srijeda, 6. svibnja 2015.

Nuncij spriječio utemeljenje kuće Instituta Dobrog Pastira (IBP) u Argentini
(Buenos Aires) Nedavno je Republika Argentina priznala Svećeničko bratstvo sv. Pija X. (FSSPX) dijelom Katoličke Crkve što je u medijima izazvalo veliku pozornost s obzirom na to da je Argentina ipak domovina vladajućeg Pape. Jednoj drugoj zajednici koja celebrira stari Obred sreća nije bila toliko naklonjena. 

Prošle je godine pater Matthieu Raffray, poglavar latinoameričkog distrikta Instituta Dobrog Pastira (IBP) koji je 2006. godine priznalo Papinsko povjerenstvo Ecclesia Dei, izjavio da će utemeljiti kuću u Argentini. Biskup biskupije Zarate-Campana, msgr. Oscar Sarlinga pozvao je ovu zajednicu svećenika da dođe u njegovu biskupiju. Biskupija koja je utemeljena 1976. nalazi se u provinciji Buenos Aires. Spomenuti je Institut trebao preuzeti jednu školu. 

Do utemeljenja IBP podružnice ipak nije došlo jer je Apostolski nuncij za Argentinu, Švicarac msgr. Emil Paul Tscherrig poduzeo mjere protiv toga i spriječio utemeljenje. Isti je Nuncij intervenirao u korist priznanja Bratstva sv. Pija X. od Argentinske države. 

Tradicionalna brazilska stranica Fratres in unum pretpostavlja da je došlo do otpora u Argentinskoj biskupskoj konferenciji. ,,Moguća kuća (podružnica) Instituta Bon Pasteur koji je crkveno priznat izazvala je neugodno raspoloženje u Argentinskoj biskupskoj konferenciji." U odmjeravanju snaga, biskup Sarlinga, ,,poznat po svojoj nesklonosti prema tadašnjem kardinalu Bergogliju", popustio je i blokirao utemeljenje nove kuće. 

Prema argentinskim izvorima unutarcrkveni protivnici utemeljenja IBP-a su proširili glasine da je Institut du Bon Pasteur ,,kripto-lefebvrovski". S istom optužbom Apostolski komesar kojeg je imenovala Kongregacija za redovnike u prosincu 2013. opravdao je radikalne zahvate kod tradicionalnog reda Franjevaca Bezgrješne (FI). 

Bratstvo sv. Pija X., koje vodi svoj odvojen život, u argentinskoj se pak Crkvi lakše može podnijeti. 

Tekst: Giuseppe Nardi 

Izvor: katholisches.info 

Broj komentara: 13:

 1. Čini mi se da je ponovno opasno biti tradicionalist kao u vrijeme Ivana Pavla II.i nije se igrati s tim stvarima. Tradicija ponovno košta, i to puno.
  Jedina razlika: nešto su neokonzy čuvari pravovjerja zbunjeni ovim pontifikatom koji krši njihove samoizmišljene papolatrijske spike i ne grizu kao nekad.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. A meni se cini sa je Kikii=Robert Hrvatin, koji danima nece da objavi moj komentar na Kikii-ev komentar koji je toliko kontaminiran gluposcu,
   nelogicnoscu i totalno anti-katolicki
   tj. anti Crkveni da je to sramno stititi neobjavljivanjem drugih
   komentara koji argumentirano oponiraju i uz to je cenzurirani
   komentator na sovinistickoj osnovi bio diskvalificiran od cuvenog Kikii-a?!

   Katolik

   Izbriši
  2. Nisam Kikii i ne moram se Vama opravdavati!

   Ovo je blog koji mi pruža slobodu da objavljujem komentare koje želim objaviti kao što to čine svi blogeri. Zanimljivo je da ste pristojni u Vašim komentarima na drugim blogovima dok ovdje pod krinkom Tradicije iznosite svoje frustracije prema drugim komentatorima uz maničnu fiksaciju prema papi Bergogliju i strašnoj blasfemiji koja se dogodila u Manili što se provlači kroz mnoge Vaše komentare, da to izaziva kod nekih čitatelja averziju prema Tradiciji, a koja dakako osim zauzetosti za pravovjerje zahtjeva i drugu bitnu dimenziju kršćanske molitve, rada i ljubavi za Majku Crkvu i sve njezine članove.

   Otvorite si blog i prezentirajte svoja razmišljanja čitateljima te moderirajte komentare koji će Vam pristizati. Svakako će to za Vas biti zanimljivo iskustvo, napose u pogledu komentara koje ćete morati čitati prije nego ih objavite. Uostalom, blog je web-dnevnik na kojemu je bloger domaćin a čitatelji i komentatori gosti.

   Izbriši
  3. Brate Roberte, ne uzrujavaj se.
   Uostalom, kakav je to veliki "Katolik" čije se cijelo djelovanje iscrpljuje u napadanju vladajućeg Pape?!

   Kikii

   Izbriši
 2. Potpisivanje vjernosti koncilu ne amnestira IDP od hirovitih neokonzervativaca i njihovih moderniziranih nadglednika iz centrale koji drže te siromašne svećenike pod strogim nadzorom kao komunistički diktator svoju političku i svaku drugu opoziciju. Dovoljno je da namirišu da se radi o skupini svećenika sklonih Misalu Ivana XXIII. i odmah polude prozivajući ih kripto-lefebristima. Jadnih li papa, kardinala i biskupa koji se bore protiv Mise svih vremena a na drugoj strani furaju neoprotestantski obred. Ovo nije proljeće Crkve već proljeće hereza.

  Oggy

  OdgovoriIzbriši
 3. Ociti pokazatelj da se IBP u bitnom ni po cemu ne razlikuje od drugih ED zajednica, ma koliko oni govorili suprotno. Takvo stanje kada oni nemaju slobodu djelovanja nego moraju traziti biskupovu dozvolu neminovno vodi do kompromisa, sto se uvijek pokazalo. Odatle je i jasno zasto Bratstvo sv. Pija X. ne moze prihvatiti takve ponude jer nije moguce suradjivati s neomodernistickim autoritetima, a istovremeno djelovati beskompromisno tradicionalno.

  Hakl

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Možda nekom u Martinu odgovaraju putujući propovjednici...pa netko domaći može glumiti opata, drugi nadopata, treći arhimandrita...

   Velimir

   Izbriši
 4. Uvik se nađu dva-tri ridikula koji će ka eto pokrenit tradicionalnu obnovu. Imali smo takvu silnu grmljavinu južnije - pa ništa, sada grmi sjevernije. Opet neće past kap kiše. Ka da je biskup Lefevre mora podnit sve ono progonstvo i ka da je moga ostat "poslušan" i sačuvat tradiciju. Njima će to itekako sada uspit.
  Ovo s Dobrim Pastirom meni ne pari pametno. To će možda krenit, onda će ih sve zgazit ka mrave.
  Meni je ža bogoslova i mladih svećenika koje uvlače i izlažu velikoj opasnosti: nije ovo papa Benedikt, nego Frane. Nema više pisat povjerenstvu Ecclesia Dei.
  Nas je malo da se svi založimo imamo posla oko Bratstva - jedan dio će sad morat otpast i posvetit se Dobrom Pastiru, a to će se na kraju sve raspast.

  Duje

  OdgovoriIzbriši
 5. Sta je, holelaši? Dolazi ekipa u jedinstvu s Crkvom, pa vuna, ha?

  Ervbefel

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Inače, ta ekipa u jedinstvu Crkvom sigurno već ima gore mišljenje o pokoncilskim strukturama, nego Bratstvo. A opet mora stalno praviti kompromise jer se nalazi u takvoj situaciji.

   Kikii

   Izbriši
  2. Pa što Vi imate protiv Misa u hotelu - barem nema Lutherovog stola pa se ceremonija moze fino kretati.

   Rebić

   Izbriši
 6. Duje, Vi nikad niste čuli da se u povijesti dogodilo da se snage koje rovare protiv sistema unutar sistema i snage koje rovare protiv sistema iz emigracije u jednom momentu pobjedonosno ujedine? Koja malodušnost i kampanilizam....

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pitanje je koliko ovi 'unutra' zaista rovare, a koliko su upili koncilskog duha zbog potrebe stalnog prilagodjavanja situaciji. Na koncu nismo dozivjeli da je to ujedinjenje bilo uspjesno jer su se razni Manolici i Mesici uhljebili u 'demokratski' sistem i nastavili siriti svoje kriptokomunisticke ideje.

   Izbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)