petak, 17. travnja 2015.

Spaemannova kritika: papa Franjo ,,Prodor" ili ,,Gaf" - Kult spontanosti


Robert Spaemann, doajen njemačkih filozofa,
oštro je kritizirao papu Franju

(Freiburg) Doajen  katoličkih filozofa njemačkog govornog područja, osamdesetsedmogodišnji Robert Spaemann, dugo je šutio o ,,fenomen Franjo". Kada je u mjesečniku Herder Korrespodenz Spezial izravno o tome upitan, galantna se suzdržanost potrošila. Mjesečnik Herder je objavio dvostruki intervju s Robertom Spaemannom i Hansom Joasom koji donose suprostavljene pozicije o upravljanju vladajućeg Pape. Joasu pri tome od ožujka 2013. na mnogim mjestima pripada obligatorno klicanje argentinskom papi. 

Kaotično upravljanje i teološka nezainteresiranost 

Robert Spaemann papi Franji daje najlošije ocjene koje se mogu zamisliti. Jedan glas koji ima težinu i koji nakon dvogodišnje šutnje i promatranja ne krije svoje razočaranje ni zabrinutost. Veliki njemački filozof predbacuje papi Franji ne samo ,,kaotično" upravljanje, nego - što je puno ozbiljnije i teže - teološku nezainteresiranost. 

Novine Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung nazvale su papu Franju u svom novinarskom jeziku ,,papom nezgode" (Pannenpapst) i govorile su o ,,sigurnosnom riziku" za Katoličku Crkvu. Ocjena za koju se čini da je i Spaemann dijeli. 

Površna simbolika - ambivalentan smjer 
Papa se predaje ,,kultu spontanosti", kaže Spaemann. Argentinski papa traži površnu simboliku, a istodobno s teologijom - za Papu gotovo porazna prosudba - nema posebne namjere. 

Spaemann, veliki mislilac, gotovo rasrđeno gleda na negdašnjeg kardinala Jorgea Marija Bergoglia kojega je kardinalska većina zbog još uvijek jedva razumljivih razloga izabrala na Petrovu stolicu. 

Njemački filozof bira proročke riječi Svetoga pisma kako bi izrekao svoju distancu: Doći će ,,učitelji koji govore stvari koje lijepo zvuče za uho, a ljudi će slijediti ovaj nauk". Riječi neodobravanja za jedno ambivalentno usmjerenje vladajućeg Prvosvećenika koje se ne da definirati te je to izvor zabrinutosti. 

Spaemann spočitava Franji koji se medijski od izbora prikazuje s etiketom ,,otvoren", da je u stvarnosti autoritativan papa: Franjo je ,,jedan od najautoritarnijih kojega smo odavno imali". Da je to Benedikt rekao, došlo bi do vriske. Ali kod Franje se papinske ovlasti ponovno jače naglašavaju. A nijedne se novine ne uzrujavaju.

,,Ne možemo se posve riješiti osjećaja kaosa

,,Što sada Sveti Otac samo namjerava", to nitko ne zna. U tome se čak i Hans Joas morao složiti sa Spaemannom. Drugim riječima: Čak i oni koji su oduševljeni papom Franjom doista ne znaju kamo ,,vlak Bergoglio" putuje. ,,Osjećaja kaosa se ne možemo posve riješiti", kaže Spaemann o papi Franji. 

To vrijedi i za Sinodu o obitelji na čiji drugi dio Papa u listopadu ove godine poziva u Rim. Cijela je sinoda ,,iritirajuća" jer Papa jednostrano pristaje uz jedno usmjerenje. 

Nipošto nije sigurno da će se Franjin način u budućnosti doživljavati kao ,,prodor", ili možda više kao ,,gaf". 

Hoće li Spaemannov intervju prodrijeti do Pape? U svakom slučaju, mislilac Spaemann predbacuje Papi iz Argentine da malo čita. Premalo. 

Izvor: katholisches.info 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)