utorak, 19. svibnja 2015.

Još jedanput o ,,slučaju Volpi" i o Franjevcima Bezgrješne


Papa Franjo i komesar Volpi

(Rim) Pošto je povjesničar Roberto de Mattei objavio članak Završena ,,era Volpi" kod franjevaca Bezgrješne - Što će sada učiniti Sveta Stolica?, na internetskoj stranici Franjevaca Bezgrješne pojavila se čudna izjava koju je potpisao ,,pater Fidenzio". 

U toj izjavi Apostolski komesar izjavljuje da je 29. travnja doživio napad slabosti, ali je otpočeo njegov ,,oporavak" i on je ,,opet kadar" preuzeti svoje normalne dužnosti. Ponajprije se kaže da je on opet preuzeo u Redu ,,potpuno vršenje svojih upravnih poslova". 

,,Izjava" od ,,patera Fidenzija

,,Iz poštovanja prema njegovoj osobi i radi čuvanja njegove privatnosti ne doliči nam objaviti daljnje informacije o stvarnom zdrastvenom stanju. Možemo pak ponovno potvrditi da se pater Volpi zbog moždane kapi nalazi u klinici za rehabilitaciju i da trenutačno ni fizički ni psihički nije kadar preuzeti bilo kakve dužnosti", rekao je Roberto de Mattei o izjavi. 

Internetska stranica Reda domena je patera Alfonsa Bruna, glave one šačice disidenata koji su se 2011. suprostavili utemeljitelju Reda pateru Stefanu Mariji Manelliju pošto je Red prešao s novoga na tradicionalni Obred. Pošto je Kongregacija za redovnike jednim udarcem smijenila cijelu upravu Reda i kapucina Fidenzija Volpija postavila za apostolskog komesara, Alfonsa Bruna je Komesar imenovao svojom desnom rukom i postavio ga za generalnog tajnika Reda. On je time u Redu imao najveću korist od kompletne smjene uprave. 

Iznenađujuće velik broj izjava u tisku i prijetnji tužbom kritičarima komesarske uprave potječu od njega. Izjave koje su rijetko objavljene u njegovo ime, nego u ime Komesara. Stoga nije isključeno da i najnovija izjava potječe iz pera patera Alfonsa Bruna, a ne od Komesara koji je u vrlo lošem zdrastvenom stanju. 


Otac Alfonso Bruno s papom Franjom

Kap bi mogla neočekivano ponovno izmiješati karte 

Neočekivana kap komesara Volpija mogla bi sve karte oko Reda nanovo izmiješati i ugroziti poziciju Alfonsa Bruna. Čini se da izjava nastala poradi ove brige i da se stoga išlo za tim da se signalizira stabilnost i kontinuitet. 

Hoće li to tako biti, odlučuje doduše Kongregacija za redovnike. Budući da je papa Franjo izričito podržao komesarsku upravu i smijenjenoj upravi Reda odbio svaku mogućnost žalbe, može se pretpostaviti da će doći do savjetovanja između kardinala pročelnika Braza de Aviza i Pape. 

Vatikanu na raspolaganju stoji više mogućnosti. Komesarska uprava mogla bi biti okončana te sazvan Generalni kapitul radi novog izbora Reda. Budući da komesarska uprava u pravilu traje tri godine, a komesar saziva Generalni kapitul i nadzire njegov tijek, s time se ne može računati. Komesar Volpi je imenovan u srpnju 2013. Njegova služba trajala je samo 20 mjeseci. Doduše, dovoljno dugo da Red teško ošteti, brojno ga decimira, uguši mu karizmu i zatvori brojne samostane. 

Hoće li Kongregacija za redovnike odustati od namjere likvidiranja Reda? 

Kongregacija za redovnike bi mogla imenovati novoga komesara koji bi do daljnjega vršio nadzor nad Redom. U Vatikanu bi se moglo izabrati i treći put i komesara Volpija prešutno ostaviti u službi premda on svoju dužnost ne bi mogao ili bi mogao samo ograničeno vršiti. Nominalno bi pater Volpi i dalje bio poglavar Reda, a u stvarnosti bi drugi u njegovo ime upravljali Redom. 

Time bi generalni tajnik Alfonso Bruno konačno bio jakim čovjekom Reda. To je konstelacija koja faktički vlada od početka komesarske uprave. Iza svih Volpijevih odluka mogao se manje ili više prepoznati rukopis Alfonsa Bruna. 

Kako god Kongregacija za redovnike odlučila u ovoj za pontifikat pape Franje emblematičnoj borbi protiv cvjetajućeg Reda, upravo jer je bio pravovjeran i držao se starog Obreda, u svakom je slučaju ,,era Volpi" završila. ,,Stvarno pitanje koje se sada postavlja za vrijeme nakon Volpija jedno je drugo: Hoće li Kongregacija za redovnike ustrajati u svojoj namjeri likvidiranja Franjevaca i franjevki Bezgrješne? Ili će odustati od ove namjere i postati svjesna katastrofalnih učinaka ove operacije?", kaže Roberto de Mattei. 

Izvor: katholisches.info 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)