utorak, 1. rujna 2015.

PA SADA JE (GOTOVO) SVE VALJANO I DOPUŠTENO: ROMA LOCUTA, CAUSA FINITA!
BILTEN N.0637-01.09.2015

Iz Vatikana, 1. rujna 2015. 

Poštovanom bratu 
nadbiskupu Rinu Fisichelli 
predsjedavajućem papinskog vijeća 
za promicanje nove evangelizacije 


Činjenica da nam sada predstoji Izvanredna godina milosrđa, dopušta mi uzeti na razmatranje nekoliko točaka čije mi se spominjanje čini važnim kako bi proslava Svete godine za sve vjernike bila istinski trenutak susreta s Očevim milosrđem. Jer moja je želja da jubilej bude doživljaj Očeve blizine da se njegova nježnost može istodobno dosegnuti rukama kako bi vjera svih vjernika bila ojačana i tako svjedočanstvo bude sve djelotvornije. 

[...] 
Zaključno promišljanje posvećujemo vjernicima koji iz različnih razloga posjećuju crkve o kojima skrbe svećenici Bratstva sv. Pija X. Ova jubilejska godina milosrđa nikoga ne isključuje. S različnih strana su me određena subraća u biskupstvu izvijestila o dobroj vjeri i dobroj sakramentalnoj praksi ovih vjernika, doduše povezanom s nelagodom da žive u pastoralno teškoj situaciji. Nadam se da će se u bliskoj budućnosti pronaći rješenja kako bi se ponovno uspostavilo potpuno jedinstvo sa svećenicima i poglavarima Bratstva. U međuvremenu, potaknut nužnošću, odgovoriti dobru ovih vjernika, određujem, svojom osobnom odlukom, da u međuvremenu oni koji tijekom Svete godine milosrđa pristupe sakramentu Pomirenja kod svećenika Bratstva sv. Pija X., valjano i dopušteno primaju odrješenje od svojih grijeha. 

Uzdajući se u zagovor Majke Milosrđa, preporučujem pripravu ovog izvanrednog jubileja njezinoj zaštiti. 

Papa Franjo 

3 komentara:

 1. Izvrstan naslov, ha, ha...
  Koliko su neki trošili energije na ta cjepidlačenja o dopuštensti/nedopuštenosti.
  Čime li će se sada baviti?

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. A ca je sa franjevcima Bezgresne Francisco? Jedna Lisica (Volpi) je partia, ali nema jos novitada o spasavanju reda?!

  OdgovoriIzbriši
 3. Nije causa finita nego je valjano i dopušteno samo tijekom Svete godine milosrđa, nakon toga opet po starom

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)