subota, 16. svibnja 2015.

Kako se papa Franjo štiti od Vatileaksa 2 - ,,Jednostavna, ali učinkovita tehnika"


USB stick: Papine mjere sigurnosti

(Rim) Kako ne bi bio žrtva skandala Vatileaks 2 kao njegov prethodnik Benedikt XVI. papa Franjo je poduzeo sigurnosne mjere. Kako je izvijestio dnevnik Il Giornale u utorak, riječ je o jednostavnom, ali učinkovitom sustavu. 

Zaštitu od krađe dokumenata treba ponuditi jednostavni USB stick za pohranu podataka. Kako bi se dokumente zaštitilo od indiskretnih pogleda i posebice od krađe, nabavljeni su bijeli USB stickovi. Na njima je naslikan Papin grb. Papiri koje Franjo ručno piše u papinskoj radnoj sobi u Domu svete Marte papin tajnik skenira i pohranjuje na bijele USB stickove. Tajnik je od primitka dokumenata iz Papine ruke za njih odgovoran. 

Time sada postoje samo digitalizirane datoteke čiji se put točno može rekonstruirati. 

USB stick u zapečaćenoj omotnici 

Tajnik stavlja USB stick u jednu omotnicu i zapečaćuje je. Papa ovjerava zapečaćenje na poleđini omotnice svojim potpisom. Pokušaji da neovlaštene osobe otvore omotnicu, odmah bi bile prepoznatljive. Tajnik prenosi zapečaćenu omotnicu s USB stickom onda osobno do odgovarajućeg mjesta. Primatelj je od predaje jedina odgovorna osoba. 

Istim se putem USB stickovi vraćaju natrag Papi. 

,,Tehnika je posve jednostavna", piše Il Giornale, ali bi trebala biti vrlo eficijentna. Time se treba isključiti da neovlaštene osobe posežu za osobnom korespodencijom s kardinalima, biskupima i laicima, za uputama Rimskoj kuriji ili radnim papirima. 

Franju, koji ne poznaje posebno dobro digitalnu tehniku, u međuvremenu je Argentinac don Fabián Pedacchio Leaniz koji je bio najprije drugi, a od travnja 2014. prvi Papin tajnik, toliko poučio da Poglavar Crkve osobno može održavati svoje kontakte putem e-maila, osobito s prijateljima i poznanicima u Argentini. 

Tekst: Giuseppe Nardi 
Izvor: katholisches.info 

1 komentar:

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)