četvrtak, 26. ožujka 2015.

Peticija 500 engleskih svećenika za Tradiciju

Sinoda: 500 svećenika iz UK za tradiciju 

M. Tossati, La stampa, 25. ožujka 2015. 
Catholic Herald objavljuje peticiju gotovo petsto svećenika iz Engleske i Walesa koja je upućena sudionicima Sinode za obitelj koja će se održati u listopadu ove godine. U peticiji se traži da pastoralni nauk i praksa ,,ostanu čvrsto i neraskidivo u suglasju". 

Potpisnici kažu da od Sinode očekuju ,,jasnu i čvrstu izjavu" koja potvrđuje crkveni nauk o braku. ,,Želimo" - pišu oni - kao katolički svećenici, iznovice potvrditi našu nepokolebljivu vjernost tradicionalnom nauku koji se tiče braka i istinskom značenju ljudske spolnosti koja se temelji na Božjoj riječi i koje tijekom dva tisućljeća naučava crkveno Učiteljstvo.

Po Catholic Heraldu posrijedi je gesta bez presedana u povijesti Crkve u Engleskoj i Walesu. ,,Potvrđujemo važnost da se zadrži tradicionalna crkvena stega glede primanja sakramenata i da taj nauk i praksa ostanu čvrsto i neraskidivo u suglasju.

Jedan od potpisnika koji želi ostati anoniman rekao je tjedniku da ,,je postojao određeni stupanj pritiska da se ne potpiše pismo i uistinu jedna vrsta zastrašivanja koje su vršili neki prelati". Među najpoznatijim potpisnicima, barem britanskoj javnosti, teolozi su kao Aidan Nichols i John Saward, docenti s Oxforda kao Andrew Pinsent i poznati prelati kao Robert Billing, Tim Finigan i Julian Large. 

3 komentara:

 1. Deo gratias! Tako lijepa vijest.
  Kad bi barem i naš kler bio tako hrabar, uključujući i biskupe!

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Bilo bi dobro da i mi mozemo potpisati tu peticiju.

  Katolik

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Otiđite u tradicionalnu bogosloviju pa kada postanete, milošću Božjom, trady svećenik potpisujte peticije ako bi se pronašao učinkovit razlog za taj čin. Inače, tradicionalni svećenici su hodajuća pravovjerna peticija, koji se potvrđuju svojim pastoralnim djelovanjem na terenu; to jest među trady katolicima. :)

   Izbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)