subota, 4. travnja 2015.

,,I kad bi 99% bilo za, Crkva odlučuje što je dobro i loše" - Tagle oslabljen


Kardinal Gaudencio Rosales

(Manila) Na Filipinima se nadbiskup Manile u miru, Gaudencio kardinal Rosales očitovao protiv pokušaja da se na otočnom arhipelagu legalizira rastava. Nakon okončanja kolonijalnog vremena SAD-a rastava braka je 1950. godine ukinuta na većinski katoličkim Filipinima. 

Kardinal Rosales je komentirao ankete koje je objavio institut za istraživanje javnog mnijenja Social Weather Station kako je Radio Vatikan izvijestio na različitim jezicima. O prijedlogu zakona za ponovno uvođenje rastave braka raspravljat će se nakon Uskrsa u Filipinskom parlamentu.

Filipini se trenutačno nalaze pod ,,pritiskom modernizacije" kako to promatrači nazivaju. Jedinoj većinski katoličkoj azijskoj zemlji uz Istočni Timor treba se nametnuti vladajući zapadni mentalitet poticanja pobačaja, kontracepcije, spolnog odgoja, homoseksualnosti i rastave braka, i to na brzinu. Argumenti su poodavno poznati i na Zapadu, koji je važan davatelj novca Filipinima, gdje je kontracepcijski mentalitet čvrsto ukorijenjen, a ti argumenti su općenito prihvaćeni.

,,Crkva ima dužnost obraniti nauk svojeg Utemeljitelja

,,Crkva ima dužnost obraniti nauk svojeg Utemeljitelja", odgovorio je kardinal Rosales na anketu prema kojoj je navodno 60% ispitanika odgovorilo da su za legalizaciju rastave braka. Naravno samo ako je brak neizlječivo razoren. I ova argumentacija koja opravdava društvenopolitičke lomove izvanrednim situacijama, izvrsno je poznata sa Zapada. Zakonska regulativa za izvanredne slučajeve brzo se svede na banalno ,,jedan bračni partner više ne želi". Pobačaj se legalizirao uglavnom upućujući na silovanja. Ovi slučajevi se statistički nalaze u području promila. Stotine tisuća djece godišnje se pobaci u Europi zbog toga jer trudna žena zbog kojeg već razloga ,,ne želi". Nametanje iživljavanja vlastite volje u najvećoj mjeri koje se u odabranim područjima države i njezinih zakona velikodušno podržava. Naravno, samo u određenima.

,,I kada bi 99% bilo za", kaže kardinal Rosales CBC News-u, ,,rastava za Crkvu ostaje pogrešna jer je brak sakrament i jer Crkva ima dužnost pridržavati se nauka svojeg Utemeljitelja i promicati ga. Je li ova borba za promicanje istine Evanđelja izgubljena borba, to nije njezin problem. Njezin je jedini problem reći jesu li stvari pogrešne ili ispravne". 

Oslabljena pozicija kardinala Taglea 

Je li mladi, liberalni filipinski kardinal papabile
ultraprogresivnih destruktora u kardinalskom
kolegiju?
Kardinal Rosales je prethodnik sadašnjeg nadbiskupa Manile, Luisa Antonija kardinala Taglea. Tagle se u unutarcrkvenoj raspravi o rastavljenima ponovno vjenčanima stavlja na stranu kardinala Waltera Kaspera. Koja implicitno prihvaća rastavu braka i želi priznati drugi brak. Time je Tagle oslabio svoju poziciju u trenutačnoj filipinskoj raspravi o rastavi kao predstavnik Crkve otočja, najveći po činu i ruinirao je svoju vjerodostojnost u obrani sakramenta braka i jednoga državnog zakona za zaštitu braka koji iz toga proistječe. On time nedostaje filipinskoj Crkvi u odlučujućem trenutku da nepokolebljivo brani brak s obzirom na javnost i državu i da podigne svoj glas protiv legalizacije rastave braka.

Još jedan razlog zbog čega se u trenutačnu raspravu uključio njegov prethodnik u miru kardinal Rosales.

Izvor: katholisches.info

2 komentara:

 1. Da. moguće je da progresisti kuju planove da bi se ne bi dogodila pogrješka i bio izabran netko kao kardinal Burke ili Ranjith. Tagle je mlad, ambiciozan i zadojen modernizmom i ludorijama "Bolonjske škole (La scuola di Bologna)" - dakle, vrlo opasan igrač. On je napisao ključno poglavlje povijesti II.vatikanskog sabora - "Storia del Vaticano II" (il Mulino) za koju se tvrdi da je najčitanija na svijetu - koji je protumačio kao rupturu i nov početak. Unatoč tome papa Benedikt XVI. ga je kreirao kardinalom.
  Nadamo se da će nas Gospodin sačuvati i Crkvi poslati snažna pastira.
  Svima blagoslovljeno iščekivanje Uskrsnuća Gospodinova!

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Cardinal, he is the archbishop of Manila since 2011. A scholar of the Second Vatican Council, he has a doctorate degree from the Catholic University of Washington. He was a member of the International Theological Commission.
  He is the author of Easter People: Living Community (Orbis Books 2005, translated in Italian by EMI under the title Gente di Pasqua, winner of the 2013 Capri San Michele Award). He also contributed to the volume Storia del Concilio Vaticano II (Il Mulino), edited by G. Alberigo. He was a ‘possible’ candidate to become the next pope at the 2013 Conclave.

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)