideles dispensatores mysteriorum Domini Nostri Jesu Christi in Spiritu Sancto' .Amen."

  BS

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)