petak, 13. ožujka 2015.

Papa Franjo se odriče Castel Gandolfa i od njega želi napraviti muzej


Castel Gandolfo, papinska palača i vrtovi s pogledom na jezero Albano

(Rim) Papinska bi ljetna rezidencija Castel Gandolfo uskoro mogla biti pretvorena u muzej i time bi bila otvorena za posjete uz plaćanje ulaznice. Prema španjolskoj informativnoj stranici InfoVaticana papa Franjo ima konkretne planove koji idu u tom smjeru. Kratko po izboru papa je Franjo dao do znanja da ne namjerava koristiti Castel Gandolfo kao ljetnikovac. 

I zbilja, argentinski Papa još nijednom nije proveo noć u gorju Colli Albani. Samo je tri puta posjetio mjesto. Prvi put kako bi posjetio svoga prethodnika Benedikta XVI. koji se odrekao službe, druga dva puta 15. kolovoza na blagdan Uznesenja Marijina. Blagdan koji se u gradu tradicionalno slavio u nazočnosti vladajućeg pape koji bi u to vrijeme ondje boravio radi odmora. Kako ne bi stanovnike Castel Gandolfa odveć ražalostio, papa Franjo dolazi na ovaj blagdan, barem jedanput godišnje. 


Vrtovi u Castel Gandolfu

Pogodna klima u čarobnom kraju 

Kraj Castelli Romani u gorju Colli Albani veoma je cijenjen zbog svoje umjerene klime. Castel Gandolfo, jedno od ovih mjesta, veličajno se pruža preko strme padine prema kraterskom jezeru, jezeru Albano, ugaslom vulkanu. Već u starome Rimu velike su obitelji Carstva ovdje dale izgraditi vile kako bi mogle pobjeći od ljetne žege Rima. Vila cara Domicijana (81.-96.) čini temelj današnje papinske ljetne rezidencije. Kratko nakon 1100. godine su Gandolfi, plemićka obitelj langobardskog podrijetla, stoga ime Castrum Gandulphi, sagradili utvrdu oko koje je nastao današnji grad. 


Benedikt XVI. tijekom Krunice u vrtu Castel Gandolfa

1596. utvrda i zemlja su pripale Svetoj Stolici. 1624. papa Urban VIII. dao je od toga izgraditi današnju palaču. U Lateranskim ugovorima priznata je kao Papinska palača i time kao ekstrateritorijalno područje. Više papa, među njima i Pijo XII. i Pavao VI., ondje su preminuli. Dok je Benedikt XVI. često znao otići u Castel Gandolfo cijeneći mu klimu i mir, papi Franji ljetnikovac s raskošnim baroknim vrtovima i od 1938. i sjedište Specule, vatikanske zvjezdarnice, malo znači. On je mišljenja da je Vatikan ,,posljednji kneževski dvor Europe" što on želi ukinuti. 

Dvorac i vrtovi prostiru se na području od 55 hektara. U ožujku 2014. papa Franjo je vrtove otvorio za javnost. Sada želi otvoriti i dvorac i od toga napraviti turističku atrakciju te s prihodima od ulaznica rasteretiti vatikanske financije. U Vatikanu postoje određena strahovanja. Budući pape bi to mogli drukčije shvaćati nego Franjo i htjeti Castel Gandolfo opet koristiti kao ljetnu rezidenciju. Ponovno vraćanje izgubljenoga tada bi bilo teško. 
                                                                                                                                                   Izvor: katholisches.info

4 komentara:

 1. Žalosno...Nadamo se samo da se ovo nikada neće dogoditi.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Istina o propadljivosti materije (kakva god ona bila, i najvrijednija) prisutna je i u ovim pitanjima i jasno nam je svima da se ne trebamo vezati uz materijalno. Još jedan dokaz o dubini krize i primjer je odricanja, toliko važnog u ovom vremenu...

  Božji blagoslov, laik

  OdgovoriIzbriši
 3. A kako frančesko zna da idući pape nebi željeli svoj ljetnikovac? očito misli samo na sebe, ili on namjerava "ukiniti"papinstvo pa idućih papa neće ni biti a samim time i potreba za castel gandolfom.
  Ivan

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Bravo Ivane, blizu, veoma blizu. Cilj je: "ujedinjena svjetska religija"! Samo jos ne znamo: - kako ce se “papa” u "ujedinjenoj svjetskoj religiji" nazivati, mozda: papa-san (prema poznatom pojmu "mama-san" – sto bi mu prilicilo po ulozi koju bi imao) i - gdje ce stolovati.
   Po logici stvari i na osnovu vec vidjenih poteza hazarskih emisara, koji su "hodocastili" kod Bergoglia, “papa-san” bi trebao da stoluje u Jerusalimu. A kada se to bude ostvarilo kraj je blizu. Velika bludnica ce biti zbrisana sa lica Zemlje. Amen. Alleluia.
   PS

   Izbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)