subota, 3. listopada 2015.

Hoće li Tajna sinoda Biskupsku sinodu učiniti prividnom? Već danima zasjeda Papinska paralelna sinoda


Villa Malta, sjedište časopisa Družbe Isusove Civiltà Cattolica
i mjesto održavanja Tajne sinode

(Rim) Hoće li se Sinoda koja će se u nedjelju službeno otvoriti održati samo prividno dok stvarna, Papinska sinoda već danima zasjeda? Dok se službenoj Sinodi koja još nije ni počela restriktivnom informativnom politikom opet treba staviti brnjica, već dvanaest dana zasjeda tridesetoglava Task Force isusovaca o sinodskim temama. 

Papa Franjo očito drži da je propao put Sinode kojim je želio utrti put ,,novom milosrđu" i traži nove putove za provođenje svog programa. Još i više: već se tjednima boji nakane branitelja crkvenog nauka o braku da će Sinodom svečano potvrditi tradicionalni katolički nauk i time - ako ne pravno, onda barem moralno - na to obvezati. Otkako je Franjo na temelju popisa sinodskih otaca spoznao ovu pogibelj kao stvarnu, trudi se riješiti se Sinode i ne dopustiti da mu ona sveže ruke. 

I na Sinodi 2015. očekuje se ,,malo transparentnosti" 

Glavni stožer paralelne sinode:
Sveta Marta u Vatikanu

Tek su se jučer dala pravila po kojima će zasjedati Biskupska sinoda 2015. Neobičan način postupanja jer su ova pravila od osobite važnosti. Samo ih malobrojni otprije poznaju i oni su se mogli pripraviti za Sinodu dok većina sinodskih otaca to faktički tek dobiva na početku Sinode. 

Vatikanist Edward Pentin piše s obzirom na događanja oko Biskupske sinode 2014. da se ni 2015. ne može očekivati ,,puno transparentnosti". U međuvremenu je ,,u najvećoj tajnosti" otpočela s radom jedna skupina, izjavio je vatikanist Marco Tossati. 

Već 2014. godine došlo je do loma dosadašnje prakse kod biskupskih sinoda. Izlaganja Sinodskih otaca nisu objavljena. Rasprave na Sinodi su skrivane javnosti. To je generalnom tajništvu (i svakomu komu je papa Franjo dopustio) dalo monopol nad informacijama u ruke da dade u javnost samo ono što se želi s papinske strane. Također i radovi u radnim skupinama podijeljenim po jezicima ostali su tajni ili su dospjeli u javnost samo u obliku sažetka ili pak filtrirani. 

Monopol nad mišljenjem i isključivo pravo na tumačenje - Filtriranje informacije za javnost 

Isto to je papa Franjo prakticirao već potkraj veljače 2014. godine tijekom Kardinalskog kolegija. Kardinalima je nametnuta obveza šutnje dok je kardinal Walter Kasper koji po papinskom nalogu kao jedini predavač mogao odrediti usmjerenje, s izdavačkim kućama već unaprijed dogovorio objavu svog govora na različitim jezicima. 

Monopol nad mišljenjem za kojim se težilo skupa s isključivim pravom na tumačenje nije toliko funkcionirao jer neki sinodski oci nisu dopustili da im se stavi brnjica, tako da je povjesničar Roberto de Mattei u veljači 2014. kardinala Kaspera preduhitrio objavom njegova govora popraćenog komentarima. 

Kao i Sandro Magister i Edward Pentin potvrđuje da 2015. godine - za razliku od 2014. - nije predviđeno ni privremeno izvješće, ni zaključni dokument. ,,Papa od sinodskih otaca ne želi ništa pismeno", kaže Pentin. 

Papinska paralelna sinoda: Glavni stožer Sveta Marta - mjesto održavanja Villa Malta 

Papa Franjo s p. Antonijem Spadarom SJ,
koordinatorom Tajne sinode

Tossati pretpostavlja ,,kako bi bio slobodan što je više moguće, nevezan i kako bi odlučivao bez bilo kakvih preporuka. Slično onako kako je to bio slučaj s motuproprijem o postupku poništenja braka". Papa je poduzeo duboke zahvate u parnicu poništenja ženidbe, a da o tome nije izvijestio nadležne dikasterije Svete Stolice niti se s njima posavjetovao. 

U ovome surječju eksplodirala je Tossatijeva vijest ,,da već desetak dana tridesetak osoba, gotovo sve isusovci, s nekim Argentincima na vrlo tajnovit način pod koordinacijom patera Antonija Spadara, ravnatelja časopisa Civiltà Cattolica, koji provodi puno vremena u Svetoj Marti u savjetovanju s Papom, rade na sinodskim temama", piše Tossati. 

,,Držanjem svega u tajnosti obvezani su i isusovci u Villi Malta, sjedištu isusovačkog časopisa Civiltà Cattolica gdje se održava jedan dio radova." 

Tossati izriče sumnju da ovaj ,,Task Force" papi treba pružiti ,,oruđa za eventualni posinodski dokument o temi Pričesti za rastavljene ponovno civilno vjenčane, parove koji skupa žive i istospolne parove."

Tekst: Giuseppe Nardi

1 komentar:

  1. Isus, kako bi izabrao 12 Apostola, povlači se u goru, u osamu. Nema Crkve Kristove, tamo gdje nema Duha Svetoga! Ima li u jednom od tih ljudi Duha Svetoga? Da u komu ima Duha Svetoga, pobjegao bi s tog mjesta gdje se kuje zavjera! Lj

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)