četvrtak, 3. rujna 2015.

Prve reakcije iz Bratstva - Poglavar Talijanskog distrikta: "Sretni smo zbog ove očinske geste"
Talijanski dnevnik il Tempo danas je objavio intervju s don Pierpaolom Petruccijem, Poglavarom Talijanskog distrikta FSSPX-a. 

"Ovo što je učinio papa Franjo je nevjerojatno, prelijepo je, presretni smo, svi skupa, petorica svećenika, dva časna brata, volonteri, također i pet francuskih časnih sestara koje su ovdje na službi". Jučer je bio dan radosti za svećeničku družbu svetog Pija X. u ulici Via Trilussa 45 u Albanu, pred vratima Rima. Jedan se volonter prvi javio na telefon u lefebvrovskom prioratu koji je i glavni stožer Poglavara talijanskog distrikta don Pierpaola Petruccija i gdje živi i prior, don Aldo Rossi. Molimo ga da nas spoji s brojem "jedan" i on nam ovako odgovara: "Ovi svećenici su uvijek na koljenima i mole se, nisu vam oni kao moderni svećenici. Sada (kasno popodne - napomena prevoditelja) su upravo molili Krunicu i čitaju brevijar", kaže pozivajući nas da nazovemo kasnije. Uvečer razgovaramo s talijanskim lefebvrovskim poglavarom. 

- Don Pierpaolo Petrucci. Što kaže ova uredba pape Franje? 

"Presretni smo i puni zahvalnosti prema Rimskom prvosvećeniku koji je odredio da svi oni vjernici koji tijekom Svete godine Milosrđa žele primiti sakrament Pokore kod svećenika Bratstva sv. Pija X., to mogu valjano i dopušteno učiniti i primiti odrješenje za svoje grijehe. No, mi oduvijek podjeljujemo valjano i dopušteno sakramente snagom općih uredbi Zakonika kanonskog prava zbog ove krize koja pustoši Crkvom." 

"Ono što nas žalosti - počinje nabrajati poglavar Talijanskog distrikta - jest Papina šutnja o protuprirodnim zajednicama koje su uzdignute na razinu obitelji kao u Francuskoj i, nedavno, u Irskoj čak s pravom posvajanja djece, a Crkva ne otvara usta, pa to je sablazan - nastavlja don Pierpaolo. Temeljni problem je to - naglašava. Jasno, ovaj čin nas raduje. No, valja riješiti važne stvari. U listopadu će biti sinoda o obitelji i raspravljat će se o stvarima o kojima se ne može raspravljati kao nerazrješivost braka; je li šesta zapovijed još na snazi ili nije. A onda, opet o Pričesti za rastavljene i ponovno oženjene koji žive u preljubništvu". 

Izvor: il Tempo 

1 komentar:

  1. Don Pierpaolo izvrstan kao i uvijek!
    Svima želim sretan blagdan sv.Pija X - velikog pape, svetog i proročkog Prvosvećenika!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)