srijeda, 30. rujna 2015.

Biskupija Sankt Gallen potvrđuje postojanje ,,Mafijaške skupine"


,,Mafijaška skupina": kardinal Kasper, Lehman, Danneels i Murphy O'Connor

Biskupija St. Gallen dala je priopćenje za tisak glede vijesti o tajnim susretima liberalnih biskupa i kardinala. 

Biskupija ide u ofenzivu u vezi s ,,tajnim kružocima" u Sankt Gallenu. Priznaje da se skupina od 1996. do 2006. u St. Gallenu redovito susretala ,,radi prijateljskih razgovora"

Biskup Markus Büchel nikada nije bio članom ,,ovoga kružoka". Kao ondašnji biskupov vikar imao je neka površna saznanja o ovim susretima. 

Do 2005. godine biskup Ivo Fürer bio je nadpastir Sankt Gallena. On je izjavio o tajnim susretima: 

mons. Ivo Fürer, biskup Sankt Gallena u miru

,,Privatni krug prijatelja susretao se redovito od 1996. do 2006. godine. Ove susrete je potaknuo sada već pokojni kardinal Carlo Maria Martini i ondašnji biskup biskupije St. Gallen, Ivo Fürer. 

Ni kardinal Carlo Maria Martini ni biskup Ivo Fürer u to vrijeme još nisu bili članovi Vijeća europskih biskupskih konferencija CCEE, ali članovi prijateljskog kruga su se djelomično upoznali preko CCEE-a. 

Biskupi i kardinali koji su se sprijateljili željeli su i dalje izmjenu mišljenja. Naravno da su u svojim godišnjim privatnim susretima u St. Gallenu razgovarali o situaciji u Crkvi. Govorilo se i o tome, osobito s obzirom na zdrastveno stanje Ivana Pavla II. koje se stalno pogoršavalo (on je preminuo 2. travnja 2006. godine), koje bi osobine novi papa trebao imati. Tijekom izbora Josepha Ratzingera za papu (papa Benedikt XVI./2005./115 kardinala) kardinali koji su se redovito susretali u St. Gallenu, izmijenili su mišljenja u prekonklavi. Koliko se dade razumjeti, kardinal Bergoglio je već na ovom izboru za papu dobio značajan broj glasova. 

Izbor pape Franje 2013. (115 kardinala) odgovarao je postavljenim ciljevima za kojim se težilo u St. Gallenu - stoji u biografiji kardinala Danneelsa. 

Ovo potvrđuje biskup Ivo Fürer koji nije nikada skrivao svoju radost zbog izbora Argentinca za papu. Dovoditi sanktgalenški prijateljski krug u vezu s odreknućem pape Benedikta pogrješno je, jer se susreti nakon 2006. godine uopće više nisu održavali, odreknuće pape Benedikta bilo je 2013. godine.

1 komentar:

 1. Je li sve ovo jedna velika igra?
  Je li ovo prijetnja papi Franji da na ovoj Sinodi ne bi okrenuo leđa "novom milosrđu", Kasperu i sličnima i podržao pravovjerje?
  Neki su u crkvenopolitičkim potezima papu Benedikta uspoređivali s šahovskom figurom lovca, a papu Franju s figurom skakača. Jedini je on mogao "skakati" u jednom i u drugom smjeru.
  Ne zaboravimo koliko je samo puta pohvalio FSSPX u posljednje vrijeme. Jasno je da to kod modernista i homo lobija odmah upali sve alarme.
  Postoji kod neprijatelja Crkve opravdan strah da će sada Franjo uvidjeti da s ovakvim savjetnicima ne ide u dobrom smjeru i da se vrati tradicionalnom nauku.
  Ne znam, sve je zamršeno. Ovo su samo moja glasna razmišljanja, no u uvjerenju da Duh Sveti vodi Crkvu i da se ova tegobna situacija itekako može promijeniti. Molimo se da tako i bude!

  Kikii

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)