petak, 12. lipnja 2015.

Danilo Quinto otpušten jer je kritizirao papu - ,,Čistka se nastavlja"


Danilo Quinto

(Rim) Tiskovna agencija SIR (Servizio Informazione Religiosa) Talijanske biskupske konferencije otpustila je Danila Quinta, priznatog katoličkog novinara i publicista, zbog njegove kritike pape Franje. Quinto je jedan od najboljih poznavatelja laicističko-slobodnozidarske agende. Dvadeset godina bio je militantni aktivist radikalnoliberalne, antiklerikalne Radikalne stranke čiji je bio blagajnik. 

Ima odgovarajuće insidersko znanje i osobno poznaje radikalnolaicističke aktere kao Marka Pannellu i Emmu Bonino kao i njihove razloge. Nakon vlastitog obraćenja Kristu i povratka u Katoličku Crkvu prekinuo je s protukršćanskom strankom i njezinom ideologijom. U svojoj knjizi: Od ,,Pannellinog sluge do slobodnog djeteta Božjega" obračunao se s ovom strankom i njezinim duhovnim stavom koji se poziva na Radikalnu stranku Italije utemeljenu 1877. koja je bila politička produžena ruka masonskog Velikog Orijenta Italije u parlamentu i vladi. Obračun koji je za Danila Quinta značio otvorene napade, klevete i društveni prijezir dokle god je dopirala ruka njegovih neprijatelja. 

Otkaz zbog kritičkih primjedbi o papi Franji 


SIR, Tiskovna agencija Talijanske biskupske
konferencije

Od proljeća 2013. Danilo Quinto je bio stalni suradnik Tiskovne agencije SIR. Na izričitu želju tiskovne agencije njegovi su članci objavljivani pod pseudonimom. Odluka koju je SIR donio zbog brige da se ne bi provociralo Radikalnu stranku. Otada je SIR objavio 316 Quintovih članaka, prosječno tri tjedno.

Kako je Danilo Quinto sam priznao, SIR je iznenada i jednostrano okončao suradnju. Otkaz je obrazložen ne člancima koje je pisao za SIR, nego prilozima koje je pisao za druge medije. U jednom telefonskom razgovoru glavni urednik SIR-a mu je uvečer prije otkaza priopćio da je riječ o člancima za tradicionalni internetski Radio Spada. Na tom radiju je Quinto govorio kritički o nekim izjavama i odlukama pape Franje. Kritika koja se u službenim crkvenim medijima ne trpi.

Otkaz mu je prenijet SMS porukom:

,,U punom poštovanju Tvoje slobode uzimam na znanje da je Tvoj stav prema Papi u jasnom proturječju sa stavom SIR-a. Priopćujem Ti u suglasnosti s Upravom - budući da ne postoji više odnos pouzdanja s ravnateljem - da s današnjom objavom Tvojih dvaju članaka prestaje Tvoja suradnja s agencijom SIR. Puno sreće.

Glavni razlog: Quintova knjiga protiv kapitulacije Crkve pred homo-lobijem 


,,Ancilla hominis", najnovija knjiga
Danila Quinta protiv homo-hereze

Glavni razlog je pak njegova najnovija knjiga Ancilla hominis. Knjiga koja je objavljena u izdavačkoj kući Radija Spada kritički analizira približavanje Katoličke Crkve tijekom pontifikata pape Franje homo-agendi. U podnaslovu knjige Danilo Quinto pita: ,,Je li Crkva mistično Tijelo ljudi?" Na naslovnici je objavljena karikatura koja pokazuje papu Franju koji ispružene ruke i s prstom koji pokazuje prema gore ispred boja homo-udruženja signalizira odobravanje.

Quinto je kritizirao i to da je papa Franjo nazvao upravo lobisticu za pobačaj i deklariranu protivnicu Crkve Emmu Bonino. Nije sam čin bio po sebi kriv, rekao je Quinto, nego način kako je ostvaten čime se u javnosti stvorio utisak da Crkva danas čak priznaje mizantropsko, protukršćansko držanje Emme Bonino. ,,Papina zadaća nije dijalogizirati s bilo kime", rekao je doslovno Quinto. Emma Bonino je od 1995.-1999. bila EU povjerenica, od 2006.-2008. talijanska ministrica za međunarodnu trgovinu i europske poslove, a 2013./2014. talijanska ministrica vanjskih poslova.

Otkaz začuđuje jer je Quinto za SIR radio pod pseudonimom, a tiskovna agencija njegovom kritikom Pape koju je objavio na drugom mjestu pod svojim punim imenom, nije dovedena u neugodnu situaciju. Tiskovna agencija SIR nastala je prije 27 godina kao inicijativa udruženja talijanskih katoličkih tjednika, među njima ponajprije crkvenih listova Talijanske biskupske konferencije.

,,Čistka" protiv onih koji kritiziraju papu ,,ide dalje


Emma Bonino i Gustavo Raffi, veliki meštar Velikog Orijenta Italije

Danilo Quinto se tako priključuje nizu sve dužeg reda katoličkih novinara i publicista koji su dobili otkaz zbog kritiziranja pape Franje. Val čistki počeo je u jesen 2013. otpuštanjem Marija Palmara i Alessandra Gnocchija na Radio Mariji. ,,Čistka ide dalje", rekao je Radio Spada o Quintovu otkazu.

Radio Spada je počeo s humanitarnom akcijom pomoći Danilu Quintu koji ima obitelj i djecu jer je rad za SIR (1.200 eura neto) predstavljao temelj za život obitelji. Da će Quinto u ovome pontifikatu pronaći još posao u nekom službenom katoličkom mediju, čini se vrlo nevjerojatnim.

I mi mu izričemo svoju solidarnost i želimo mu zahvaliti za njegov dosadašnji kvalificirani posao kao katolički novinar i publicist.

Izvor: katholisches.info 

1 komentar:

  1. Tko zna što ćemo nekada u budućnosti saznati o današnjem vremenu i današnjim crkvenim strukturama: kakvi su sve mehanizmi djelovali u naše vrijeme.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)