petak, 14. kolovoza 2015.

Nadbiskup Marcel Lefebvre: "Ja biram Tradiciju!"
Nalazimo se u izvanrednoj krizi. Ne možemo slijediti ove reforme.  Gdje su dobri plodovi ovih reformi? Zbilja se to pitam! Liturgijska reforma, reforma bogoslovija, reforma redovničkih zajednica, svi ovi generalni kapituli!... u kojim uvjetima su sada ove jadne zajednice? Svi odlaze!... Nema više novaka, nema više zvanja!... 

Oni priznaju da nema više zvanja. Kardinal nadbiskup Cincinnatija je priznao na Biskupskoj sinodi u Rimu: "U našim zemljama - predstavljao je sve zemlje engleskog govornog područja - više nema zvanja jer mladi ljudi više ne znaju što je svećenik". Mi moramo ostati u Tradiciji. Samo Tradicija nam uistinu daje milost, uistinu nam daje kontinuitet u Crkvi. Ako napustimo Tradiciju, pridonosimo uništenju Crkve.

Rekao sam također tim kardinalima: "Zar ne vidite da je koncilska shema o vjerskoj slobodi proturječna? U prvom dijelu sheme kaže se: "Ništa se nije promijenilo u Tradiciji", a unutar sheme sve je protivno Tradiciji. Protivno je onomu što su rekli Grgur XVI., Pio IX. i Lav XIII."

Dakle, valja odabrati! Ili se slažemo s koncilskom vjerskom slobodom i onda smo protivni onomu što su rekli ovi pape, ili se slažemo s ovim papama i onda ne slažemo se više s onime što se govori u shemi o vjerskoj slobodi. Nemoguće se slagati s jednim i drugim. A ja sam dodao: "Ja biram Tradiciju, ja sam za Tradicije i nisam za ove novotarije koje predstavljaju liberalizam, ništa drugo nego liberalizam koji su osudili svi Rimski prvosvećenici tijekom stoljeća i pol. Ovaj je liberalizam ušao u Crkvu preko Koncila: sloboda, jednakost i bratstvo".

Sloboda: vjerska sloboda; Bratstvo: ekumenizam; Jednakost: kolegijalnost! A ovo su tri načela liberalizma koji potječe od filozofa XVIII. stoljeća i koji je završio s Francuskom revolucijom.


Odlomak iz predavanja: "Lutherova misa", Firenca 1975. godine. 

1 komentar:

  1. Postoji jedna stvar koja je u Tradiciji najveća i koju ni jedan sabor , ni dekret , ni čovjek papa , ni biskup , nemože dotaći , a kamoli promijeniti. To je najveće blago , nedodirljivo blago . To je ono blago koje rađa nove tradicionaliste . To se neprocjenjivo blago zove Ljubav. Amen. Robelar

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)