četvrtak, 8. listopada 2015.

Je li zaključni dokument Tajne sinode već gotov prije nego je počela Biskupska sinoda?


Papa Franjo na putu u sinodsku dvoranu

(Rim) ,,Moglo bi se činiti suvišnim dan za danom pratiti tijek Sinode ako pomislimo da na koncu vrijede samo zaključci", piše tradicionalni blog Chiesa e postconcilio. Time se aludira na najnoviju najavu da papa Franjo već na kraju Sinode želi predstaviti zaključni dokument. 

,,Dosada su posinodalni dokumenti kao sažetak rada Sinode objavljivani nakon godinu dana ili dvije godine pri čemu se odgovarajući tekst tek morao izraditi." Ako papa Franjo na kraju Sinode već želi predstaviti posve gotov tekst, to može samo značiti da je ovaj zaključni dokument već unaprijed pripravljen i to neovisno od Sinode. Koji smisao može imati sazvati Sinodu, istodobno dvostruku Sinodu da bi biskupi iz cijeloga svijeta tjednima raspravljali, a onda mimo ove Sinode - i posve je zaobišavši - formulirati njezin zaključni dokument? 

Navodno je tekst paralelne Sinode u Villi Malta već izrađen. U sjedištu rimskog isusovačkog časopisa Civiltà Cattolica dva tjedna je prije početka Sinode potajno zasjedao tim od trideset ljudi koji se sastojao samo od isusovaca. Koordinaciju je vršio pater Antonio Spadaro, ravnatelj časopisa kojega je Papa osobno imenovao sinodskim ocem. Spadaro time predstavlja jedinu izravnu povezanost između Biskupske sinode i Paralelne sinode. Njezino postojanje dosada Vatikan nije službeno potvrdio zbog čega se govori o ,,Tajnoj sinodi"

Ova sinodska dihotomija time doduše pronalazi neko objašnjenje, ali ne umanjuje činjenicu da je nespojiva paralelnost jedne Biskupske sinode i jedne Tajne sinode. To ni u kom slučaju nije spojivo, a osobito ako će Tajna sinoda zaključnim dokumentom na kraju čak imati veću i odlučniju težinu. 

Isusovačka Villa Malta, zvana i Villa delle Rose, nalazi se na rubu vrtova Ville Borghese i ne treba je zamijeniti s Rimskim prioratom Suverenog malteškog reda na Aventinu koji se često naziva Villa Malta. 

Konferencije za tisak koje se održavaju svaki dan - tajna igra kasperijanaca 

Dotle se konferencije za tisak koje se održavaju svaki dan, kao i prošle godine pokazuju kao tajna igrica kasperijanaca. Organizira ih Tiskovni ured Svete Stolice u suradnji s Generalnim tajništvom Sinode pod vodstvom kardinala Lorenza Baldisserija, Papinskog suradnika. 

Snažan govor na početku Sinode kardinala Petera Erdöa u obrani katoličkog nauka o braku i moralu i odbacivanje ,,novog milosrđa" moralo je izazvati odgovor. Nakon što je na prvoj konferenciji za tisak u ponedjeljak posebni tajnik sinode Bruno Forte torpedirao Erdöv govor izjavivši posve suprotne stavove, na drugu konferenciju za tisak u utorak su odmah pozvana dvojica sinodskih otaca, kanadski nadbiskup Durocher i kurijalni nadbiskup Claudio Celli iz Papinskog vijeća za društvena obavijesna sredstva koji su obezvrijedili Erdöv govor. 

Durocher, koji je istodobno zahtijevao đakonat za žene i da laici mogu propovijedati, rekao je: ,,Erdöv govor je važan dio, ali je samo jedan dio." 

Celli je pak rekao: ,,Crkva govori muškarcu i ženi današnjice. Ona stupa u kontakt sa stvarnošću obitelji i braka koja je mnogovrsna i složena, puno mnogovrsnija i složenija od same veze muškarca i žene...Panorama prema rastavljenima ponovno vjenčanima posve je otvorena...Ako je se Erdövim govorom zatvorila, što mi onda još ovdje činimo?" 

Koordinator Tajne sinode opominje od ,,konspirativne hermeneutike" 

Isusovačka Villa Malta

Jučer je papa Franjo u svojoj jutarnjoj propovijedi u Domu svete Marte rekao: ,,Gdje je Gospodin, tu je milosrđe [...] Krutost izaziva milosrđe." Je li to ,,opomena sinodskim ocima?", pita se Chiesa e postconcilio

Na koncu, jučer je uslijedila još i izjava isusovca Spadara: ,,Franjo je stoga zamolio da ne upadnemo u konspirativnu hermeneutiku [?] koja je sociološki slaba i koja duhovno nije od pomoći...Mora se paziti da ovom isprikom branimo vjeru, ne branimo samo vlastite ideje. Važno je da Crkva ne upadne u Wagenburg kompleks, obranu malobrojnih od neprijateljski nastrojenog svijeta..." 

I to baš iz usta Koordinatora isusovačke Tajne sinode u Villi Malta kojega je Papa imenovao dolazi opomena od ,,konspirativne hermeneutike"

,,Sofizmi ove vrste predstavljaju opsjednuto mlataranje kojim se ponavlja mantra 'milosrđa' kojom se maše kao buzdovanom, a iza toga se prepoznaje duh koji se opio dimom svijeta", kaže Chiesa e postconcilio

Papa Franjo: ,,Ostaviti stare mreže" 

To se slaže sa zaključnim riječima pape Franje na jučerašnjoj općoj audijenciji: ,,O kad bi mogao zanos sinodskih otaca animiran Duhom Svetim raspaliti snagu Crkve da ostavi stare mreže i da se uhvati loviti pouzdajući se u Gospodinovu riječ. Molimo se zdušno za ovo." 

,,Što Papa misli s 'ostavljanjem starih mreža'? Jedinstvo nauka i prakse nije muzejski eksponat, nego živi nauk onoga koji je utemeljio Crkvu i stoljećima je učinio plodonosnom. 

Nemojmo prestati podsjećati na to da pastoral znači 'prevesti' nauk u praksu, a ne mijenjati nauk i ne služiti se praksom kako bi se zaobišao nauk. Bojimo se da bi novi sustav zaobilaženja nauka mogao biti ,,široki pastoral" već prema mjestu i kulturi...", piše Chiesa e postconcilio

Kolegijalnost dovedena do svojih škodljivih ekstrema? 


Izvor: katholisches.info 

1 komentar:

  1. Nije najveća tragedija u tome što je netko izgradio zajedničku kuću, po vlastitim mjerilima, ili mjerilima onoga komu služi! Najveća je žalost što zajedničari kuće, nakon što je izgrađena bez njihovog znanja, pristaju uopće raspravljati o PROJEKTU nečega što je već učinjeno. Ako i ima onih koji se bune protiv te besmislice, vrlo brzo dopuštaju da budu ušutkani i nadglasani. Od nerazboritog se i ne očekuje razboritost. Na kraju se treba postaviti pitanje; Postoji li barem jedan do kraja razborit, kako bismo se mogli pouzdati u njega? Zapravo, ispada da su najrazboritiji oni, koji su ili uklonjeni, ili protjerani. Onda mi jedino ostaje da zaključim, da ovi ostali koji ili šute, ili napola govore, strahuju da ne dožive istu sudbinu. Ako je tako, mogu li oni ikome koristiti?! Lj

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)