četvrtak, 9. travnja 2015.

Je li ovo san i naših modernista?
Gospodin i gospođa biskup - prvi biskupski bračni par kod anglikanaca 

(London) 26. siječnja ove godine u Anglikanskoj crkvi Engleske bilo je svečano ustoličenje prve žene biskupice. Od 3. srpnja Englezi anglikanci će imati prvi biskupski bračni par. 

Engleska crkva je s Alison White objavila imenovanje druge biskupice u svojoj povijesti. Alison White je supruga Franka Whitea koji je već anglikanski biskup. 

Od srpnja su Whitovi prvi engleski bračni par u kojem su oba bračna partnera biskupi. Frank White je od 2010. assistant bishop Newcastlea. Prije toga je osam godina bio sufraganski biskup Brixwortha. 

Nastupilo ono na što su upozoravali protivnici ređenja žena 

Alison White je anglikanskim protivnicima ređenja ženâ bila prototip onoga na što su oni upozoravali već prije 40 godina da će nakon svakog zadovoljenja jednog zahtjeva uslijediti novi zahtjev. "Sredina" koja služi za postizanje većine na demokratskim glasovanjima to je doduše odlučno opovrgavala, ali sada činjenice govore drugi jezik. 

U sedamdesetima je otpočela diskusija o ređenju žena. Nakon dugih, žučnih raspri Generalna je sinoda prihvatila ređenje ženâ. Budući da je odluka prijetila da dovede do raskola u Crkvi Engleske, župnim je zajednicama dano na izbor odbiti ženska zvanja. 1994. ,,zaređene" su dvije prve žene. BBC je aktivno podržavao pripuštanje ženâ ređenju serijom The Vicar of Dibley, jednom umjetnom figurom koja je Englezima predstavljala svećenice kao idealne osobe. 

Prve dvije svećenice postaju također prve dvije biskupice 

Od 2005. uslijedio je cijeli niz odluka Generalne sinode kojima su korak po korak uklonjene sve prepreke za pripuštanje ređenju biskupica. Zbog stalnog otpora za pripuštanje su bile potrebne još godine. U vijećima su se imenovanjima stvorile nove većine i toliko se dugo glasovalo dok u srpnju 2014. u Generalnoj sinodi nije postignuto odlučujuće prihvaćanje. S velečasnom Libby Lane prije dva mjeseca ustoličena je prva biskupica. 

Alison White postala je 1986. đakonisa, 1987. đakonica. Libby Lane i Alison White postale su 1994. prve dvije svećenice Crkve Engleske. Obje će 2015. postati i prve biskupice. Lane i White su udane i imaju svaka po dvoje djece. I Lane je udana za anglikanskog klerika. Brakom s jednim biskupom Alison White je doduše stekla svojevrstan primat.

Izvor: katholisches.info

Broj komentara: 8:

 1. Milina!
  Baš teti dobro stoji rimski kolar.
  Kad ga već ne nose oni koji bi trebali.
  Naši dijacezaci nose ono nešto čudno što bi trebao biti kolar. To je najčudniji modni detalj koji je ćovjek smislio. No,pokoncolska mašta može svašta.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Sada je vidljivo da je Bratstvo srce prave obnove u Crkvi. Ne kažem da je jedina snaga, ali zauzima vrlo bitno mjesto u svemu.
  Stoga će se nečastivi služiti svim mogućim sredstvima da spriječi dolazak Bratstva. Netom nakon obrane od neokonzervativnog napada - nije isključeno da se ponovi - doći će nešto novo.
  Sam pater Pfluger je vjernicima Bratstva jasno rekao da postoje i drugi koji se bore za Tradiciju i to svi moramo shvatiti.
  No, ja bih iz iskustva rekao da ondje gdje se borba za Tradiciju temelji na sprječavanju dolaska Bratstva i gdje nekadašnji insideri šire razorne kritike Bratstva, katkad i Nadbiskupa - a u biti opravdavaju svoju izdaju ( kako je jedanput pater Schmidberger nakon stotog napada odgovorio pateru Recktenewaldu FSSP) nema tu blagoslova. Nama nije mjesto s takvima.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 3. HIM, ova slika me podsjetila na onu "priču": "24. postaja križnog puta, Šimun Cirenac i Veronika se žene...". Pa, Bože dragi, čitaju li oni Bibliju??? To je licemjerje i umišljenost, obična gluma kršćanstva...odvratno... Bože, pomozi im da shvate kuda su zalutali...

  Božji blagoslov, laik

  OdgovoriIzbriši
 4. Ovo nije kraj "moderniziranja". Naredna je sodomitska faza "biskupovanja", tj. "bracni par" >muz + muz< i .>supruga + supruga<!

  Ako se drugovi Kasper & co. odcijepe onda bi njihov modernizam "prirodno" evoluirao u: "papa + suprug/supruga kardinal". Kad je moderno nek je moderno.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Zapravo, vrhunac te "prirodne" evolucije "svecenistva" (po logici nastranosti "modernih" i u skladu sa "demokratskim pravima sodomita") bio bi: >PAPESA + SUPRUGA KARDINALICA< !

   PS

   Izbriši
 5. Protestantske sekte su dosegle novu razinu dekadencije.

  Ali, ne treba zaboraviti da su "ređenja" u anglikanskoj sekti ionako nevaljana.
  Svi njihovi "svećenici" i "biskupi" nisu ništa više od običnih laika... i to heretičkih laika.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. "O, kako je lijepo biti katolički laik!" Pročitajte si, poštovani "anonimni" ovaj članak na portalu Dnevno.hr, pa da vidite kako ste krivo usporedili zalutale, braću i sestre kršćane sa "običnim laicima"...Moralna dekadencija vjernika i u katoličkoj crkvi, duhovno tupavilo i totalno ne poznavanje materije jest jedan od najvećih crkvenih problema, zato jer je zakamufliran licemjernošću i taštinom. Ma, recite, koliko ljudi ne žele danas biti mali, ponizni, skromni, suzdržani i bez nepotrebnih komentara i filozofiranja. Nasljedujmo Krista, BD Mariju i svece, jer samo tako ćemo moliti za zalutale. Pozvani smo na to...

   Izbriši
 6. Kikii kaže: Sam pater Pfluger je vjernicima Bratstva jasno rekao da postoje i drugi koji se bore za Tradiciju i to svi moramo shvatiti.
  Upoznao sam nedavo jednog svećenika koi kaže: Vi (Bratsvo Pia X) imate zvanja, slavite pravua Misu, vi ćete biti sol zemlje, svjetionik u zadnjim vremenima.
  Nažalost, taj isti svećenik nema hrabrosti odvažiti se i slaviri Misu svih vremena.
  Božji blagoslov Tebi, Kikiiju, i svim čitateljima ovog bloga, Stipan (prvmučenik)

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)