petak, 21. kolovoza 2015.

Preminuo biskup Rogelio Livieres - izvanredan pastir "Ecclesia-e militans" - smijenjen od pape Franje
(Asuncion) U petak, 14. kolovoza na "blagdan svetog navjestitelja vjere i mučenika Maksimilijana Kolbea i na uočnicu svetkovine Uznesenja Marijina svidjelo se Bogu svemogućemu svojeg vjernog šezdeset devetogodišnjeg slugu biskupa Rogelija Livieresa Plano pozvati s ovoga svijeta", piše Messa in Latino. Msgr. Livieres ostao je do svoje smrti borbeni biskup. Svoju je biskupiju otkrićem Tradicije u nekoliko godina uspio nevjerojatno obnoviti: u biskupiji je sve cvjetalo. Nakon jedne spletke pod crkvenopolitičkim vidicima pape Franje on je smijenjen. Suprotno od ostalih nepravedno smijenjenih biskupa biskup Livieres se nije samo tiho povukao, nego je nastavio svoj snažan apostolat na drugi način. O svojoj smjeni rekao je da će, dakako, slijediti Papine odluke, ali da će Franjo za ovu smjenu morati pred Bogom polagati račun. 

Rođeni Argentinac nije pjevao u "zboru" latinoameričkog većinskog usmjerenja 

Biskup Livieres je bio umirovljeni biskup paragvajske biskupije Ciudad del Este. Rođeni Argentinac se u času smrti nalazio u bolnici Santorio Austral u Buenos Airesu. Tu je trebao biti obavljen zahvat na jetri, no zbog problema sa srcem koji su iznenada nastupili liječnici su odlučili da zahvat neće izvoditi. Biskup Livieres je u prošlih nekoliko godina na trostruk način postao poznat kao "autentičan katolički glas Latinske Amerike". Poglavito jer markantni biskup nije pjevao u "zboru" latinoameričkog većinskog klera, ali ni svoje subraće u biskupstvu. Držao se podalje od svih duhovnih i ideoloških usmjerenja koja su se posvetila osobito "zahtjevima zemaljskog spasenja". Tomu pripada osobito teologija oslobođenja, ali ne samo. Biskup Livieres se više puta tužio da u paragvajskoj Crkvi vlada "doktrinarni nered" koji djeluje jednostrano u korist svjetovnog spasenja, a nauštrb vječnog spasenja. 

Od 2004. biskup Ciudada del Estee - obnova i otkriće Tradicije 


Rogelio Ricardo Livieres Plano pripadao je prelaturi Opus Dei. Rođen je 30. kolovoza 1945. u Corrientesu, glavnom gradu istoimene argentinske pokrajine na obali Parane. 1978. zaređen je za svećenika. Rijeka Paraná u zavičaju biskupa Livieresa čini granicu između Argentine i Paragvaja. Iz Corrientesa se može gledati u susjednu zemlju koja je budućem biskupu trebala postati drugom domovinom. Godine 2004. zaređen je za biskupa Ciudada del Este i preuzeo je biskupiju s malobrojnim svećenicima. Slijedio je Benedikta XVI. koji je dopustio celebraciju tradicionalnog rimskog obreda i kao biskup je javno celebrirao biritualno, a privatno stari obred. Kasnije se gotovo u svakoj župi biskupije celebrirao i stari obred. Otkriće Tradicije dovelo je do neočekivanog procvata u njegovoj biskupiji čija je situacija početkom stoljeća, kada je on došao, bila prilično jadna...

Stara Misa u župama - vlastita bogoslovija s gotovo 250 bogoslova 

Trend u paragvajskoj Crkvi ide za formacijom laika. Biskup Livieres se odvojio od toga. Za cijeli Paragvaj bila je samo jedna bogoslovija u Asuncionu. Ondje se pak poučavala i poučava i danas teologija oslobođenja. Biskup Livieres je stoga utemeljio vlastitu bogosloviju koja je "zbilja katolička u nauku i liturgiji". U akademskoj godini 2013./2014. u biskupijskoj bogosloviji Ciudad del Este bilo je gotovo 250 bogoslova iz cijelog Paragvaja. Mnogo više nego u svim drugim paragvajskim biskupijama skupa. U biskupiji Ciudad del Este živi samo 12% paragvajskih katolika. Ciudad del Este je pružao jasnu potvrdu da "mladi ljudi koji osjećaju poziv za svećeništvo ne žele neprepoznatljivo, liberalno okružje u kojemu se ministerijalno svećeništvo ne doživljava više ozbiljno, nego se uništava na korist općeg svećeništva", piše Messa in Latino. 


Do smjene biskupa Livieresa bogoslovija je cvjetala
Papa Franjo je smijenio biskupa Livieresa i odbio je s njim razgovarati 

Biskup Livieres je u vrijeme smjene bio pozvan u Rim, očito da ga se namami izvan njegove biskupije. U Rimu je morao čekati pred zatvorenim vratima. O svojoj smjeni morao je saznati iz medija. Više je puta pokušao razgovarati s papom Franjom. Želio je saznati što mu se predbacivalo i tražio je pravo da se može braniti. Papa Franjo je odbio razgovarati s njim. Jedan drugi pokazatelj da je posrijedi "ideološka" odluka bio je pak što je papa Franjo više puta predbacivao tradicionalnim krugovima, a što sam prakticira prema Tradiciji. Dok je biskup Livieres uzalud u Rimu čekao da ga Franjo primi i čuje njegovu obranu, u Ciudadu del Este je imenovani administrator već preuzeo biskupiju, izbacio je biskupovu sestru koja je vodila kućanstvo svoga brata i promijenio je brave biskupske rezidencije.

Suprotno od ostalih nepravedno smijenjenih biskupa msgr. Livieres se nije samo tiho povukao, nego je nastavio svoj snažan apostolat na drugi način. O svojoj smjeni rekao je da će, dakako, slijediti sve Papine odluke, ali da će Franjo za ovu smjenu morati odgovarati pred Bogom. Istodobno je umirovljeni biskup sudjelovao u utemeljenju Adelante la Fe, jednog novog katoličkog portala na španjolskom jeziku. Samo jedanaest mjeseci nakon svoje dvojbene smjene koja kao da je simptomatična za trenutačni pontifikat, biskup Livieres je zbog komplikacija preminuo kratko prije operacije.

Requiem aeternam dona ei, Domine:
et lux perpetua luceat ei.
Requiescat in pace. Amen.

Izvor: katholisches.info 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)