petak, 13. ožujka 2015.

Papa sibilinski: ,,Moj će pontifikat biti kratak" - Sveta godina milosrđa


Papa Franjo proglašava godinu milosrđa

(Rim) ,,To je maleni, neodređeni osjećaj". Papa Franjo je dao sibilinsku izjavu i najavio novu Svetu godinu. Dvije godine je argentinski papa u službi, no on ipak ima predosjećaj da će "njegov pontifikat biti kratak". To je rekao Franjo meksičkoj televiziji Televisa u jednom intervjuu koji je emitiran u povodu druge godišnjice njegova izbora za papu. "Četiri ili pet godina. Ne znam. Ili dvije ili tri. Dvije godine su već prošle. Imam ponešto neodređen osjećaj da me je Gospodin izabrao za kratku misiju" rekao je Papa doslovno. Doduše, sam je dodao: ,,To je osjećaj" i time je dao do znanja da bi se mogao prevariti. 

U kolovozu prošle godine Franjo nije isključio ni odreknuće koje je napravio njegov prethodnik Benedikt XVI. Ako bi zdrastveni problemi bili preveliki. Međutim, čini se da Papa prije računa sa smrću u službi. Ograničenje godina za papinstvo ne želi uvesti. Ali od primjera Benedikta XVI. može puno dobiti. Odreknućem su otvorena "institucionalna vrata", rekao je Franjo već ljetos. 

Najavio Svetu godinu 

Istodobno je Papa najavio "Svetu godinu milosrđa", izvanrednu Svetu godinu koja će početi 8. prosinca 2015., na blagdan Bezgrešnog Začeća, a biti zaključena 20. studenog 2016., na blagdan Krista Kralja, piše Corriere della Sera. U crkvenoj povijesti dosada je bilo 26 Svetih godina. Posljednji je put papa Ivan Pavao II. proglasio godinu 2000. Svetom godinom. 
                                                                                                                                                        Izvor: katholisches.info 

3 komentara:

 1. Zamislite da na zaključenju Svete godine tadašnji papa (Burke?) sa svim biskupima svijeta posveti Rusiju Bezgrješnom Srcu?
  Lijepo bi bilo da naša generacija koja je doživjela sve strahote modernizma osjeti barem malo od trijumfa Srca Marijina!

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Gospon Kikii, divna zelja. Daj Boze da se ostvari.

   Medjutim, mogli bi Vas i mene neki optuziti da prizeljkujemo smrt "rimskog biskupa" (bilo ubistvom, sto Bergoglio vise nego jednom vec "prorokuje" bilo prirodnu smrt). Vjerujem da ni Vi, kao ni ja ne zelimo nikome smrt (koja naravno svakoga od nas ceka), ali ako je Bozja volja da ga uzme da spasava Crkvu od "novog milosrdja, onda hvala Bogu. Nadamo se da ce prad licem Bozjim >papa Franjo< naci milost i oprostenje, jer milost Bozja je, ako se to smije reci, jaca od pravednosti! Istu tu milost i mi sebi zelimo i zato molimo za sretnu smrt! Istina, za Bergoglia postoji stanovita otezavajuca okolnost, jer njemu je mnogo, veoma mnogo dano, tako da se od njega mnogo, mnogo vise i ocekuje, ali Bog je milosrdan raskajanoj dusi i nadajmo se da ce se Bergoglio osvijestiti i pokajati za sve naopako sto radi u Crkvi dok jos ima vremena.

   Ostaje jos jedna mogucnost, takodjer najavljena od Bergoglia: odreknuce, po modelu pape emeritusa. Ako bi u trenutku odreknuca "rimskog biskupa" sadasnji papa emeritus bio ziv, e onda ce vec poceti sprdnja u svijetu sa nasom Svetom Katolickom Crkvom od strane istih onih koji jos uvjek slave Bergoglia, a istovremeno bi to bila sablazan svoje vrste za vjerne duse Kristove Crkve, medjutim “trijumf Srca Marijina” zacijelio bi sve rane i usrecio sve duse koje traze Boga!

   Katolik

   Izbriši
 2. Sjetimo se kako tri mladica hvalospjevom iskazuju boziju slavu , a Gospodin propovjeda postojanost na cvrstoj stjeni ! Ova godina vjere je godina koja utvrduje vjeru kroz sva previranja , neka nam iduca godina bude ucvrscivanje u svetosti koje ucvrscuje i usavrsuje milosrde u srcima ! Bas ljepo vrijeme i i da docekamo obljetnicu Fatime kako dolikuje .
  Andela

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)