četvrtak, 22. listopada 2015.

Biskup suspendirao homo teologa Charamsu od svećeništva


Biskup Kasyna suspendirao
homoseksualnog svećenika Charamsu
od svećeništva
(Varšava) Biskup poljske biskupije Pelplin, msgr. Ryszard Kasyna suspendirao je nekadašnjeg vatikanskog teologa Krysztofa Charamsu koji je inkardiniran u njegovoj biskupiji. 

Charamsa je 3. listopada, dan prije otvaranja obiteljske sinode, u jednom intervjuu za talijanski dnevnik Corriere della Sera javno priznao i izjavio da je homoseksualac i da živi zajedno s drugim muškarcem te da je ,,sretan i ponosan zbog toga". Katolički nauk o homoseksualnosti označio je ,,neljudskim". Svojim javnim priznanjem Charamsa je prema vlastitim navodima htio potaknuti i pozvati Biskupsku sinodu na promjenu stava Katoličke Crkve prema homoseksualnosti. 

Vatikan je smjesta prekinuo suradnju s tim teologom koji je bio pomoćni tajnik Međunarodnog teološkog povjerenstva koje je smješteno unutar Kongregacije za nauk vjere. Charamsa je izgubio mjesto predavača na Papinskom sveučilištu Gregoriana i na Papinskom učilištu Regina Apostolorum. Ondje je - prema vlastitim navodima - i upoznao svog partnera homoseksualca. 

Biskup Kasyna je opomenuo Charamsu pozivajući ga na povratak svećeništvu i dao mu dvanaest dana da se javi osobno kod njega u Poljskoj. Zahtjev koji je otišao u prazno. U ponedjeljak je Charamsi proslijeđen biskupski dekret kojim ga je suspendirao od vršenja svećeničke službe, a početak je bio odmah. Kao razlog biskup Kasyna je naveo da Charamsa zastupa stavove koji proturječe katoličkom vjerskom i moralnom nauku i Svetom pismu i da na tome ustrajava. 

Charamsa koji se u međuvremenu sa svojim katalonskim partnerom preselio u Barcelonu i za kojim trče brojni mediji, ne vidi ,,realističan izgled" za žalbu protiv suspenzije. Istodobno otpušteni teolog i suspendirani svećenik nije pokazao razumijevanje. Ponovno je Katoličkoj Crkvi predbacio, a ,,posebice Poljskoj Crkvi govor mržnje protiv seksualnih manjina". Osim toga, on ne razumije ,,zbog čega ga se optužuje"

Izvor: katholisches.info 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)