četvrtak, 1. listopada 2015.

Biskup Bode otvoreno govori o mogućem raskolu


Biskup Bode u sredini

Biskup Franz-Josef Bode iz Osnabrücka, jedan od tri izaslanika Njemačke biskupske konferencije s obzirom na Obiteljsku sinodu itekako vidi mogućnost raskola u Crkvi.

Proturječja između različitih tabora toliko su velika da bi svakako do toga moglo doći premda on to ne želi: ,,Veoma se nadam da rasprava na Sinodi neće dovesti do raskola", rekao je Bode prema Katholisch.de. Time jasno daje do znanja koliko je jaka odlučnost lijevih katoličkih krugova, da svoju agendu - pa puklo kud puklo - uspiju ostvariti. Sve je jasnije kako liberalni katolicizam odbacuje katolički nauk o braku i spolnosti. 

Ne zaboravimo: oni koji žele promijeniti crkveni nauk, djeluju raskolnički. Biskup Bode pripada onim radikalnim protivnicima tradicionalnog nauka o braku. Trebao bi otvoreno reći: ,,Bojim se da moje držanje i držanje liberalnog tabora može dovesti do podjela i raskola." 

Njemačka ofenziva izazvala je posljednjih mjeseci veliku pomutnju u raspravama. Posebice su afrički biskupi nagovijestili otpor ako bi Marx, Bode & Co. pokušali progurati svoje stavove.

Kratko prije Sinode koja počinje u nedjelju kardinal Reinhard Marx pokušava smiriti duhove i misli da ne bi trebalo previše očekivati od Sinode.

Ovi tonovi su novi. Još u prvom semestru kardinal Marx je predvodio prodor s radikalnim tonovima kao primjerice: ,,Mi nismo Rimska filijala". Njemačka biskupska konferencija će po njegovim riječima razviti vlastiti pastoral ako Sinoda ne donese željene rezultate i sl. Vatikanisti su se tada pitali zašto Nijemci uopće žele još doći u Rim.

Izvor: mathias-von-gersdorff.blogspot.com 

3 komentara:

 1. Ništa me ne bi čudilo.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Stara priča o uskom i širokom putu....

  OdgovoriIzbriši
 3. Ako niste vidjeli, spominje se ovaj blog (s pogresnom adresom):

  http://blog.vecernji.hr/don-kacunko/tajni-papofobi-i-javni-franjomrsci-u-istoj-akciji-7264

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)