srijeda, 15. travnja 2015.

Argentinska država priznaje Svećeničko bratstvo svetog Pija X. kao dio Katoličke Crkve
(Buenos Aires) Država je Argentina službeno priznala Svećeničko bratstvo sv. Pija X. kao dio Katoličke Crkve. U rezoluciji nadležnog ministarstva koju je u katoličkom svijetu najprije proširio blog Adelante la Fe i Rorate Caeli (vidi Dici i hrvatski blog Splendor Domini) stoji: 

,,Nadbiskup Buenos Airesa, Mario Aurelio kardinal Poli moli da se Bratstvo apostola Isusa i Marije (Svećeničko bratstvo sv. Pija X.) do trenutka kada pronađe konačni pravni okvir unutar Sveopće Crkve, promatra kao udruženje biskupijskog prava tako da je ,,infieri" društvo apostolskog života sa svim prednostima koje joj pripadaju i slijedeći sve obveze na što isto upućuje i istodobno prihvaćajući odgovornosti koji su u dužnosti dijecezanskoga prelata.

Priznanje argentinske države 

Dalje stoji u rezoluciji argentinske države da Bratstvu sv. Pija X. treba podijeliti karakter pravne osobe s javnim ovlastima unutar Rimokatoličke Crkve", sukladno uredbama crkvenog zakonika. Zašto je ova vijest relevantna? Ponajprije, Bratstvo da bi djelovalo u Argentini, treba barem za strane svećenike vize i boravišne dozvole. Ovaj proces zahtijeva da se FSSPX ili službeno promatra kao dio vjerske zajednice koju je država priznala ili da se samo prijavi kao neovisna vjerska zajednica. Ovo posljednje u odnosu na državu ne bi bilo problematično, ali Bratstvo se čak ni civilno-pravno nije htjelo promatrati odvojenim od Katoličke Crkve. 

Preko Argentine, Papine zemlje do priznanja Bratstva? 

Drugo, molba državi da prizna Bratstvo dijelom Katoličke Crkve, izravno od Marija Aurelija kardinala Polija, nadbiskupa Buenos Airesa. Njegov neposredni prethodnik je, kako je poznato, Jorge Mario Kardinal Bergoglio koji je 2013. kao papa Franjo izabran za Kristova namjesnika na zemlji. Utoliko se može pretpostaviti da se Papa osobno pobrinuo da Poli, a nitko drugi, bude njegov nasljednik u Buenos Airesu. Osim toga, s obzirom na nerazjašnjenu crkveno-pravnu situaciju FSSPX-a vjerojatno je da je sam papa Franjo potaknuo sadašnjeg nadbiskupa Buenos Airesa da se zauzme u korist Bratstva. 

Bratstvo sv. Pija X. vidi ove špekulacije u jednoj izjavi kao posve opravdane. Premda se u konačnici ne radi nego o ,,čisto administrativnoj proceduri u ograničenom kontekstu Argentinske republike". 

Izvor: katholisches.info 

Broj komentara: 11:

 1. Lijepa vijest!
  Što će sada naši istjerivači šizme i svi oni koji su svoje napada na FSSPX pravdali nekakvom vjernosti nekomu učiniti?
  Koliko smo samo puta čuli da se Crkva ne vraća unatrag, da se stara Misa nikada ne će dopustiti, da će Bratstvo otići u šizmu! A sve se drukčije dogodilo.
  Jadni su takvi (takozvani) autoriteti s kojima smo odrastali. Čast onima koji su smogli snage uvijek govoriti istinu.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Liberalni crkveni povjesničari nastoje prikazati kako je u povijesti Crkve bilo svega i svačega, a sve s ciljem da kažu kako bi se trebalo odreći velikog dijela Tradicije i da se treba, danas kad je svijet "uznapredovao" ugledati na modernu teologiju.
  Članak patera Marka: (Ne)zabludivost pape, ( u časopisu Christus Rex) govori sasvim suprotno (članak sam pročitao nekoliko puta). Bilo je zaista svega u povijesti Crkve, raznih hereza, ali je uvijek pobjeđivala prava Kristova vjera. Nekad je trebalo trpiti zablude (pa i papa) desetke godina, ali Duh Sveti nikada nije napuštao Crkvu, potaknuo bi pravovjerne (često iz niže hijerarhije, pa i neke koji su bili privremeno izopćeni) da ustraju u obrani vjere. U tom duhu vidimo da će i ova kriza (je da se je malo odužila) završiti pobjedom Tradicije i istinske vjere.
  Zanimljiva je izjava nadbiskupa Lefebvrea (intervju iz 1978.), nakon inzistiranja novinara na pitanju:što bi se dogodilo kad bi Papa odjednom koristio svoju nepogrešivost i naredio da ga poslušate? Što biste vi učinili? Nadbiskup je odgovorio: vjerujem da Sveti Duh ne bi dopustio da Papa bude u zabludi u tom trenutku. Naravno, ja bih tada poslušao papu.(poznato je da se iza 2VK pape ne koriste pravom nezabludivosti).

  Ne nadam se previše od današnje vijesti, ali sam siguran da Duh Sveti vodi Crkvu i da će uskoro očistiti Crkvu od svih modernih hereza i vratiti na put istine, tj. tradicije.
  Stipan

  OdgovoriIzbriši
 3. Ako se dogodi da bi Bratstvo bilo punopravni član Rimokatoličke Crkve imam osjećaj da će doći do velikih prijelaza dijecezanskih svećenika nezadovoljnih aktualnim stanjem u Crkvi u Bratstvo.Drugo,budući svećenički kandidati još će više ulazit u Bratstvo jer će biti sigurni da,ako do toga dođe,samo papinskim autoritetom i priznanjem po nekom određenom dokumentu koje sveta stolica donese značiti da je Bratstvo dio Rimokatoličke Crkve i da je konačno ono što naučavaju i žive najpravovjernije.Dok se to ne dogodi Bratstvo sebe može smatrati neodvojivim djelom sveopće Crkve kao i do sada a svi ostali katolici u Crkvi gledat će na Bratstvo kao i dosada i s mjerom rezerviranosti jer se po dosadašnjim crkvenim odredbama još uvjek ne smatraju punopravnima.To zasigurno mnogim svećeničkim kandidatima smeta koji bi htjeli formaciju Bratstva ali im smeta ono prvotno izopćenje koje još uvjek jako odjekuje u ušima.Dok se to ne promjeni i dok ne dođe do punopravnok povratka pod okrilje Crkve ja kao i mnogi koje znam mogu samo slušati cjenjena predavanja i kateheze Bratstva ali se na Misama Tradicionalnog obreda koje Bratstvo kao takvo služi nemožemo pričestiti zbog prigovora savjesti.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Dragi Bogoslove, ali gdje da se onda čovjek pričesti!? Nadam se samo da ne aludirate da se onda radije pričešćujemo kod pravoslavnih šizmatika

   Toni

   Izbriši
  2. Moram priznati da ovako nešto glupo odavno nisam čuo. Ne sumnjam da su Vam namjere iskrene, ali premise su zatrovane neokonzervativnim, nekatoličkim pseudostavovima. Ovo je ono "cijediti komarca, a gutati devu"(Mt 23,24).
   Kakve bismo samo zaključke trebali donositi o Njemačkoj biskupskoj konferenciji, o valjanosti ređenja i sakramenata nakon Kasperovim, Marxovim i Bodeovih ispada. Ili o Austriji nakon svega što znamo o Schobornu. Mi danas imamo hereze crno na bijelo. Mi imamo prelate koji raspravljaju o kvaliteti homoseksualnih veza i o razrješivosti ženidbe - kao da nema Svetoga pisma i kristalno jasnih izjava kojima se 300% proturječi.
   Što bismo trebali reći nakon one Pričesti u Manili?!
   Što reći o dokazanom članstvu u masoneriji nekih visokih prelata - pazite, nije to neka bezopasna seoska kafana. Tu je riječ o obožavanju Lucifera i sustavnom radu na uništenju katoličanstva.
   Stoga je ovakvo tumačenje mjesta Bratstva zbilja vrlo, vrlo neozbiljno. Pod krinkom vjernosti Crkvi i revnovanja proturaju se nekatolički stavovi i šteti se povratku pravovjerju.
   Zamislite da ovako rigidne i isključive stavove primijenimo na naše bogoslovije i teologe ili katoličke izdavačke kuće?! Ovo glumatanje da živimo u vremenu iza Prvog vatikanskog sabora velika je podvala - jedna od najvećih.
   S jede strane sedisi, s druge strane ova naklapanja.
   No, Blažena Djevica, Gospa Fatimska vodi ovu akciju. Jadni su oni koji nisu s njom.

   Kikii

   Izbriši
 4. Blagi Bože pa kao i dosad,nažalost!No ja to govorim za bogoslove.Ako ste laik vama je puno lakše.Idete kamo hoćete i nitko vas ne prati i ne ucjenjuje.

  OdgovoriIzbriši
 5. Molim za svećenička zvanja, pa znajte, poštovani bogoslove, napravite u datom trenutku tako da "vuk bude sit a ovca cijela", To predajte Bogu, a Duh Sveti sve nas vidi i vodi. Oni koji prate i ucijenju nisu s Bogom... ne dajmo im materijala, a srce nam ne mogu iščupati. Isus je rekao "Ako je Bog za nas, tko će protiv nas"...Nije lako biti ni laik i imati svoje krize, prolaziti kroz pustinje, a provokatori te podbadaju riječima, pa kako ti je teško a toliko molim. Ja im odgovorim da bi moglo biti i teže da ne molim ...i tako... zato, hrabro... :)

  Božji blagoslov, laik

  OdgovoriIzbriši
 6. Hvala Laiku na podršci!Vi doista imate čisto srce i zdrav katolički duh!Hvala za molitve koje prikazujete za klerike,molim vas molite i dalje jer su te molitve melem ranama mnogih nevolja u svakojakim susretima formacije.Ima ih puno koji ispaštaju zbog svoje pravovjernosti!Tješi nas ona"Mnoge nevolje ima pravednik...."Jos jednom hvala i ukljucujem vas vec sutra u Laude!

  OdgovoriIzbriši
 7. Dragi bogoslove, nisam baš razumio vašu prijepisku s Laikom, ali htio bih vam preporučiti da pročitate prvo poglavlje Katekizma o krizi u Crkvi, autor Matthias Gaudron, dogmatičar Bratstva (u časopisu Christus Rex). Samo bih istakao rezultate ankete koji kazuju da je vjera u pakao to manja što vjernici češće idu na novu Misu. Nova Misa i nova teologija očito suše vjeru puka. To vam je kao ljudi koji puno gledaju televiziju sve su više dezinformirani. (ako vam se svidi prvo poglavlje svakako bih vam preporučio sedmo poglavlje koje još nije objavljeno ali je prevedeno, ako hoćete mogu vam ga poslati).

  Ja vas potpuno razumijem. Moja dva sina razmišljaju o svećeništvu. Jedan je u sjemeništu, drugi promišlja. Molim Boga da oba završe kao svećenici Bratstva. Vama bih preporučio da posjetite bogosloviju u Zaitkofenu. Vjerujem da bi u tom slučaju, kad biste okusili pravu Misu i pravu vjeru, vratili se i nastavili formaciju u Bratstvu.
  Bb, Stipan

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Neću se više javljati jer nesmijem!.No da bi razumjeli trag mojeg promišljanja skrećem pozornost na pismo Benedikta XVl.o ukidanju exomunikacije nad četvoricom biskupa Bratstva od 10.03.2009.
   Papa kaže sljedeće i upozorava,citiram"Dokle god Bratstvo ne dobije kanonsko priznanje njihove zaređene osobe vrše službu nedopušteno....Dokle god se ne pojasne doktrinalna pitanja Bratsvo nema kanonski status u Crkvi a njegove zaređene osobe,premda su oslobođene od Crkvene kazne,ne vrše svoju službu dopušteno...teške su riječi predstavnika te zajednice;oholosti,pametovanja,isključivost i jednostranost..."Razumijte me molim Vas!Prigovor savjesti + poslušnost!.Nemojte me više komentirati jer mi se samo otežava!Znam i ja kako izgledaju sjemeništa Bratstva i kakvo je ozračje duha ali šta mi to vrijedi ako nisam u zajedništvu s Papom i tjerate me iz Sveopće Crkve.Nek se Bratstrvo vrati punopravnom zajedništvu vidjet će te,nećete me moć nagovarat ni mene ni mnoge druge bogoslove na prebacivanje ali dajte više nek se konačno riješi pitanje zajedništva i trvdoglavosti unutar Bratstva!U miru sa svima!

   Izbriši
  2. Komentatori su podastrli svoja razmišljanja pa time zaključujem ovu raspravu.

   Draga i poštovana braćo u Kristu, ostanimo povezani u molitvama. Zahvaljujem!

   Božji Vam blagoslov i zagovor Blažene Djevice Marije!

   Izbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)