subota, 12. rujna 2015.

Lutherova biblija se ne smije držati Svetim pismom (II.)
,,Lutherova biblija" je zahvaljujući tada izumljenom tisku postala bestseller. Njegov Novi zavjet i dio prijevoda Starog zavjeta doživio je do 1522. godine 22 ovlaštena izdanja i 110 pretisaka tako da je u ono vrijeme oko trećina svih pismenih Nijemaca imala ovu knjigu. 

Na ,,Lutherovu bibliju" su Nijemci do dana današnjega bili vrlo ponosni, a Lutherova biblija ih je odvojila i od romanskih naroda kao i od ostalog katoličkog svijeta što nije malo pridonijelo ,,indiciranju" Nijemaca u 20. stoljeću. Da su mnoga protestantska područja danas djelomično odnjemčena, a djelomično raskršćanjena, upravo je zasluga ,,Lutherove biblije". 

Promjena Kanona koju je Luther napravio posve je nezakonita i posve obezvrjeđuje njegov ,,prijevod". 

Spise Novoga zavjeta Luther je poredao samovoljno. One spise koje je držao teološki upitnima (sic!!!), naime Poslanicu Hebrejima i Jakovljevu poslanicu, Luther je protjerao na kraj Svetog pisma. Bezbrojne su pogrješke koje unakazuju smisao tako da njegov rad nipošto ne ispunjava akademske standarde. Mnogi eklatantni krivi prijevodi prenosili su se do u 20. stoljeće. 

Jasno je da su svi oni koji su ovisili o Lutherovoj bibliji, a to su bili mnogi Nijemci u sljedećih 400 godina, bili odsječeni od doslovnog teksta objavljene Božje riječi. Luteranstvo je bilo nova religija, prava hereza, a ona je potjecala također i iz Lutherove biblije. Crkva je imala više nego pravo zabraniti i oduzeti Lutherovu bibliju. 

Izvor: gloria.tv 

2 komentara:

 1. Moja pokojna baka me je znala prekoriti kad sam nešto zabrljao riječima - pa nisi luteran . Nikad mi nije objasnila što to znači , ali sam znao da je to nešto loše . Bila je polupismena ,nikad nije valjda ni čula za 2.vk , nije znala ime ondašnjege pape , nije imala struje ni vode , ali je držala ono što je kao mala primila od svojih roditelja . A oni su joj rekli da Luther nije dobar . Tko je njima to rekao neznam . Robelar

  OdgovoriIzbriši
 2. Luther je najvjerojatnije bio ubojica koji se nije pokajao i kojega su mučile skrupule. Prema tome, svetu je Pričest primao svetogrdno. Savjest mu je bila nagrizena od skrupula. Sve su to idealni uvjeti da se sotona umiješa i da ga uzme kao svoje oruđe za uništenje Kristove Zaručnice, svete Crkve Katoličke.
  U ono je vrijeme sveta Crkva bila u velikoj krizi - to nitko ne niječe. Život klera je često bio čista sablazan. Duh poganstva, hedonizma, nemorala i mlakosti zaposjeo je hijerarhiju. No Luther nije reformirao Crkvu. Iskoristio je tu tešku situaciju da proširi svoje hereze i podijeli Zapad. Posljedice su bile strašne: skrnavljenje crkava, pljačkanje samostana, protjerivanje redovnica i redovnika, uništenje vjere. Ne zna se tko je bio gori: luterani, kalvinisti, zwiinglijanci ili Hugenoti. Reformacija nije donijela ništa dobro. Nije otpočela nikakva reforma, nego krvoproliće, ratovi i mržnja koja do danas traje.
  500 godina reformacije je tužan i sramotan datum kojega se europski Zapad, a osobito Njemačka i Švicarska trebaju stidjeti i zbor kojega se trebaju ispričati i pokajati.
  To je početak ili razbuktavanja protuliturgijske hereze koja i danas pustoši Europom i svijetom i koju je liturgijska reforma 1969. dovela i u posljednje azijsko katoličko selo.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)