četvrtak, 5. ožujka 2015.

Što se dogodilo s ,,proljećem" Crkve?
Glas Koncila je u svojemu novinskom formatu od samoga utemeljenja pratio "reformu" Crkve te kao jedan od glavnih nositelja koncilskog neomodernizma među katolicima negdašnje Jugoslavije odgajao novi val progresivista, a čiji će Glas vrlo rano u promet otvoriti široku cvjetnu aveniju kojom će uz zvuke luterovskih fanfara povući mase katolika u veliku krizu vjere. 

Donosim vam neke novinske isječke Glasa Koncila kao dokaze implementiranja sustavnih noviteta kojima je mjesna Crkva po partijskome principu uvodila novu agendu osuđujući sve pravovjerne snage i držeći ih zaostalim militantnim reakcionarima, dok je na drugoj strani podržavala frapantnu nekatoličku praksu na terenu. 
Duhovna obnova, uistinu, mora krenuti provjerenom tradicionalnom evangelizacijom ako smo uvidjeli da koncilska revolucija koncipirana na protestantskome modelu pokazuje katastrofalne rezultate. 

Broj komentara: 12:

 1. Puno hvala na skupljanju ovih isjecaka.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nema na čemu, prijatelju!

   Ispričavam se posjetiteljima bloga na vrlo lošim fotkama. Uređujem blog sa vrlo čudnog uređaja koji je jako konzervativan. :)

   Možda bi bila drska ideja da pošaljem Uredništvu GK-a dopis uz molbu da mi pošalju novi laptop. Barem sam po pitanju informatičke tehnologije pragmatičan modernist. :)

   Izbriši
 2. Treba čitati tekstove Smiljane Rendić, koje je Toma već odavno stavio na blog, a koja je bila jedna od rijetkih koja je u nas javno izrazila nadasve utemeljenu skepsu prema ovom masivnom zaglupljivanju pastve krajnje jeftinim novitetima po ukusu zapadnog čovjeka iz sada već davnih 1960-ih/1970-ih, a koji su in ultima linea svedivi na infernalni "široki put" iz Evanđelja....

  OdgovoriIzbriši
 3. Svaka čast - krasni prilozi!
  Nešto se mrvicu, onako kroz maglu sjećam tužne 1988.godine koja nije toliko tužna za Nadbiskupa koliko za sveopću Crkvu koja se odriče svoje Tradicije - barem su tako mislili široki krugovi i srljali u propast. Stoga ne čudi sa na Zapadu crkve zjape prazne.
  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 4. Zbunjeno dijete koje s užasom gleda u majku pevaljku. Neprocjenjivo.
  Što se tiče Davidovog plesa pred Kovčegom, uvijek sam govorio da bismo trebali doći u crkvu mi muškarci u kupaćim gaćama, žene u bikinijima. Na taj način bismo autentičnije imitirali Davida.

  OdgovoriIzbriši
 5. Upravo, poštovani Carolus, razmišljam o tom djetetu i ženi sagnute glave, koji, po meni, ispravno i spontano reagiraju u svetom trenutku. I ja plešem srcem i dušom kada mi se Bog objavi, ali misa je nešto drugo, ona je SVETA. I ne može se pod misom ponašati kako kome padne napamet, već kako je red, a to ovo dvoje najbolje pokazuju.
  Hvala na prilozima, Božji blagoslov!

  Laik

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Sveta je Misa posadašnjenje strašne Kalvarijske žrtve. Isus umire na križu kako bi otkupio grješne ljude. Zamislimo Blaženu Djevicu i svetog Ivana kakom plešu na Kalvariji?!
   Stoga je ozbiljnost i trezvenost te uronjenost u tišinu i molitvu jedino prikladno držanje na svetoj Misi, a time je bila prožeta predkoncilska Crkva.
   Veselje se ostavljalo za nakon svete Mise. Ljudi su se puno više družili u predkoncilsko vrijeme nakon svetih Misa. Nije to samo bilo uvjetovano ondašnjim vremenom ili običajima.
   Stoga su ples i svjetovne melodije na Misi nešto posve suprostavljeno biti same liturgije i to je programirano lagano odvođenje u herezu, u uvjerenje da je riječ o običnom zborovanju, druženju i gozbi.

   Kikii

   Izbriši
  2. Upravo tako, poštovani Kikii, to programirano umanjivanje svetosti Svete mise, bit je problema. Pretužno je, ali i potrebno ukazivati na njega, kao i na naš vjernički odnos prema njemu.

   Božji blagoslov, laik

   Izbriši
 6. Malo off-topic, ali mislim da ipak vrijedi podijeliti. Odlične homilije i predavanja američkog svećenika. Egzorcist, solidno potkovan u Tomi Akvinskom:http://www.sensustraditionis.org/multimedia.html

  OdgovoriIzbriši
 7. U preslici broj sedam Gk stoji podnaslov "Holandski katekizam".
  Je li moguće nekako dobiti ovaj članak na uvid?
  Unaprijed zahvaljujem.
  Pozdrav i blagoslov u Gospodinu Isusu Kristu.
  JbD

  OdgovoriIzbriši
 8. Sve je prije drugog vatikanskog koncila bilo bolje pobožnije.Posjedujem jedan molitvenik pod nazivon Jesenska Ružica Gospino Ružarje iz 1928 napisao duhovni otac Anđeo Marija Miškov.Prije Sv Ispovidi se moralo kleknit i ponizno reči Molim vas duhovni oče za sveti blagoslov,da pravo i potpuno svoje grijehe ispovjediti mogu:u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.Amen.Nakon tega se počelo govoriti Ispovjedam se Bogu svemogućemu,blaženoj Mariji vazda Djevici,blaženom Mihovilu arkanđelu...Kada si to izmolija prelazi se na razgovjetnu ispovid pa kad si sve kazao sam ovako zakljući Zato molim Blaženu Mariju vazda Djevicu blaženoga Mihovila arhanđela blaženog Ivana Krstitelja i sve Svece i tebe duhovni Oče da mi spasonosnu pokoru naložiš i da me od mojih grijeha odriješiš.Kad te je ispovhednuk opomenuo i pokoru ti naložio dok ti podijeluje sveto Odriješenje ti se ovako skrušeno pomoli:Za ove i sve ostale grijehe svoje znane i neznane koje sam ispovjedio ili koje sam nehotice zaboravio kajem se iz sveg sarca svoga što sam s njima Boga,najveće i svake ljubavi najvrijednije dobro,uvrijedio;mrzim na sve moje grijehe i tvrdo odlučujem i obećajem,da Božjom pomoći neću višje griješiti,i da ću od svih grišnih prigoda bježati...Isuse moj smiluj se meni grišniku!!!(ovo reci triput).Ovo je samo jedan segment kako se ozbiljno pristupalo Ispovjedi i Sv.Misi ima tega još nadan se da vas nisan zagnjavia.Bog Vas blagoslovija!

  OdgovoriIzbriši
 9. Posjedujem stari molitvenik kojega je napisao duhovni otac dominikanac Anđeo-Marija Miškov pod nazivom Jesenska ružica ili Presveto Gospino Ružarje blagoslovjeno od S.Oca Pape LeonaXIII dne 22 prosinca 1890 tiskano u Dubrovniku.U njemu je vidljivo kako se ozbiljno priprevlja Ispvidi i Sv. Misi tekstovi su puno drugačiji od današnjih sve je puno strože odnosno onako kako Bog zapovida i triba bit.Bog vas blagoslovija!

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)