petak, 3. srpnja 2015.

Budnost protiv zabluda i krivih mišljenja


Papa Pijo XII. u enciklici Mediator Dei opominje da tradicionalnoj liturgiji prijete velike opasnosti. Naša je generacija, nažalost, morala i doživjeti pustoš koju su nouvelle théologie i liturgijska reforma prouzročile u Katoličkoj Crkvi. Kod mnogih modernih katolika iskvaren je i sam pojam katoličke vjere, a liturgijski arheologizam uništio je najljepšu stvar s ovu stranu neba: tradicionalnu svetu Misu. Dok se slave datumi uvođenja novotarija, enciklike velikog Pape zaboravljene čame skrivene i prašnjave. 
No savim je potrebno da u svim stvarima budno pazite da se na gospodarevu njivu ne ušulja neprijatelj i posije kukolj među pšenicu (usp. Mt 13,24--25); to jest, da u vaša stada ne prodru one lukave i pogubne zablude koje se zovu lažni misticizam i štetni kvijetizam -- a te su zablude, kao što znate, s naše strane već osuđene (usp. enciklika O otajstvenome Tijelu) -- i da duhove ne zavede neki pogibeljni humanizam te da se ne uvuče lažna nauka koja kvari i sâm pojam katoličke vjere, a niti pretjerana težnja za obnovom starine u liturgijskim stvarima. Jednakom se pomnjom pobrinite da se ne bi širila kriva mišljenja onih koji neispravno misle i naučavaju da proslavljena Kristova narav stvarno i uvijek svojom prisutnošću stanuje u >opravdanima<, ili da jedna jedina i istovjetna milost, kako oni tvrde, spaja Krista i udove njegovoga otajstvenog tijela. 

Nikada nemojte klonuti duhom zbog nastalih poteškoća; nikada neka ne malakše vaša pastirska revnost. >Trubite u trubu na Sionu,... sazivajte zbor, sakupljajte narod, posvećujte Crkvu, sabirite starce, okupljajte dječicu i one koji su još na prsima< (Jl 2, 15--16) te svim silama nastojte da vjernici posvuda nagrnu u crkve i oko oltara i da se kao živi udovi, sjedinjeni sa svojom božanskom Glavom, okrijepe milostima sakramenta te zajedno s Njime i po Njemu vrše uzvišenu žrtvu i daju dužnu hvalu vječnome Ocu. 

(Odlomak iz enciklike Mediator Dei pape Pija XII.) 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)