utorak, 15. rujna 2015.

Rastavljeni: kardinali Kasper i Marx vrše pritisak na Sinodu
Samo nekoliko tjedana prije početka Sinode o obitelji (4. - 25. listopada) kardinal Walter Kasper ponavlja svoje kontroverzne teme o pripuštanju rastavljenih ponovno civilno vjenčanih svetoj Pričesti i pokazuje se sigurnim da će se postići ,,široko suglasje". 

O tome je kardinal Kasper govorio 11. rujna 2015. u intervjuu za talijanski dnevnik La stampa. 

Time kardinal Kasper pokazuje da ga ne zanima ogromni otpor koji se podigao protiv njega od njegova ,,Govora pred konzistorijem" (22. i 23. veljače 2014.) U međuvremenu mu je proturječilo već 17 kardinala te brojni biskupi i teolozi u različitim knjigama i ostalim publikacijama

Ne čudi da mu mnogi predbacuju ,,tipičnu njemačku zadrtost". 

Čini se da je kardinalu Kasperu svejedno kakvu je štetu dosada nanio Crkvi. Njegov ,,Govor pred konzistorijem" djelovao je na lijeve katoličke krugove kao startni signal za uništenje katoličkog nauka o braku, obitelji i spolnosti. U posljednjih 18 mjeseci nijedna teza lijevih teologa ne čini se previše apstruznom da se ne može iznijeti u javnosti. 

Dno ovoga razvoja doseglo se zahtjevom profesora moralne teologije Stephana Goertza da se homoseksualne veze uzdigne na razinu sakramenta. 

Podršku Kasper dobiva poglavito iz Njemačke. Kardinal Reinhard Marx je prije nekoliko dana podržao pripuštanje rastavljenih ponovno vjenčanih Pričesti. Doduše, dodao je ipak da se to smije dogoditi samo u pojedinačnim slučajevima: ,,Stoga se mora pronaći put, dobro gledati u svakom pojedinom slučaju". K tome je naglasio univerzalnost Crkve: ,,Kršćanstvo se shvaća kao univerzalistička religija u kojoj postoji slika jedne obitelji čovječanstva." Početkom 2015. bio je još mišljenja da Njemačka nije ,,Rimska filijala". 

Bitno je revolucionarniji od kardinala Marxa biskup Franz-Josef Bode koji zahtijeva veće poštovanje svih partnerstava i blagoslivljanje homoseksualnih parova. 

Izvor: gloria.tv 

2 komentara:

 1. Biskup Bode je bio najbolji prijatelj mog vjeroučitelja. Već je u devedesetima iznosio stavove od kojih me jeza hvatala. Tog je čovjeka trebalo ekskomunicirati prije dvadeset godina.
  Kasper je tada glumatao nekog konzervativca...tako se uspeo do vrha u hijerarhiji. I njega je trebalo ekskomunicirati čim je postavljao u pitanje Kristovo božanstvo te neke dogme.
  Ne iz neke mržnje prema tim ljudima - nego da im se pomogne uvidjeti koliko su destruktivni. zamislite koliku krivnju na sebe natovaraju...
  No bio je to pontifikat velikog Ivana Pavla II. o kojemu ste morali sve naj- govoriti. Naši su se vjernici natjecali u hvali. Jedine šuge smo bili mi tradicionalisti...ne ponovilo se!
  No sada je svima sve jasno.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Crkva se čisti . Zaručnik je pred vratima . Tko mu može ovime u susret ? Neki dan me upita jedan vjernik zašto ne slušam papu ? Riječi mi same krenuše . ,, Ja slušam Isusa . Ako papa sluša Isusa , onda slušam i papu .Amen. " Robelar

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)