srijeda, 22. travnja 2015.

Pogubljeno 28 etiopskih kršćana
(Tripolis) Video pokazuje dva smaknuća: dvanaestorici kršćana prerezan je grkljan, šesnaest je kršćana pogubljeno hicima iz pištolja. Snimke sadržavaju i prijetnje smrću koje su prethodile smaknućima: islam ili smrt. Kršćani koji po navodima IS-a potječu iz Etiopije radije su prihvatili smrt. 

Skupine koje su bliske Islamskoj državi (IS) u nedjelju su objavili provokativan i jezovit videozapis. On je pun prijetnji kršćanstvu i pokazuje ubojstvo 28 muškaraca. Žrtve se predstavljaju kao pripadnici ,,neprijateljske etiopske Crkve". 

Pripadaju li svi Etiopskoj ortodoksnoj Crkvi ili drugim kršćanskim denominacijama, još se ne može reći. No, svi su ubijeni po dosadašnjim informacijama etiopski kršćani. 

Smaknuća podsjećaju na ubojstvo 21 Kopta u veljači ove godine 
Videozapis je profesionalno izrađen i začuđujuće je dobre kakvoće. Slijed slika podsjeća na scene videozapisa koji pokazuje ubojstvo 21 koptskog kršćanina u Libiji i koji je proširen u veljači ove godine te je diljem svijeta izazvao strah i zaprepaštenje. 

Kao mjesto smaknuća, kao i kod egipatskih Kopta, izabrana je morska obala. Svim kršćanima zakrabuljeni islamisti nožem su prerezali grkljan. 

Druga scena pokazuje pogubljenje drugih 16 kršćana. Krvnik je obučen sav u crno, a drugi islamisti nose vojničku odjeću. Krvnik žrtvama prijeti pištoljem i traži od njih da prihvate islam. Budući da odbijaju, jednom po jednom puca u glavu. 

Islam ili smrt - ili glavarina podanika 

Prije smaknuća pokazani su neki muškarci koje se predstavlja kao sirijske kršćane. Oni izjavljuju da im džihadisti ostavljaju izbor da prihvate islam ili moraju platiti porez, džiziju. Glavarina se po islamskom pravu može nametnuti osvojenom, nemuslimanskom stanovništvu. 

Prvi je put po ovim smaknućima Etiopija postala cilj napada Islamske države (IS) koja se sve više širi na nova područja, a da joj se nitko ne suprostavlja. Etiopska vlada je ,,odlučno osudila ogavni pokolj" i nastoji otkriti identitet žrtava. 

Etiopsko kršćanstvo potječe iz Isusova vremena 

Etiopija je nakon Nigerije najnapučenija afrička država. Premda je državom od 1974.-1991. upravljao marksistički režim povezan s Istočnim blokom koji je progonio kršćane dvije trećine od oko 90 milijuna Etiopljana su kršćani. Većina od toga pripada Etiopskoj ortodoksnoj Crkvi za čije se utemeljenje tvrdi da se dogodilo u Isusovo vrijeme. 

Mnogi Etiopljani traže danas posao u drugim državama. Na taj su način neki dospjeli i u Libiju gdje se razne islamske skupine bore jedne protiv drugih. Državno se uređenje Libije urušilo nakon zbacivanja Muammara al-Gaddafija što je izvela koalicija koju je predvodio SAD 2011. godine. Islamska država kojoj su se priključile lokalne islamističke skupine nadziru danas dijelove zemlje. U veljači su im pogubljeni Kopti pali u ruke, a sada su i etiopski kršćani doživjeli istu sudbinu i nemilosrdno su poubijani. 

Izvor: katholisches.info 

1 komentar:

  1. Kršćanstvo je zbilja najprogonjenija religija, a lijevi fašisti nam vazda trube kako su kršćani vjera progonitelja. premda u ovom i prošlom stoljeću svojim očima vidimo krv naše mučene i ubijene braće.
    Na Bliskom istoku se svednevice događaju strahote, u Africi također. Kršćane ubijaju kao stoku, kršćanke siluju, samostani i crkve se razaraju, biskupi se otimaju, redovnici progone, a Zapad šuti...Više se buke digne kad dvadeset jegulja zaluta u neki riječni rukavac. Nemojmo se čuditi kad počne urušavanje Zapada.
    Pogubljenim kršćanima neka Gospodin bude milostiv!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)