četvrtak, 3. rujna 2015.

Piero Marini - novi predsjedavajući liturgijskog povjerenstva za istočne Crkve


Msgr. Piero Marini je novi predsjedavajući
Posebnog povjerenstva za liturgiju Istočnih Crkava

(Rim) Papa Franjo je obnovio sastav Posebnog povjerenstva za liturgiju Kongregacije za Istočne Crkve. Novim predsjedavajućim imenovao je kurijalnog nadbiskupa Piera Marinija, bivšeg ceremonijara pape Ivana Pavla II. Msgr. Piera Marinija u ovoj službi nije pak potvrdio papa Benedikt XVI. Na njegovo mjesto stupio je msgr. Guido Marini koji unatoč istome prezimenu ima drukčiji liturgijski senzibilitet. Piero Marini je učenik kurijalnog nadbiskupa Annibalea Bugninija, izumitelja korjenite reforme liturgije iz 1969. godine. Guido Marini je pak učenik kardinala Giuseppea Sirija, Đenovskog nadbiskupa, kojeg je papa Pijo XII. držao svojim "prirodnim" nasljednikom. 

Nadbiskup Piero Marini koji za Ivana Pavla II. dao izrađivati šarene, ekstravagantne misnice, više je puta dao izjave pune poniženja prema njemačkom Papi i njegovim nastojanjima da vrati sakralnost svete liturgije. 

Umjesto novokomponiranih misnica njemački je Papa upotrebljavao pretkoncilske misnice svojih prethodnika kako bi time izrekao kontinuitet u Crkvi koji nadilazi Koncil. 

Izbor Franje za papu Piero Marini je komentirao riječima da je sada došao kraj "zagušljivom zraku" u Vatikanu i da se opet može disati "svježi zrak". Msgr. Piero Marini pripada prelatima koji zastupaju da se Crkva treba otvoriti prema homoseksualcima. 

Posebno povjerenstvo sastoji se od: 

- nadbiskupa Piera Marinija, predsjednika 
- Andrew McLean Cummingsa, tajnika 
- patera Tedrosa Abraha OFM Cap. 
- patera Cesarea Girauda SJ 
- patera Thomasa D. Potta OSB 
- arhimandrita Manuela Nina OSB 
- patera Rinalda Iacopina SM 

Dosada je liturgija Istočnih Crkava ostala sačuvana od liturgijske reforme Annibalea Bugninija. Sada bi se to moglo promijeniti. Kurijalni nadbiskup Piero Marini je ponosan na svoje podrijetlo kao Bugninijev učenik. 

Odgovarajućim promjenama mogao bi biti pogođen ponajprije maronitski obred. 

Izvor: katholisches.info 

3 komentara:

 1. Katastrofa! Dok se bunjinijevce ne izbaci iz Vatikana, nema obnove.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Bugniniev ucenik?! Reformator liturgije i opceznani masoner? Bugnini was suspected by some of being a Freemason, which is in conflict with Canon Law and Catholic tradition. Catholics who are Freemasons "are in a state of grave sin and may not receive Holy Communion." Sada je svima jasna vizija pape Leona 13 ( ako i niste procitali, procitajte) te dokument koji je napisao ( Humanum Genus) u kojem gore navedeni citat na eng. se spominje u samom dokumentu (po pitanju masonerije, jer to je ujedno i vizija). Jasno je i svima kako je don Gobiu Gospa objavila prodor masonerije 1998 u crkvu i da su posljednja vremena jer to Gospodin dopusta za prociscenje (papa Leon 13 vizija) . Koliko li ce jos ljudi biti slijepi? Ovakve stvari se trebaju objavljivljati u javnosti, a ne samo da nazalost nekolicina koja prati ovaj blog biva informirana kakvo je stanje C(c)rkve i svijeta! Ovo obavezno na sve krscanske portale, a posebice na smijesni i promoderniosticko- protestantskii Bitno.net gdje mladi traze "osjecaj" o Bogu, a ne spoznaju. Jako mi je drago sto se Tradicionalna misa stranica takodjer osvrnula i na misu jednog poznatog svecenika u RH kako slavi misu sa mladima, te kako bi misa zaista trebala izgledati. Eto to je sve plod podilazenja toga da se mladi osjecaju "dobro", a ne da spoznaju istinu o Istini! Hvala ti Roberte sto si ovo objavio, neka te Bog blagoslovi i stiti Majka Bozja! Molim sve odane Rimokatolike koji ako to smatraju da jesu, da ovu objavu prosire diljem krscanskih stranica i blogova.

  MULTA FACILIORA SUNT DICTU, QUAM FACTU !

  Sebastian

  OdgovoriIzbriši
 3. Kao što rekoh, i ono malo glasova koji se očituju o ovom zlu koje "Crkvena masonerija"
  čini u Crkvi sluge masonerija i kukavice nemaju kuraži ni objaviti.
  Kuku mlakima (bljutavima) i malovjernima, njihovo nije kraljevstvo nebesko.

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)