utorak, 14. travnja 2015.

Blaženi Alojzije, moli za nas!
Kako se bliži odluka o proglašenju svetim blaženoga Alojzija Stepinca, najsvjetlijeg sina hrvatskog naroda i ,,najsvjetlijeg lika Crkve Božje u Hrvata", protukatolička propaganda u Srbiji ponovno se budi. Unatoč posvemašnjoj jasnoći o svetom životu kardinala Stepinca i mogućnosti da se lako spozna povijesna istina, demon šizme SPC-u ne da mira: raskol još uvijek skupo stoji Srpski narod! 

Donosimo isječke iz nekoliko srpskih listova i obavijesnih agencija posljednjih dana: 


SRPSKI PATRIJARH IM UKAZAO NA ČINJENICE 

SPC VATIKANU: Stepinac je učestvovao u klanju Srba i ne može biti svetac! 

Stav SPC prema kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca predat je ministru spoljnih poslova Vatikana Dominiku Mambertiju. Sadržaj pisma, kako se navodi, nije se mogao saznati, ali je nesumnjivo da SPC ne gleda sa odobravanjem na najave da bi Stepinac mogao postati svetac. 

www.alo.rs 

ODNOSI SRBIJE I VATIKANA 

Najava kanonizacije kardinala Stepinca, pošto je prethodno beatifikovan 1998. godine, koja bi trebalo da se dogodi tokom ove godine, izazvala je reakciju Srpske pravoslavne crkve, i usledilo je, juna 2014, pismo kojim je predočen stav srpske crkve. 

Posebno pismo tada je poglavaru Rimokatoličke crkve uputio i predsednik Srbije, naglasivši da treba nastojati da se, zajedničkom mudrošću, ne načini potez koji bi bilo koga uvredio, imajući u vidu prošlost, iskustvo iz Drugog svetskog rata, odnosno ulogu Alojzija Stepinca u to vreme. 

www.tanjug.rs 

Poruka SPC Vatikanu: Osudite Stepinca, pa u posetu papi 

SPC je u dva navrata do sada upozorila da je kanonizacija Alojzija Stepinca problematična i zamolila Katoličku crkvu da ima razumevanja za takav stav. Međutim, stav Svete stolice je da je Stepinac uzor hrišćanskog mučeništva, kao i da to mučeništvo označava vrhunac nasilja usmerenog protiv Crkve tokom užasnoga razdoblja komunističkoga progona. 

www.blic.rs 

*** 

Blaženi Alojzije, moli za jadni Srpski narod da nađu put povratka u Crkvu Kristovu i odrekne se focijevske himbe i šizme - duha raskola, zavisti, mržnje na Crkvu Kristovu te mitomanije koja je uz komunistički antiteizam bila glavnim uzrokom rijeke krvi u devedesetima. 

1 komentar:

  1. Čak je i povjerenstvo oformljeno da istraži ulogu blaženog Stepinca u četrdesetima.
    Koliko nas samo košta ta ekumenistička pomama...
    Uvijek se vraćamo na isto: izvori većine pokoncilskih zala su ekumenizam, kolegijalnost i vjerska sloboda skupa s"subsistit in" i novim obredom.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)