srijeda, 15. srpnja 2015.

,,Sretno umrijeti" - nova (i posljednja?) knjiga Hansa Künga
Švicarski svećenik i teolog ozbiljno razmišlja o vlastitoj smrti i svim snagama podupire eutanaziju - daje do znanja da bi insceniranje vlastite smrti mogao biti posljednji protest protiv službene Katoličke Crkve. 

Neki je svjetovni mediji nazivaju ,,knjigom oproštaja Hansa Künga" - morbidno i otpadnički kao i cijeli život ovog poludjelog teologa. 

Dosada se tübinškog teologa poznavalo kao jakog, neslomivog pobunjenika. Neumorno se borio protiv Rimske kurije i protiv papa koji su po njegovom mišljenju u proteklim desetljećima prerasli u ,,duhovnu diktaturu" i ,,apsolutizam učinili bitnim elementom rimskog sustava". Kada je kardinal Joseph Ratzinger, njegov nekadašnji kolega, izabran za papu, Küng je priznao svojim suradnicima da je postao ,,blijed kao krpa i da se uhvatio rukama za glavu". Sada Küng priznaje da ga snage napuštaju i da vidi da mu se bliži smrt i da uskoro neće moći čitati i pisati. Dosada je svoje knjige osobno, rukom pisao, a sada već ne može napisati čitljiva slova. 

Küng je već prije nekoliko godina obznanio da boluje od Parkinsonove bolesti. Grob je već odavno pronašao. Nalazi se u blizini posljednjeg počivališta njegovog velikog prijatelja Waltera Jensa koji je umro 2013. godine, a bolovao je od demencije. I ovaj primjer ,,izgubljenog prijatelja" Küng navodi u svojoj navodno posljednjoj knjizi kao argument za eutanaziju: ,,Ne želim tako umrijeti!" I dodaje u jednom postscriptumu u kolovozu 2014. da je i sam u lipnju 2014. teško obolio zbog posljedica napredovanja Parkinsonove bolesti. Kaže da želi sam odlučiti kada je vrijeme otići. ,,Ne želim postojati kao sjena sebe samoga". 

Premda danas palijativna medicina boli dobro ima pod kontrolom, Hans Küng je 1994. najavio ,,smrt s dostojanstvom", a to je ništa drugo nego eufemizam za samoubojstvo. 

O sadržaju knjige? Čitanje se ne isplati. Prema Hansu Küngu se iz ,,prava na život" nikako ne može izvesti ,,dužnost živjeti". Protupitanje tjednika Tempi glasi: ,,Otkada se iz prava na slobodu mišljenja izvodi dužnost davati glupe izjave?

Ne zaboravimo: za one koji pomažu kod ,,slatke smrti" koja se eufemistički naziva ,,eutanazija", posrijedi je ubojstvo. Napad na pravo čovjeka uvijek je radikalan, brutalan, kategoričan i na koncu bez ograničenja. Hans Küng je njegov ,,prorok"

1 komentar:

  1. Hans Küng (bivsi prijatelj pape Ratzingera i bivsi profesor katolickog sveucilista) je djavolji ,,prorok", koji ne moze ispustiti dusu, a da do zadnjega daha ne prorokuje satansku nauku.
    Bilo bi zanimljivo znati kako ce mu proteci zadnji trenutci prije nego izdahne, hoce li to biti slicno kao sa smrcu "velikog" Voltera.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)