utorak, 5. svibnja 2015.

Tko je bio otac Nicholas Gruner?
(Ontario) Jučer bi otac Nicholas Gruner napunio 73 godine. 29. travnja je u svojemu uredu u Kanadi neočekivano preminuo. Vijest je s ,,velikom boli"  objavila katolička televizija Fatima TV. 

Ova televizija je posve posvećena Djevici Mariji koja se ukazala 1917. troje djece pastira. Pater Nicholas Gruner sebe je držao ,,Fatimskim križarom". Do posljednjeg je daha radio za svoj Fatimski apostolat koji je vodio već 38 godina. Njegovo je geslo glasilo: ,,Jedini put k svjetskom miru" vodi preko Marije k Isusu. 

Fatimski apostolat i Treća tajna 

U Katoličkoj je Crkvi slovio kao ,,kontroverzna osoba", piše Corriere della Sera. To je imalo veze s njegovim apostolatom. Father Gruner se posvetio objavi i tumačenju Fatimske poruke. Njegovo je nastojanje bilo poglavito da se ,,u cijelosti objavi Treća tajna" iz Fatime. Zastupao je do svoje smrti stav da Treća tajna koja je objavljena u Svetoj godini 2000. po nalogu Ivana Pavla II. nije objavljena u cijelosti. S tim u vezi je bio i njegov angažman za ,,posvetu Rusije Bezgrješnom Srcu Marijinu"

,,Potreseni smo. Još prije nekoliko tjedana susreo sam ga prigodom njegova posjeta u Rimu i činilo se da je dobroga zdravlja. Molimo sve gledatelje da se mole za Fathera Grunera i njegov apostolat da se nastavi u smislu njegova duhovnog vođe", izjavio je ravnatelj talijanske podružnice Fatima TV, Emmanuele Tomassini. 

Father Nicholas Gruner rođen je 4. svibnja 1942. u Montrealu u Kanadi. Pristupio je Redu manje braće, studirao je na Angelicumu u Rimu teologiju i 1976. je u marijanskom svetištu Frigento (Avvelino) zaređen za svećenika. Na tom mjestu nastao je kasnije red Franjevaca Bezgrješne koji je ondje utemeljio svoju matičnu kuću. 

Father Gruner je išao drugim putem nego pater Stefano Maria Manelli koji je iz Reda manje braće utemeljio novi Red franjevaca Bezgrješne. Father Gruner se u pokoncilskom vremenu korjenitih promjena odvojio od Reda manje braće i vratio se s dopuštenjem biskupa Avellina natrag u Kanadu gdje je otpočeo svoj Fatimski apostolat. 

Fatima Center: tisak, radio, televizija, časopis 

U desetljećima nakon toga propovijedao je po katedralama i Crkvama u više od 500 gradova i preko 30 država o Fatimskoj poruci. 1993. mu je Ivan Pavao II. poslao svoj blagoslov. 

U devedesetima je otac Gruner počeo s opsežnim apostolatom u medijima. Otada četiri puta godišnje izlazi Fatima Crusader s trenutačnom nakladom od 250.000 primjeraka. K tome dolaze i radio i televizija i približavanje katoličkoj Tradiciji. Mediji patera Grunera posvećeni Fatimi svaki dan prenose svetu Misu, i to po tradicionalnom Rimskom obredu. 

Grunerova odlučnost izazvala je kritike izvan Crkve, ali također i unutar nje. Grunerov Fatimski apostolat povezan s Tradicijom uskoro je osjetio oštar vjetar koji im je zapuhnuo u lice. 

Fatima i uopće marijanska ukazanja bila su jednome dijelu Crkve, ako ne sablazan, a ono barem teret. Jedan svećenik kao pater Gruner koji je promatrao svijet kroz prizmu Fatime bio im je smetalo koji je bez puno oklijevanja proglašen ,,luđakom". 

Suspenzija 

Uskoro je pronađeno pravo ,,sredstvo" da ga se na ovaj ili onaj način ,,otpili". Budući da je Gruner kao mlad svećenik bio inkardiniran u kler biskupije Avellino, gdje je u međuvremenu već upravljao nasljednik biskupa koji ga je zaredio za svećenika, pokušalo ga se disciplinirati tako da je novi biskup, očito po preporuci, povukao svojevremeno dopuštenje da može djelovati u Kanadi. Otac Gruner je trebao napustiti svoj apostolat i vratiti se u Avellino. 

On je to odbio i time je dao povod da ga se suspendira. Njegov je utok (rekurs) odbio ondašnji pročelnik Apostolske signature, kardinal Mario Francesco Pompedda. Unatoč njegovoj u međuvremenu dovršenoj inkardinaciji u nadbiskupiju Hyderbad i jednoj zamolbi Ivanu Pavlu II. u njegovoj posljednjoj fazi pontifikata koju je potpisalo 20 biskupa suspenzija nije više povučena. Neke su kanadske biskupije potom upozoravale župe da ne pozivaju oca Grunera. Fatima center, koji je utemeljio otac Gruner, objavio je opsežnu korespodenciju između svećenika i vatikanskih dikasterija o ovoj stvari. 

Ulični apostolat u Rimu tijekom Biskupske sinode 

Tijekom Izvanredne biskupske sinode o obitelji u listopadu prošle godine i otac je Gruner sa svojim Fatimskim apostolatom bio u Rimu. Volonteri su organizirali dijeljenje letaka na kojima se upozoravalo na ,,krivo otvaranje" prema rastavi i homoseksualnosti i na rimskim su ulicama vršili svoj apostolat za katolički nauk o braku i moralu. 

Naposljetku se otac Gruner pozabavio i sa slučajem Emanuele Orlandi, jedne mlade djevojke s vatikanskim državljanstvom koja je nestala 1983. Slučaj otada zaokuplja tužiteljstvo. Slijedilo se brojne tragove, no nikakav trag nije doveo do rezultata. Sukladno tome isprepleću se senzacionalističke špekulacije o tragičnom slučaju. 

Stručnjak za Fatimu otac Gruner zanimao se zbog jednog spomen-spisa glavnog okrivljenoga, rimskog fotografa Marca Fassonija, koji je on predao Državnom tužiteljstvu i u kojem je riječ o tome da su crkveni krugovi u vezi s ,,ophođenjem" s Trećom fatimskom tajnom Rimske kurije u osamdesetima vršili pritisak. 

Requiescat in pace. 

Tekst: Giuseppe Nardi 

4 komentara:

 1. Počivao u miru Božjem!

  Inače, internetom kruži obavijest da je padreGabriele Amorth oca Grunera još u ožujku izvijestio o hitnosti posvete Rusije i da će u slučaju izostanka posvete do listopada brzo uslijediti veće katastrofe. Ja to ne mogu pronaći na www.fatima.org, stranici pokojnog oca Grunera. Možda cijenjena redakcija ima neki izvor i može o tome izvijestiti?
  Jasno je ionako da se nešto kuha. Situacija u svijetu je na neki način pred katastrofom.
  Sadašnji pontifikat daje, kao što se ovdje često spominjalo, povoda za veliku uznemirenost.
  Prema svim izvješćima papa Franjo posve je informiran o III. tajni i posveti Rusije. Možemo se samo nadati da će to svoje znanje provesti u djelo.

  WS

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Evo izvora:

   http://www.traditionalcatholicpriest.com/2015/05/02/fr-gruner-1942-2015-requiescat-in-pace/
   MT

   Izbriši
 2. Inače, koliko sam razumio, mnoggi tradicionalni katolici, a među njima je bio i N. Gruner, smatraju da N. Gruner nikada nije bio suspendiran...

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. http://www.cfnews.org/page88/files/7cfc1ca7898ab7f39ff929bc764cf7a5-381.html

   Christopher Ferrara's Response to a Bishop
   Regarding Father Gruner's Alleged "Suspension"

   Izbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)