utorak, 9. lipnja 2015.

,,I što sada?" - Kako će Sveta Stolica reagirati na smrt komesara patera Volpija
(Rim) Nakon objave smrti patera Fidenzija Volpija pita se vatikanist Marco Tossati; ,,I što sada?

Apostolski komesar Franjevaca Bezgrješne, kapucin Volpi potkraj travnja doživio je teški moždani udar. Njegovo je zdrastveno stanje otada vrlo kritično, tako da je već prije mjesec dana proširena lažna vijest o njegovoj smrti. 

S anonimnih internetskih stranica koje su bile bliske Apostolskom komesaru ili bolje rečeno malenoj skupini buntovnika unutar Franjevaca Bezgrješne koji podržavaju komesarsku upravu lažne objave smrti polemički je demantirana. Generalni tajnik reda, pater Alfonso Bruno priopćio je 15. svibnja ne manje lažno da pater Fidenzio samo što nije opet preuzeo upravu Reda Franjevaca Bezgrješne. No to njegovo zdrastveno stanje otkad je imao moždani udar ni u jednom trenutku nije dopuštalo. Osobito je pater Alfonso Bruno, veliki dobitnik komesarske uprave, od moždanog udara bio sve nervozniji. 

Imenovanje novog komesara je vjerojatno, ali i prigoda za izmjenu usmjerenja 

Budući da je Apostolski komesar sada preminuo, to iznenada bitno mijenja situaciju. Stoga Tossatijevo pitanje: ,,I što sada?" Kako će Sveta Stolica na to reagirati? Hoće li komesarska uprava okončati ili će biti postavljen novi komesar? Kako god bilo: Pater Bruno ne može više biti siguran da će imati vodeću ulogu. Kraj komesarske uprave čini se nevjerojatnim. Komesarska uprava u pravilu traje barem tri godine. Kongregacija za redovnike mogla bi imenovati novog komesara za vrijeme koje je preostalo i prema njegovu konačnom izviješću, na ljeto 2016. odlučiti može li Generalni kapitul Reda birati novu upravu. 

Imenovanje novog komesara čini također mogućom i promjenu usmjerenja u ophođenju s Redom. Budući da je pater Volpi provodio usmjerenje radikalnih čistki, novi komesar bi mogao pokazivati više naklonosti prema Redu. No sve je još otvoreno. 

Komesar Volpi iza sebe ostavlja polje opustošenja 

Pater Volpi nakon 22 mjeseca komesarske uprave ostavlja Red franjevaca Bezgrješne koji je do srpnja 2013. bio vrlo snažan i poletan kao opustošeno polje. Zvanja su presušila, braća su napustila Red, samostani su zapušteni, bogoslovija Reda zatvorena, a kao prva mjera uopće celebracija tradicionalnog Obreda zatrpana zabranama. 

Dok mnogi katolički redovi upravo u Europi pate zbog nedostatka zvanja, Kongregaciji za redovnike pod vodstvom kardinala pročelnika Braza de Aviza uspjelo je upropastiti jedan od najživljih redova. Razlozi zbog kojih je došlo do radikalnih zahvata dosada nisu imenovani. Okolo se šaputalo da su u ovom Redu postojale ,,kripto-lefebvrovske tendencije". 


Tekst: Giuseppe Nardi 
Izvor: katholisches.info 

2 komentara:

 1. "Smrt komesara". Nije li se tako zvala jedna epizoda "Nepokorenog rada"? Neka mu dragi Bog bude milostiv, a nadležnim kurijalnim organima poželimo više mozga i srca u izboru njegova "nasljednika"....

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Daj Bože da ovaj put imenuju čovjeka kojemu je na srcu dobro tih jadnih, poniženih i izmučenih fratara.

   Kikii

   Izbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)