ponedjeljak, 13. travnja 2015.

Papa o progonima kršćana: ,,Jedna vrsta genocida u sveopćem i kolektivnom ravnodušju"
Papa Franjo podsjetio na genocid nad Armencima, Turska povukla veleposlanika pri Svetoj Stolici 

,,Nažalost i danas čujemo krik toliko naših sestara i braće koji zbog njihova vjerovanja u Krista ili zbog etničke pripadnosti javno bivaju ubijeni, odrubljivanjem glava, stavljanjem na križ ili bivaju živi zapaljeni, te primorani napustiti svoju zemlju". 

Papa Franjo je ponovno osudio progone kršćana u svijetu koji su sada u tijeku i označio ih ,,jednom vrstom genocida u sveopćem i kolektivnom ravnodušju". 

,,Naše čovječanstvo je u prošlom stoljeću preživjelo tri velike, nečuvene tragedije: prva tragedija koja se općenito drži 'prvim genocidom XX. stoljeća' pogodila je vaš Armenski narod, prvi kršćanski narod, skupa sa Sircima katolicima i pravoslavnima, Asircima, Kaldejcima i Grcima. 

Bili su ubijeni biskupi, svećenici, redovnici, žene, muževi, starci i čak i djeca i nezaštićeni bolesnici. 

Druge dvije ostvarili su nacizam i staljinizam". 

Ovim riječima papa Franjo je podsjetio na ,,Veliko zlo" (,,Meth Yeghern"), pokolj kršćana koji je prije 100 godina počinilo Osmansko carstvo, tijekom celebracije u Svetom Petru kako bi podsjetio na žalosnu obljetnicu i ponovio je definiciju ,,genocida" koju su rabili Ivan Pavao II. i armenski patrijarh Karekin II, u Zajedničkoj izjavi 27. rujna 2001. 

Riječi pape Bergoglia u Turskoj se čitaju kao prava pravcata provokacija i provociraju pravi diplomatski incident: turske su vlasti rekle da su ,,preneražene" zbog riječi pape Franje o genocidu Armenaca kršćana jer, prema Ankari, ono što se dogodilo u Otomanskom carstvu od 1915.-1917. čak ni međunarodni sudovi nisu priznali genocidom. 

Vlada u Ankari pozvala je Vatikanskog nuncija, Antonija Lucibella kako bi mu priopćila da su turske vlasti ,,duboko pogođene i zbunjene" Papinim riječima tako da su pozvale veleposlanika pri Svetoj Stolici na razgovor. 

Turska ne priznaje pojam ,,genocid", nego priznaje da su počinjeni masakri i da su mnogi Armenci izgubili život tijekom deportacija. 

Prema Ankari bila je posrijedi represija protiv jednog naroda koji je surađivao s carističkom Rusijom tijekom Prvog svjetskog rata. 

Armenski genocid priznala je 1985. potkomisija UN-a za sprječavanje diskriminacije i zaštitu manjina, a 1987. Europski parlament te parlamenti Urugvaja, Francuske, Belgije, Danske, Italije, Nizozemske, Švicarske, Švedske, Rusije, Poljske, Libanona, Litve, Grčke, Slovačke, Cipra, Argentine, Venezuele, Čilea, Kanade, Vatikana, 43 od 50 država u SAD-u. 

Zanimljivo je spomenuti da je među njima milijun i pol Armenaca koje su Turci 1915. god. zvjerski ubili, bilo i približno 100.000 armenskih katolika. 

Danas u svijetu živi 8 milijuna Armenaca, posebice u Rusiji, SAD-u, Kanadi, Srednjem Istoku i u Francuskoj. 

Izvor: blog.messainlatino.it 

Broj komentara: 5:

 1. Masonerija je vodila akciju ka i danas u Iraku i Siriji.
  Papi Frani svaka čast na ovin ričima
  L

  OdgovoriIzbriši
 2. Molimo se za Papu i Crkvu!
  Sada je Petar progovorio - čini se. Molitve mnogobrojnih katolika ne mogu ostati neuslišane.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 3. Odgovori
  1. Pogreškom sam uklonio vaš cijenjeni komentar.

   Možete nadoknaditi izgubljeno i ponoviti Vaš komentar! :)

   Primite moje isprike!

   Izbriši
  2. Pogreškom sam uklonio vaš cijenjeni komentar.

   Možete nadoknaditi izgubljeno i ponoviti Vaš komentar! :)

   Primite moje isprike!

   Izbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)