subota, 31. listopada 2015.

Ishod Sinode o obitelji: zaključno glasovanje i zaključno izvješće


Dolazak pape Franje u novu sinodsku dvoranu
na zaključno zasjedanje Biskupske sinode

(Rim) Biskupska sinoda o obitelji završila je u nedjelju nakon dvije godine rada i priprave svečanom papinskom Misom u bazilici sv. Petra. Dan ranije je 265 sinodskih otaca koji su sudjelovali na završnim glasovanjima glasovalo o Relatio finalis, zaključnom dokumentu koji je Papi predan kao savjetodavni dokument. Tekst je - što je iznenađujuće - kao već i drugi dokumenti na Sinodi, ponuđen sinodskim ocima samo na talijanskom jeziku i kao takav ga je objavila i Sveta Stolica. Sinoda je završila i sada se postavlja ne baš lako pitanje kako pristupiti točnoj ocjeni jednog dugog, ali nejasno formuliranog dokumenta. Ocjena koja tako od samog početka daje mogućnost različitih tumačenja.

Glasovanja

Na zaključnom glasovanju bilo je nazočno 265 sinodskih otaca.

Za donošenje odluke bila je potrebna barem dvotrećinska većina sinodskih otaca. Potrebni kvorum prema onome što je Generalno tajništvo navelo bio je 177.

Deseteročlano uredništvo za sastavljanje izvješća već je unaprijed odobrilo sva 94 paragrafa.

Suzdržani glasovi nisu posebice navođeni. Njihov broj nastaje kada se od broja svih sinodskih otaca - 265 - oduzme broj glasova za i protiv.

Najkontroverzniji paragraf je prema rezultatu glasovanja bio paragraf 85 koji je s 178 glasova za, zahvaljujući jednom jedinom glasu postigao dvotrećinsku većinu. 80 sinodskih otaca odbilo je ovaj paragraf, bilo je 7 suzdržanih.

Za razliku od prvog dijela Obiteljske sinode koji se održao prije godinu dana, nijedan paragraf zaključnog dokumenta nije odbijen. U listopadu 2014. tri paragrafa nisu dobila potrebnu većinu. Budući da ih je papa Franjo ipak proglasio integralnim sastavnim dijelom, činjenica da ih je Sinoda odbacila nije imala izravno djelovanje, osim što su formulacije u Relatio finalis 2015. bile suzdržljivije - a time su bez iznimke prihvaćene.

Zaključni govor

Papa Franjo tijekom zaključnog govora

Zaključno izvješće Sinode, Relatio finalis s njegova 94 paragrafa, ponuđeno je samo na talijanskom jeziku što dovodi do pretpostavke da je i sinodskim ocima dano na glasovanje samo na talijanskom jeziku. Međutim, zaključni govor pape Franje Biskupskoj sinodi podijeljen je i objavljen na više jezika. Suprotno od toga, njegov uvodni govor je isto tako podijeljen samo na talijanskome. Tek nekoliko dana podijeljeni su neki prijevodi. Na njemačkom jeziku, primjerice, do danas nema prijevoda. Prijevodi signaliziraju što se u Vatikanu drži važnim i time u vezi, što je od važnosti i u javnosti. Važnost se ne pripisuje zaključnom izvješću, nego Papinom zaključnom govoru i time - u skladu s crkvenom tradicijom - papinskom tumačenju.

Izvor: katholisches.info 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)