nedjelja, 4. listopada 2015.

Je li ovo početak nove shizme?
Kratko prije Obiteljske sinode koja danas počinje Savez njemačke katoličke mladeži (BDKJ) i Centralni komitet njemačkih katolika (ZdK) traže mogućnost njemačkog posebnog puta. 

Izričito su željeli slobodu vlastitih rješenja s obzirom na rastavljene ponovno civilno oženjene, homoseksualno suložništvo itd. 

Slične izjave došle su posljednjih mjeseci i iz njemačkog episkopata. 

Na temelju činjenice da Sinoda ne namjerava objaviti završne dokumente, mogućnost njemačkog posebnog puta (a to je u biti shizma ili raskol) uopće se ne može isključiti. 

Premišljanja liberalnih katolika bi mogla biti sljedeća: 

U nedostatku konkretnih zaključaka koje je Sinoda donijela (a potom možda i Papinih) progresisti će to tumačiti kao slobodu za biskupske konferencije ili pojedine biskupije da rasprave tijekom Sinode ,,tumače" po svom nahođenju. 

Marx & Co. (,,Mi nismo Rimska filijala!") bi mogli nakon Sinode donijeti uredbu da se rastavljenima ponovno civilno oženjenima podjeljuje Pričest. Radikalniji biskupi bi mogli čak narediti da se ,,u posebnim slučajevima" blagoslivljaju partnerstva koja nisu brak. 

Obrazloženje: ,,To je volja naroda Božjega koja je izrečena izjavama ZdK-a, BDKJ-a itd." 

Župnici koji bi se usprotivili ovim naredbama, izgubili bi svoja mjesta. 

Na ovaj način bi se u Njemačkoj Katolička Crkva brzo mogla zamijeniti jednom drugom Crkvom koja bi, naravno, zadržala naziv ,,katolička". Na koncu, nitko se ne želi odreći crkvenog poreza. 

Bude li se Papa prekasno umiješao, dosta njemačkih biskupija bi moglo krenuti takvim posebnim putem. 


Izvor: mathias-von-gersdorff.blogspot.com 

2 komentara:

  1. ,,Na koncu , nitko se ne želi odreći crkvenog poreza . " U tome je veliki dio istine . Stavimo se u položaj onih koji tamo plaćaju porez crkvi . Oni ga ne žele više plaćati ako im ta crkva neda više živjeti po svom . A to je svakojako živjeti . Kako im paše . Crkva , da bi ostala vjerna Kristu i njegovu nauku mora takvima reći ne . A to izgleda nemože jer želi služiti i Bogu i bogatstvu . Nažalost prije će reći ne Bogu . Robelar

    OdgovoriIzbriši
  2. Tko je liberalni katolik? To je čovjek koji je svoj udio u zajedničkoj kući jeftino prodao svijetu! I to bi bila njegova stvar, da se on drsko ne vraća u tu zajedničku kuću i bez ikakvog srama, zahtijeva, pravo da raspolaže onim što mu više ne pripada! Pokajanje se na koljenima moli! Lj

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)