subota, 26. rujna 2015.

Koju je ulogu igrala tajna mreža ,,Sankt Gallen" kod odreknuća Benedikta XVI. i Bergogliovog izbora?


Nije li čudno da jedan kardinal koji nema posebno mjesto
u kardinalskom kolegiju dobije privilegirano mjesto
kod proglašenja novog pape?

(Bruxelles) Nekadašnji belgijski primas i nadbiskup Mechelen-Bruxellesa, kardinal Godfried Danneels stajao je na središnjoj lođi velebnog pročelja bazilike svetog Petra kada je uvečer 13. ožujka 2013. svijetu predstavljen Franjo kao novi papa. Kako je on došao do ovog počasnog mjesta? Pitanje nije novo, nego je već i u onom povijesnom trenutku bilo zagonetno. Sada su povjesničari Karim Schelkens i Jürgen Mettepenningen predstavili biografiju kardinala Danneelsa u kojoj razotkrivaju članstvo kardinala u tajnoj mreži biskupâ i kardinalâ. Mreža pod imenom ,,Skupina Sankt Gallen" postavila je sebi za cilj potkopati utjecaj ondašnjeg prefekta Kongregacije za nauk vjere kardinala Josepha Ratzingera i omesti njegov izbor za papu. Kada je to propalo, trebalo je bojkotirati pontifikat Benedikta XVI. i na koncu ishoditi izbor Argentinca Jorgea Marija Bergoglia. Predstavljanje knjige bilo je u prošli četvrtak na Koekelbergu kod Bruxellesa. 

Danneels je 2013. brzo nazvan ,,Papstmacher

Uz brazilskog kardinala Claudija Hummesa Danneels je neposredno nakon izbora pape nazvan jednim od prelata koji su pogurali Jorgea Marija Bergoglia. Mjesto uz novog Papu nakon Habemus Papam bilo je samo jedan od pokazatelja za to. Drugi je bio raspuštena zadovoljština kojom je Danneels pozdravio izbor argentinskog nadbiskupa. 

Još je važnija bila činjenica da je nekadašnji belgijski primas otada u Vatikanu kao kod kuće: dolazi i odlazi kad želi i ima izravan pristup papi Franji. Da se nekadašnji nadbiskup Mechelen-Bruxellesa nije podnosio s Franjinim prethodnikom Benediktom XVI., bila je javna tajna. Kao opasno je registrirano da je papa Franjo baš kardinala Danneelsa uvrstio među 16 sinodskih otaca koje je imenovao Papa osobno za Sinodu 2014. Isto se dogodilo i 2015. Kada za nekoliko dana započne Biskupska sinoda u Vatikanu, kardinal Danneels će opet izričitim pozivom pape Franje sudjelovati i suodlučivati o braku, obitelji i homoseksualnosti premda je njegova uloga u homoseksualnom i pedofilskom skandalu belgijske Crkve još nejasna. 

Ivereighova otkrića i ,,Tim Bergoglio

Kardinal Danneels na predstavljanju
knjige u utorak na Koekelbergu

Što su Karim Schelkens i Jürgen Mettepenningen sada podastrli, na oslabljen je način već potkraj listopada 2014. napisao u svojoj knjizi o papi Franji ,,Veliki reformator" Austen Ivereigh, nekadašnji glasnogovornik kardinala Murphy-O'Connora. Ivereigh piše da je postojao Team Bergoglio koji se sastojao od četvorice kardinala koji su ciljano organizirali kampanju za Bergogliov izbor. Pri tome se radilo o njemačkim kardinalima Walteru Kasperu i Karlu Lehmannu te Murphy-O'Connoru i kardinalu Danneelsu. 

Ivereigh piše u svojoj knjizi: ,,Naučili su svoju lekciju iz 2005. Najprije su osigurali Bergogliov pristanak". Nisu željeli drugi put doživjeti kako Argentinac, kada dotle dođe, popusti i povuče svoju kandidaturu kao 2005. godine. ,,Na pitanje je li spreman rekao je da vjeruje da u vrijeme krize za Crkvu nijedan kardinal ne bi mogao odbiti kada ga se upita." Murphy-O'Connor je upozorio Bergoglia da bude osobito oprezan, ali je sada ,,on na redu". Bergoglio je odgovorio: ,,capisco", razumijem. 

Ivereighovom knjigom se u javnosti postavilo pitanje je li Team Bergoglio djelovao posve bez vlastite koristi ili su postojale izborne kapitulacije. Drugim riječima: jesu li oni od kardinala Jorgea Marija Bergoglia tražili jamstvo da donese određene personalne odluke ili da Crkvu dovede na jedno određeno usmjerenje, primjerice u pitanjima katoličkog nauka o braku i moralu kako to čini Biskupska sinoda? I je li kardinal Bergoglio dao odgovarajuća obećanja i jamstva? Dosada ta pitanja nisu dobila odgovor i stoga ostaju špekulacije.

Neformalni Team Bergoglio u stvarnosti organizirani tajni kružok Sankt Gallen 

Karim Schelkens i Jürgen Mettepenningen su u svojoj biografiji kardinala Danneelsa još jasniji od Ivereigha. Oni izvješćuju ne samo o četvorici kardinala koje je Ivereigh nazvao ,,Team Bergoglio", nego o ciljanoj mreži biskupa i kardinala koji su sami sebi dali ime: ,,Skupina Sankt Gallen". Drugim riječima: subverzivne radnje jedne tajno organizirane skupine u Crkvi kako bi je doveli na jedno određeno usmjerenje bile su puno opsežnije od onoga što je Ivereigh razotkrio.

Pri tome nijedan od autora nije suprostavljen kardinalu Danneelsu isto tako kao ni Ivereigh kardinalu Murphyju-O'Connoru. Kardinal Danneels je bio osobno nazočan na predstavljanju knjige u bazilici na Koekelbergu i spremno je napisao posvete u upravo predstavljenu knjigu. Schelkens i Mettepenningen obojica rade kao crkveni povjesničari na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu. Mettepenningen je uspio za kratko vrijeme biti glasnogovornik nadbiskupa Leonarda. Zbog razlika u mišljenju Mettepenningen je otvoreno napao Nadbiskupa, zalagao se za ređenje žena i kritizirao je Nadbiskupovu odluku da Bratstvu svetog Petra dopusti apostolat u svojoj nadbiskupiji. Osobni stavovi Schelkensa i Mettepenningena njihovim tumačenjima daju osobitu vjerodostojnost.

Utemeljitelj i inicijator skupine koja je bila usmjerena protiv ondašnjeg pročelnika Kongregacije za nauk vjere, kardinala Josepha Ratzingera bio je ondašnji Milanski nadbiskup, isusovac Carlo Maria Martini koji se sam nazivao ,,antipapom". Martini je sazivao tajne susrete biskupa i kardinala u Sankt Gallen u Švicarskoj s ciljem moderniziranja Crkve, njezine pomirbe s duhom vremena i nadilaženja ,,zaostalosti" u koju je ona - prema Martiniju - upala zbog odbacivanja Francuske revolucije.

Karl Lehmann i Walter Kasper od početka u tome 

,,Antipapa" Carlo Maria Martini, inicijator
tajnog kružoka ,,Skupina Sankt Gallen"

Prvi susret se navodno dogodio 1996. godine. Onda je Ivo Fürer bio biskup Sankt Gallena. Tajni susreti su u najboljem slučaju bili maglovito poznati samo nekolicini stručnjaka. Bilo je šaputanja, ali konkretno o tome nitko nije mogao ništa reći zbog čega se tvrdnja o jednoj subverzivnoj proturimskoj skupini u Crkvi lako mogla odbaciti kao ,,teorija zavjere".

Godine 1999. skupini se priključio kardinal Danneels kojoj su u ono vrijeme već pripadali kardinali Walter Kasper i Karl Lehmann iz Njemačke, kardinal Basil Hume iz Velike Britanije, kardinal Achille Silvestrini iz Italije i nizozemski biskup Adriaan van Luyn.

Članovi tajnog kružoka su kamuflirali svoj susret kao ,,duhovni godišnji odmor". Tajno udruženje je služilo međusobnoj podršci i pomoći u vremenu koje su držali ,,mračnim".

Kardinal Ruini je pokrenuo istragu zbog glasina o tajnom društvu

Glasine o postojanju tajnog društva doprle su do u Vatikan. Vatikan je naložio kardinalu Camillu Ruiniju, predsjedavajućem Talijanske biskupske konferencije i kardinalu vikaru Rima, jednom od najbližih suradnika pape Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI., da pokrene istragu. Kružok upućenih je pak tako spretno znao skrivati vlastito djelovanje da se Ruini vratio bez konkretnih rezultata. Istodobno, pišu Schelkens i Mettepenningen, Skupina Sankt Gallen je počela poduzimati pokušaje nametanja utjecaja na usmjerenje Vatikana.

Središnje pitanje za Skupinu je glasilo: tko će biti nasljednik Ivana Pavla II. Postavljeni cilj tajnog kružoka je bio omesti izbor kardinala Josepha Ratzingera za papu. Kardinal Bergoglio je 2005. godine uz Martinijevu pomoć pozicioniran kao protukandidat protiv njemačkog kardinala. Kardinal Martini se do kraja nadao da glasovima za svog subrata isusovca Bergoglia doduše neće uspjeti progurati Bergogliov izbor, ali da će moći blokirati Ratzingerov izbor.

U konklavi 2005. godine kardinal Ratzinger se pak pokazao prejakim tako da su propali pokušaji Skupine Sankt Gallen da ometu njegov izbor.

Bojkotirati i podrivati pontifikat Benedikta XVI.

Obojica autora izvješćuju da su članovi skupine Sankt Gallen ciljano ometali pontifikat Benedikta XVI. i pokušavali zamračiti njegovu poruku Crkvi i svijetu. Schelkens i Mettepenningen ne izvješćuju o tome je li postojala povezanost i kakva, između djelovanja Skupine Sankt Gallen i neočekivanog odreknuća njemačkog Pape koje ih je jednim udarcem približio cilju: okončati vrijeme poljskog i njemačkog pontifikata. Nedavno preminuli isusovac Silvano Fausti rekao je u svojem posljednjem intervjuu da je kardinal Martini 2. lipnja 2012. papu Benedikta kategorično pozvao na odreknuće. Osam mjeseci nakon toga njemački je Papa posve iznenadno objavio svoje odreknuće.

Povjesničari pišu doduše nešto drugo: ,,Bergogliov izbor je nedvojbeno pripravljen u Sankt Gallenu. Temeljne odrednice njegovog programa su one o kojima su Danneels i njegovi kolege raspravljali već više od deset godina".

Tamni oblaci nad pontifikatom pape Franje, posve neobičnim odreknućem pape Benedikta XVI. i izborom argentinskog kardinala nisu se raspršili, nego se čini da se napredovanjem pontifikata još više zgušnjavaju. 

4 komentara:

 1. O Bože spasi nas , molim Te !

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nadamo se da će što više biskupa koji će sudjelovati na Sinodi pročitati ove ispade jadnog Danneelsa.
   Prema vijestima s Rorate Caeli već počinju pokušaji da se sve zataška i relativizira. Posve razumljivo!
   Danneels je u svojom senilnom hybrisu previše izbrbljao!

   Franca

   Izbriši
 2. Zar ne vidimo posljedice urotničke mreže: dekonstrukcija nauka o braku i opasnost novog raskola?!
  Tko Danneelsa poznaje već desetljećima i tko je pratio njegove nastupe i intervjue, tko točno pročita što je on sve učinio i napisao, imat će ne samo nekakve površne pretpostavke i sumnje, nego puno više – mnoštvo stvarnih pokazatelja da je Danneels napustio vjeru u Isusa Krista i da sigurno ne misli više katolički, nego da teži za nečim drugim.
  U ovome kontekstu, strašno pedofiliziranje i homoseksualiziranje kleričkih struktura u Sjevernoj Belgiji izgleda posve drukčije: očito je da postoji ogromna mreža đavolskih mašinerija koja ide za uništenjem vjere u Gospodina i uvođenjem nečega drugoga umjesto toga.
  Postoji strah u najvišim razinama hijerarhije sve to priznati i s time se konačno uhvatiti u koštac jer se čini da kroz prijateljstva i veze i vezice postoji protekcija i na najvišim razinama. Deus in adiutorium intende!
  D.Z.

  OdgovoriIzbriši
 3. Pretpostavljam da je Danneels ovu izjavu dao iz čistog cinizma. Ona treba pokazati da je ovom malom kružoku posve svejedno što će netko o njima misliti. On o sebi misli da je njegovo poslanje višeg reda i svjesno govori „klub sličan mafiji“ kako bi dao do znanja da je svaka kritika takve konspiracije apsurdna. Stoga i skriveni podsmjeh koji se odmah osjeti kod ove primjedbe.
  Zanimljivo je da Danneels otvoreno razotkriva cilj konspiracije i tako na Papu vrši pritisak – nije li to prikrivena prijetnja uoči Sinode?
  Očito je da ovi homofilni krugovi u Crkvi imaju toliku moć i toliko dominiraju, barem u Zapadnoj Europi, da nas uhvati jeza kad mislimo na budućnost navještenja vjere.
  No, konspiracija, nepotizma i kružoka je oduvijek bilo. Sveti Otac ima dužnost, ali i vlast odreći se ovog kružoka i njegova utjecaja i ponovno potvrditi vjekovni nauk Crkve.
  Rimokatolik

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)