subota, 31. listopada 2015.

Laici na Sinodi - Liječnica govori Papi u lice: "Zlo, u ovome svijetu dolazi od grijeha. Ne zbog nejednakosti u prihodima ili 'klimatskih promjena'"


Dr. Anca-Maria Cernea

Vrijedno je osvrnuti se na laike koji su na Sinodi o obitelji bili pozvani kako bi posvjedočili vrijednost tradicionalne katoličke obitelji. Rumunjska grkokatolkinja i liječnica dr. Anca-Maria Cernea održala je svoj govor pred Papom i sinodskim ocima, a koji je skrenuo pozornost javnosti na žrtve progona koje su istočni katolici pretrpjeli poradi svoje dosljednosti i svjedočanstva u najtežim kušnjama koje može prebroditi jedino duhovno zdrava katolička obitelj i vjernost Crkvi. 

Zahvaljujemo se prevoditeljici na vrijednom tekstu i ljubaznosti! 


Napokon, nakon uzaludnog čekanja da se biskupi suprostave Papi zbog njegovih izvrnutih prioriteta u Laudato Si, javni ukor uputila mu je rumunjska liječnica na Sinodi. 

Ponekad u povijesti, kada su muškarci Crkve prevelike kukavice da izvrše svoju dužnost, Bog ih posrami tako što pozove ženu da ju izvrši umjesto njih. Sv. Ivana Orleanska i sv. Katarina Sijenska mi padaju na pamet. Nakon što je njezina obitelj pretrpjela komunističke progone, ova katolkinja nije nimalo zastrašena Papinom prisutnošću i rekla mu je točno ono što bi mi svi i htjeli. Ja se jedino nadam da će ovaj ukor uvjeriti njega i "progresivne" prelate koji slično razmišljaju o skandalu koji su njihova djela zadala Crkvi i da će početi ispunjavati svrhu svojih službi. 

Kao što Lifesite News izvještava, dr. Anca-Maria Cernea, liječnica u Centru za dijagnostiku i liječenje Victor Babes i predsjednica Udruženja katoličkih doktora Bukurešta (Rumunjska) iznijela je sljedeći govor na Sinodi prošlog petka: 

"Vaša Svetosti, sinodski oci, braćo i sestre, ja predstavljam Udruženje katoličkih liječnika Bukurešta. 

Ja sam iz Rumunjske Grkokatoličke Crkve. Moj otac je bio kršćanski politički vođa kojega su komunisti zatvorili na 17 godina. Moji roditelji su bili zaručeni, ali njihovo vjenčanje je bilo 17 godina kasnije. Moja majka je čekala sve te godine mog oca, iako čak nije ni znala je li on još živ. Bili su herojski vjerni Bogu i svojim zarukama. Njihov primjer pokazuje da Božja milost može nadjačati užasne društvene okolnosti i materijalno siromaštvo. Mi, kao katolički liječnici, braneći život i obitelj, možemo vidjeti da je ovo, prije svega, duhovna bitka. Materijalno siromaštvo i konzumerizam nisu primarni uzrok obiteljske krize. Primarni uzrok seksualne i kulturne revolucije je ideološki. Fatimska Gospa je rekla da će se zablude Rusije proširiti cijelim svijetom. To je prvo učinjeno na okrutan način, klasičnim marksizmom, ubijajući desetke milijuna ljudi. Sada se to uglavnom čini kulturnim marksizmom. Postoji kontinuitet od Lenjinove seksualne revolucije, preko Gramscija i Frankurtske škole do današnjih homoseksualnih prava i rodne ideologije. Klasični marksizam se pretvarao da preoblikuje društvo tako što je nasilno prisvajao imovinu. Sada revolucija ide dublje; ona se pretvara da preoblikuje obitelj, seksualni identitet i ljudsku narav. Ta ideologija sebe naziva progresivnom. Ali ona nije ništa drugo do stare zmijine ponude, da čovjek preuzme kontrolu, da zamjeni Boga, da postigne spasenje ovdje, na ovome svijetu. 

To je pogreška vjerske naravi, to je gnosticizam. Zadatak je pastira da to prepoznaju i da upozore stado na opasnost. "Tražite najprije kraljevstvo Božje i pravdu Njegovu, i sve ostalo će vam se nadodati." 

Poslanje Crkve je da spašava duše. Zlo u ovome svijetu dolazi od grijeha. Ne zbog nejednakosti u prihodima ili "klimatskih promjena". Rješenje je: evangelizacija. Obraćenje. 

Ne konstantno povećanje vladine kontrole, ili svjetska vlada. To su danas glavna sredstva koja kulturni marksizam nameće našim narodima pod oblikom kontrole čovječanstva, reproduktivnim zdravljem, homoseksualnim pravima, rodnim obrazovanjem itd. Ono što svijet danas treba nije ograničenje sloboda, već prava sloboda, sloboda od grijeha. Spasenje. 

Naša Crkva je bila zabranjena pod sovjetskom okupacijom. Ali nijedan od naših 12 biskupa nije izdao svoje zajedništvo sa Svetim Ocem. Naša Crkva je preživjela zahvaljujući odlučnosti naših biskupa i njihovom primjeru u opiranju zatvorima i teroru. Oni su tražili zajednicu da ne slijedi svijet. Da ne surađuje s komunistima. Sada mi trebamo Rim da kaže svijetu: "Pokajte se za svoje grijehe i vratite se Bogu jer se približilo Kraljevstvo Nebesko." Ne samo mi, katolički laici, već toliki pravovjerni kršćani tjeskobno mole za ovu sinodu. Jer, kao što oni kažu, ako Crkva popusti duhu ovoga svijeta, bit će se teško oduprijeti i svim drugim kršćanima." 

Izvor: Chris Jackson, The Remnant 

4 komentara:

 1. Lijepo je da ste donijeli ovaj tekst (i sve ostale tekstove vezane uz sinodu).
  No, ovo je vec cetvrti prijevod tog teksta na hrvatski:
  prvi, drugi, treci. To bas nema smisla.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala, Toma!

   Dobro je dokumentirati svjedočanstva i potaknuti laike na zauzetiji angažman za Crkvu.

   Izbriši
  2. Svakako je lijepo dokumentirati neke stvari, no opet nije potrebno rasipati energiju na četiri prijevoda istog teksta. Pretpostavljam da je bio nečiji "poklon" blogu pa se iz pristojnosti nije moglo odbiti.
   Zanimljivo je da se mnogi katolici slažu u procjeni sadašnje situacije: s jedne strane je dobro da prevodimo iste tekstove. Dobar dio normalnih vjernika koji imaju katoličko srce, a koji se još uvijek koprcaju u novusordovskim, neokonzervativnim, karizmatičkim, ED i drugim mrežama, polako uviđa da "kriptolefebvrovske" tendencije nisu nego još jedan od prišivaka Judinih sinova koji žele onemogućiti pristup i povratak katoličkom pravovjerju.
   Bratstvo sv.Pija X. i ovaj put je pokazalo koliko je izvanredna situacija u kojoj se ono nalazi spasonosna za mnoge katolike i njihovu vjeru i koliko pridonosi Crkvi.

   Kikii

   Izbriši
 2. Ponavljanje je majka znanja...Izvrsno mi je što ste objavili ovaj članak jer mi je baš zatrebao pa mi gaje lako pronaći. Hvala i Tomi što je podsjetio na prošle članke međutim zaista je super što je ponovljen. Hvala!
  Kako laici koji znaju svoju vjeru stoje u obrani nje.
  JMS

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)