petak, 25. rujna 2015.

,,Blogovi zaglupljuju"? Kardinal Marx o katoličkoj kritici usmjerenja njemačke Crkve


Kardinal Reinhard Marx s paterom Hansom Langendörferom SJ
(lijevo) na zaključnoj konferenciji za tisak
Plenarnog zasjedanja Njemačke biskupske konferencije u Fuldi

(Fulda) Jučer je u Fuldi održana zaključna konferencija za tisak Jesenskog plenarnog zasjedanja 2015 Njemačke biskupske konferencije. Iz publike je došlo pitanje jednog svećenika hoće li Njemačka biskupska konferencija ,,odlučnije poduzimati mjere protiv unutarcrkvenih fundamentalista", ,,koji se primjerice iživljavaju kod portala kao katholisches.info ili drugima?" Nakana prerušena kao pitanje bila je više zahtjev. 

Kako bi naglasio svoj zahtjev, svećenik je odmah naveo i primjer: ,,Uvijek se ponašamo kao da fundamentalizam postoji samo u islamu, obje kršćanske Crkve poznaju ga također u svim mogućim oblicima." Obrana katoličkog nauka i katoličke Tradicije time se izjednačava s islamistima i ubojicama kršćana džihadističkih milicija kao što je Islamska država (IS) ili Al-Quida. Ovu izjavu će se teško moći protumačiti kao poziv na mnogo prizivani ,,dijalog"

Dobra vijest u tome je da se očito neki crkveni predstavnici osjećaju povrijeđenim kritikom što pokazuje da se kritika percipira i da time može ispuniti funkciju korektiva. 

Odgovor predsjednika Njemačke biskupske konferencije, nadbiskupa Münchena i Freisinga, kardinala Reinharda Marxa na pitanje svećenika objavljuje se kao dokument vremena bez komentara. Na ovome mjestu neće se pobliže raspravljati o razvoju pojma ,,fundamentalizam" koji ponajprije i poglavito misli na vjersko uvjerenje koje se dogmatski pridržava izvornih sadržaja svoga nauka. 

Što je Katholisches.info pisao o kardinalu Marxu i Generalnom sekretaru Njemačke biskupske konferencije, ocu Hansu Langendörferu SJ koji sjedi pokraj njega, može se pronaći unoseći spomenuta imena u tražilicu. Konferencija za tisak je održana u Knjižnici Teološkog fakulteta u Fuldi. 

,,Hoće li Njemačka biskupska konferencija odlučnije poduzimati mjere protiv unutarcrkvenih fundamentalista?" 

Svećenik koji je na konferenciji za tisak postavio pitanje

Pitanje: Hoće li u ovome Njemačka biskupska konferencija odlučnije poduzimati mjere protiv unutarcrkvenih fundamentalista koji se primjerice iživljavaju na portalima kao katholisches.info i drugima? Uvijek se ponašamo kao da fundamentalizam postoji samo u islamu, obje kršćanske Crkve poznaju ga također u svim mogućim oblicima. 

Kardinal Marx: Dakle, po posljednjem ne mogu ništa reći, sve su to za mene bili novi pojmovi koje Vi tu - ja to ne znam. Ovi ovi blogovi ili šta. Ja ovoga možda to nije ispravno, ja se ne dam, ja to uopće ne dam da dopre do mene. Možda je grješka, ne znam, ali ja to ne činim. To je jedna, ja bih to ipak ipak vrlo ovoga rekao, opća ugroza, ranije sam mislio, već sam to i rekao, ako svi sa svima o svemu razgovaraju, to će oživjeti i intenzivirati diskurs, ali moram reći da je nastupilo suprotno, koji, ovo stavljanje na blogove dovodi nekada do zaglupljivanja, ne? Ovoga i da, da se scene međusobno susreću, međusobno se potvrđuju i kliču jedni drugima, ali ne stupaju u diskurs s drugima argumentativno, to je što ja vidim i stoga je to za mene relativno nezanimljivo, ali sam više raspoložen za diskusiju, želim s, želim razmjenu, želim živ susret, a ne jednostavno samo zaklinjanja i urote ili ili ugrozu od urota ili ne znam šta je sve. To je uvijek to...To ide kroz stoljeća i po ovoj internetskoj kulturi pronalazi pravi elan gdje to kreće...Ako se...Možemo se time baviti cijeli dan, vjerujem. Ne,  da, a to čine neki i vjeruju da je to svijet, to svijet. Bogu hvala, to još nije svijet. Dakle, utoliko ne znam trebamo li se kao Biskupska konferencija uopće baviti ovim portalima i blogovima, ovoga, dobro možda, naložit ću Tajništvu (smijeh) da se time pozabavi i da promatra te krugove i gospodin Kopp to također čini, da ovoga, postoji ova ugroza, ali kršćanstvo u svom utemeljitelji ima tako jak korektiv, nenadmašiv, dakle tko se može pozvati na Isusa iz Nazareta i ponižavati drugog čovjeka, tko to može činiti? Nitko to ne može činiti! Tu svatko mora ostati hladne glave i reći, ne možeš na...možda biti inteligentan čovjek, ali kršćanin nisi. To je tako fakat. Imamo jasne linije gdje je granica.

Cijeli videozapis zaključne konferencije za tisak može se pogledati na web stranici Njemačke biskupske konferencije. 

... ili ovdje! 


4 komentara:

 1. Modernizam zaglupljuje: Kasper i Marx su idealni primjeri (žalosno je da su to kardinali svete Rimske Crkve).
  Kako svaki liberalizam završi u radikalizmu, i modernisti će pokušati uvesti totalnu strahovladu: progon tradicionalnih katolika je već odavno naša stvarnost. Ali mnoštvo je onih koji su između Tradicije i modernizma. Mnogi od njih se sada bude i njima bi trebalo zatvoriti usta, začepiti uši i blokirati mozak da prihvate one nebuloze koje Marx i Kasper serviraju, a koje se gade svakom iole normalnom čovjeku.
  Modernizam je tiranija, protucrkvena i protukršćanska, najgnjusnija hereza svih vremena -to je jasno!

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Pa Kikii to je dobro. Napokon ćemo znati gdje je tko, što veći progoni budu više će Gospodin ljudi privući ksebi. U Crkvi se itekako javlja otpor modernizmu i što ovi više napadaju bit će veći. Ivan

  OdgovoriIzbriši
 3. Akutni modernistički idiotizam par excellence koji se pretvorio u opasnu tragikomediju. Marxova konfuzna izjava više nego dovoljno govori koliko je pisanje blogera i članci na tradicionalnim portalima uznemirilo duhove novog milosrđa i potvrdilo autentičnost spomenutih izvora, a koje heretični kardinali, biskupi i njihovi izvitopereni poslušnici nikako ne mogu ušutkati.

  Božja istina uvijek pronalazi svoje putove!

  OdgovoriIzbriši
 4. Ne znam šta bi mi sad trebali ? Ovakve stvari je glupo prenositi i davati im toliku pažnju . Slažem se sa kardinalom : ,, ovo stavljanje na blogove dovodi nekada do zaglupljivanja , ne . " Drago mi je ponekad što neznam njemački . Drago mi je ponekad što sam glup pa neke stvari ne mogu razumjeti . Drago mi je ponekad što sam glup pa me neke stvari ne mogu uznemiriti . Robelar

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)