utorak, 6. listopada 2015.

,,Informacija o Sinodi je bijedna" - Kardinal Erdö: Pričest za rastavljene ponovno civilno oženjene ,,nemoguća"


Najmlađi član Sinode

(Rim) Jučer, u ponedjeljak u Vatikanu su počela zasjedanja Biskupske sinode o obitelji, drugi dio, a već se čuju prve kritike zbog ,,kontrolirane informacije" koja ide u javnost. 

Već uoči Sinode bilo je dijelom i oštre kritike zbog informativne politike koja se prošle godine provodila u vezi sa Sinodom. Usuprot sinodskoj praksi prošlih desetljeća tijek informacija prema vani strogo su reglementirali Generalno tajništvo Sinode i Vatikanski tiskovni ured. To je imalo za posljedicu da su intervencije sinodskih otaca bile iza zatvorenih vrata, a informacije o tome su samo filtrirane puštane u javnost. Generalno tajništvo i Tiskovni ured pozivali su samo odabrane sinodske oce na tiskovne konferencije. Ovu privilegiju imao je primjerice kardinal Walter Kasper, no nije je imao njegov antipod kardinal Raymond Burke. 

Nezadovoljstvo zbog ,,jednostrane informativne politike" postalo je tako glasno da su neki sinodski oci pred kraj Sinode svojevoljno prekršili pravila. 

Pošto su se čule glasne kritike da neposredno okruženje pape Franje i Biskupsku sinodu 2015. želi cenzurirati na ovaj način, papa Franjo je dao objaviti da je oformljeno jedno Povjerenstvo za transparentnost. Vijeće od deset ljudi pod vodstvom predsjedavajućega Sinode kardinala Petera Erdöa treba nadzirati ,,transparentnost" Sinode. 

Kritičari pak misle da će jedno takvo povjerenstvo samo još pojačati strahovanja, nego što će ih raspršiti i već je sama potreba takvog jednog povjerenstva pokazatelj kakvo je stanje na jednoj Sinodi Katoličke Crkve. 

,,Informacija o radovima Sinode je bijedna!" 

,,Sinoda: Informacija - kako se i predviđalo - ,,kontrolirana", naslovio je Secretum Meum Mihi jučer već nekoliko sati nakon početka zasjedanja Sinode. ,,Informacija o radovima Sinode je bijedna. Kako se već i znalo, informacijom se upravlja (Baldisseri, Forte et al)." 

Dosad je informacija bila isključivo na talijanskom jeziku. Čak ni uvodni govor pape Franje na početku prve generalne konferencije koji je on održao na talijanskome nije preveden na druge jezike, niti je stavljen na raspolaganje za javnost. 

To vjerojatno ima veze s kontroverznom Papinom praksom da se uvijek ponovno udaljuje od napisanog teksta, a to ometa svaku pravodobnu informaciju. O drugim javljanjima da i ne govorimo. Tu pripada i govor kardinala Maradiage, ali i govor kardinala Erdöa koji je izazvao veliku pozornost. On je naime izravno govorio o nemogućnosti da se rastavljene ponovno civilno oženjene pripusti Pričesti. 

,,Nadamo se boljoj budućnosti" u informativnoj politici, napisao je Secretum Meum Mihi

Izvor: katholisches.info 

1 komentar:

  1. Čovjekova zatrovanost nije izvor iz kojeg otrov dolazi, već što želi kušati iz tog izvora. Čovjek želi sve čuti, sve vidjeti, sve doživjeti, a time krijepi taj isti izvor, koji ga truje. Kada na jednoj utakmici, ne bi bilo navijača,(koji ionako ništa ne dobivaju, osim prazne slame), igrači bi brzo izgubili interes za igrom, makar im se nudilo basnoslovno bogatstvo. Kako su sretni oni koje ne zanima njihovo nadmetanje! Čovjek će na kraju uvijek naći ono što traži! Bilo dobro, bilo zlo! Lj

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)