subota, 17. listopada 2015.

Kardinal Robert Sarah se obraća Sinodi: dvije najveće ugroze svijeta: rodna ideologija i islamizam
Treba dugo tražiti po inozemnim blogovima da se ulove vijesti o govorima pastira koji nas zanimaju jer su i ovaj put zasjedanja Sinode zbilja blindirana i Vatikanski tiskovni ured pušta samo neke filtrirane informacije. 

Zanimljiv je članak o govoru kardinala Saraha na kanadskom blogu Witnees for church and pope; vijest koju je opet proslijedila poljska stranica nadbiskupa Stanislawa Gadeckoga koji je poslao sažetak. 

Najprije, Nadbiskup je primijetio da je njegov kolega, također nazočan na Sinodi, nadbiskup Henryk Hoser duboko zadivljen teološkom i intelektualnom dubinom govora kardinala Saraha koji je naznačio dvije glavne današnje globalne ugroze protiv čovječanstva: 

1. diktaturu moralnog relativizma koja nalazi svoj vrhunac u rodnoj ideologiji i 

2. islamski fanatizam koji je osobito prepoznatljiv u raznim džihadističkim pokretima i poglavito u Islamskoj državi. 

Kardinal je usporedio ove dvije ideologije s totalitarističkim sustavima dvadesetog stoljeća: s komunizmom i fašizmom. Po njegovom mišljenju, moralni relativizam izaziva uništenje obitelji i dovodi do gubitka onoga što je trajno i bitno u ljudskome životu. Islamski fanatizam naprotiv dovodi do tragičnih zloporaba nad osobama. 

Iz rodne ideologije proistječu eutanazija, pobačaj, promicanje homoseksualnosti, dovodeći do neljudskih i nemilosrdnih čina koji čovjeku oduzimaju svako dostojanstvo. 

Mons. Hoser, prema onome što je napisao mons. Gadecki, dodao je: ,,Njegov glas nije bio glas zlogukog proroka, nego glas koji je izvirao iz duboke potrebe svijesti da se zna kako reagirati na slične događaje"

Izvor: blog Chiesa e postconcilio 

1 komentar:

  1. Roberte, mogao si nam prevesti ovaj krasan citat kardinala Saraha uz njegovu fotografiju. Evo, ja ću to učiniti. Valjda si se malo umorio ovim predanim radom za prenošenje istine o Sinodi.

    "Ideja koja bi se sastojala od toga da se Učiteljstvo smjesti u lijepu škrinju odvajajući ga od pastoralne prakse koja bi se mogla razviti prema okolnostima, modama i strastima, jedan je oblik hereze, opasna patološka shizofrenija."

    MAJA

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)