ponedjeljak, 28. rujna 2015.

Kada je kardinal Martini rekao Benediktu XVI.: "Moraš odstupiti"
(Rim) Dana 24. lipnja 2015. preminuo je isusovac pater Silvano Fausti nakon duge bolesti u 75 godini života. Bio je ispovjednik jednog puno poznatijeg isusovca, kardinala Carla Marije Martinija. Talijanski dnevnik Corriere della Sera posvetio mu je članak naslova ,,Kada je Martini rekao Ratzingeru: Kurija se neće promijeniti, ti moraš odstupiti". Talijanski dnevnik izvješćuje o stvarima od kojih se čovjek naježi. Nova saznanja o kardinalu Carlu Mariji Martiniju i njegovom navodno odlučnom utjecaju na izbor Benedikta XVI. i njegovo odreknuće. 

Posljednjih 37 godina pater Fausti je s trojicom isusovaca živio u kolibi na periferiji Milana. Prema vlastitim izjavama želio je živjeti po primjeru Djela apostolskih. 


Isusovac Silvano Fausti

Prema pateru Faustiju kardinal Martini je na svoj način na konklavi 2005. imao odlučnu ulogu. U jednom video intervjuu ispričao je dvije stvari. Jedna se tiče odreknuća pape s Martinijem. To se dogodilo 2. lipnja 2012. prigodom Svjetskog susreta obitelji u Milanu. Martini koji je tada već bio obolio od Parkinsonove bolesti primio je Benedikta XVI. u ranim popodnevnim satima u nadbiskupskoj palači. 

Prema Faustiju je tada kardinal Martini Benediktu XVI. rekao u lice da je vrijeme da odstupi. Kao razlog za ovaj neuobičajeni zahtjev kardinal Martini je naveo nesposobnost njemačkog pape da reformira Rimsku kuriju, tradicionalnog neprijatelja progresivnog crkvenog tabora. ,,Zbilja je vrijeme, ovdje se ništa ne može učiniti" bile su Martinijeve riječi. Pater Fausti je zbog svojih dugogodišnjih najužih veza s Martinijem vjerodostojan izvor. Kao nadmoćni glasnogovornici različitih crkvenih usmjerenja Ratzinger i Martini su se cijenili i poštovali, tvrdi barem vatikanist Andrea Tornielli. ,,Nema sumnje da je tijekom skandala Vatileaks umirovljeni nadbiskup posve otvoreno Benediktu preporučio da odstupi", kaže kućni i dvorski vatikanist pape Franje. 

Zagonetno ostaje kako to da je papa Benedikt XVI. zbog Vatileaksa morao odstupiti budući da je on bio stvarna i jedina žrtva intrige. Manje zagonetno je pak da je Martini koristio medijsku kampanju protiv njemačkog pape da ,,konzervativca" koji mu nije bio nimalo drag, a koji je želio povezati pokoncilsku Crkvu s dvijetisućljetnom povijesti Crkve, potakne na odreknuće. I u ovoj ulozi Martini je posve ostao u svojoj ulozi protuteže vladajućem papi koji je u konačnici bio spriječeni papa. 

Izvor: katholisches.info 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)