ponedjeljak, 18. svibnja 2015.

,,U ime svih siromaha svijeta prihvaćam službu" - Kardinal Tagle novi predsjednik Caritasa Internationalis


Kardinal Tagle i papa Franjo

(Rim) Filipinski kardinal Luis Antonio Tagle (57) sljedeće će četiri godine biti na čelu Caritasa Internationalis. U ovoj službi nasljeđuje honduraškog kardinala Oscara Rodrigueza Maradiagu. ,,U ime svih siromaha ovoga svijeta prihvaćam ovu službu", izjavio je Nadbiskup Manile. I odlazeći, kao i novi predsjednik Caritasa slove kao bliski suradnici pape Franje. 

Dvadeseta opća skupština Konfederacije nacionalnih Caritasa svijeta koja se prošli tjedan održavala u Rimu izabrala je kardinala Taglea za novog predsjednika. Dosadašnji predsjednik, kardinal Maradiaga nakon dva mandata nije se više natjecao za ovu službu i svojem je nasljedniku obećao podršku. Kardinal Tagle prvi je Azijac na čelu najveće svjetske humanitarne organizacije. 

,,Buonasera a tutti" mali Bergoglio 

,,Buonasera a tutti!", rekao je filipinski purpurnik na talijanskom jeziku na jednoj videokonferenciji izaslanicima 130 nacionalnih Caritasa koji su se okupili u Rimu. ,,Mali Bergoglio", kako zovu Taglea, slijedio je i u tome vladajućeg Papu. 

,,Zahvaljujem za vaše povjerenje. Svojim sam sposobnostima ograničen, ali s vama svima, s ljubavlju koju je Isus stavio u naša srca i u ime svih siromaha svijeta prihvaćam izbor. Ojačajmo Crkvu siromaha tako da naše svjedočanstvo pomogne u izgradnji svijeta pravednosti, istinske slobode i istinskog mira", rekao je kardinal Tagle u svojoj zahvali. 

Predložen je za ovo mjesto u dogovoru s papom Franjom. Njegov je izbor time slovio kao siguran. Jedini ,,protukandidat" bio je nepoznati ciparski nadbiskup Joseph Soueiph. 

Suradnik ,,Bolonjske škole

Antonio Luis Tagle rođen je 21. lipnja 1957. u Manili. Zaređen je za svećenika 1982., a 1987. stekao je licencijat iz teologije i promovirao je 1991. summa cum laude disertacijom o biskupskoj kolegijalnosti u nauku i praksi Pavla VI. Njegov mentor je Joseph Komonchak. On je pripadao redakcijskom vijeću Instituta za religijske znanosti u Bologni i sudjelovao je u izdavanju progresističke povijesti Drugog vatikanskog sabora u više tomova koju je uredila Bolonjska škola. 

2001. imenovao ga je Ivan Pavao II. biskupom Imusa. 2011. Benedikt XVI. ga je unaprijedio u Manilskog nadbiskupa i 2012. ga je kreirao kardinalom. Odluka koja je već onda izazvala poprilično čuđenje i tumačila se ,,slabošću" njemačkog pape teologa za teologe među biskupima, neovisno o njihovom usmjerenju. 

Već 2013. spominjan kao ,,papabile

Uoči konklave 2013. kardinal Tagle je spominjan kao ,,papabile". Tijekom pontifikata pape Franje i u njemačkom govornom području ojačala je podrška Filipinskom kardinalu. 

Papa Franjo ga je imenovao sinodskim ocem na Biskupskoj sinodi 2014. gdje se sadržajno trudio oko blizine Papi. O prijepornoj točci ,,prenapučenosti" Filipinski se kardinal nije pokazao kompetentnim. Postoje sumnje može li on ljevičarskom Caritasu dati jasniji katolički profil kako je to Benedikt XVI. tražio. Austrijanac Alexander Bodmann izabran je na općoj skupštini novim financijskim referentom Caritasa Internationalis. Za novog generalnog tajnika potvrđen je Oliver Roy. On je naslijedio 2011. Lesley-Anne Knight koju je Benedikt XVI. odbio potvrditi jer Caritas Internationalis pod njezinim vodstvom nije zastupao vrijednosti o kojima se ne može pregovarati. Knight, ,,neprijatelj u vlastitoj kući", nakon toga je prešla u lobi zagovornika pobačaja. Kardinal Maradiaga se kod Benedikta XVI. zalagao za ostanak Knightove. 

Kardinal Tagle slovi kao ,,idealna postava" da u smislu pape Franje ,,Crkvu siromašnih" učini vidljivom i djelotvornom u javnosti. 

Izvor: katholisches.info 

1 komentar:

  1. "U ime svih siromaha svijeta..." - meni ovakve riječi odmah djeluju bolno neiskreno da u istinitost ovakvih izjava ne mogu povjerovati. Sve mi se čini samo prenemaganje u javnosti. Daj Bože da Tagle tako misli i da se siromaštvo shvaća u katoličkom, a ne u marksističkom smislu.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)