petak, 12. lipnja 2015.

Papa Franjo: ,,Dijalog stvara jedinstvo i mir" - A ne Krist? - Sinkretizam u Sarajevu


Slomljeni pastirski štap bijedno zalijepljen izolir trakom

(Rim/Sarajevo) Epilog pastoralnog posjeta pape Franje u Sarajevu za kroniku. Tijekom svete Mise na stadionu Koševo u bosanskohercegovačkom glavnom gradu papa se Franjo pojavio s pastirskim štapom koji je bio bijedno zalijepljen izolir trakom. U zbrci prije Mise Scorzellijev štap je pao na zemlju i slomio se ispod raspela. Ceremonijar Guido Marini htio je donijeti zamjenski pastoral. Onda je štap koji je izradio Scorzelli ,,popravljen" izolir trakom. 

Srebrni Scorzellijev štap dao je izraditi papa Pavao VI., a Ivan Pavao II. ga je upotrebljavao tijekom cijelog svog pontifikata. Papa Benedikt XVI. se pak prema starim predlošcima vratio zlatnoj feruli. Papa Franjo je u početku nosio ferulu, a onda je opet uveo Scorzellijev štap koji je u Sarajevu doživio premijeru s izolir trakom. 

Sinkretistički elementi 


,,Nemogući" sinkretistički dar

,,Doživljavamo pravu ratnu klimu. Kažimo ne onima koji žele sukob kultura", tako bi se moglo prevesti naslov Papine propovijedi. Zalaganju za civilizirani suživot kultura ne može se ništa prigovoriti. ,,Ali to se ne smije događati nauštrb religiozne homogenizacije koja ne odgovara istini", napisao je blog Chiesa e postconcilio. 

Tijekom ,,ekumenskog i međureligijskog susreta" u Međunarodnom franjevačkom studentskom centru Papa je rekao raznim predstavnicima drugih religija; ,,Dijalog je, napokon, škola čovječnosti i čimbenik jedinstva koji pomaže graditi društvo utemeljeno na toleranciji i uzajamnom poštovanju.

Tvrdnja koja okreće naglavačke svako mjerilo za mir. ,,Nikakav dijalog ne može stvoriti mir i jedinstvo, nego samo Krist", piše Chiesa e postconcilio. 

,,Kaljanje" Presvetog Trojstva 


Međureligijski susret u Sarajevu

Susret je zaključen molitvom za mir u zemlji i na cijelome svijetu. ,,To je bilo pravo kaljanje Presvetog Trojstva, da ne porabim još gori izraz koji mi navire iz duše", piše Chiesa e postconcilio. 

Molitva je glasila: ,,...mi potomci Abrahamovi po vjeri; židovi, kršćani i muslimani, ponizno stojimo pred Tobom i molimo zajedno za BiH, za muškarce i žene, vjernike različitih religija, naroda i kultura da mogu u njoj živjeti u miru i harmoniji. Molimo Te da se to dogodi u svim zemljama svijeta." Grad Sarajevo je Papi i drugim vjerskim vođama predao ,,nemoguć" znak u kojemu je ,,ovjekovječen" sinkretizam, kaže Chiesa e postconcilio. 

,,Prije negoli Abraham posta, Ja jesam!

,,Izraz 'jedan' Bog koji je porabljen u ovome surječju dvojben je. U poslanici Hebrejima 13, 20 sveti Pavao pojašnjava da nismo potomci Abrahamovi prema istoj vjeri židova i muslimana. Pavao govori o vječnom Savezu po krvi velikog Pastira koji je od mrtvih uskrsnuo, novome Velikom svećeniku: 'A Bog mira, koji po krvi vječnoga Saveza od mrtvih izvede velikog Pastira ovaca, Gospodina našega Isusa.' Crkveni oci uče da je Abraham opravdan jer je vjerovao u dolazećeg Krista. Krist sam kaže u Ivan 8,56-58: 'Abraham, otac naš, usklikta što će vidjeti moj dan. I vidje i obradova se. Rekoše mu nato Židovi: Ni pedeset ti još godina nije, a vidio si Abrahama? Reče im Isus: Zaista, zaista kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!' Uzvišeno koliko i dirljivo značenje ovoga 'Ja jesam' ne mora se posebice ni naglašavati. 

Zar je moguće da nitko ne ustaje i da ne viče sa krovova? 

Činjenica je da problem nije nastao tek s Bergogliom, ali je on njegova špica, bez ublažavajućih učinaka koji su nas obmanjivali tijekom prošlog pontifikata", piše Chiesa e postconcilio. 


Tekst: Giuseppe Nardi 
Izvor: katholisches.info 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)