nedjelja, 11. listopada 2015.

Nadbiskup Aleppa: Ruska vojna intervencija daje ,,novu nadu"


Msgr. Jeanbart iz Aleppa: ,,Putin pomaže kršćanskoj stvari"

(Damask) U jednom ekskluzivnom intervjuu za Radio Télevision Suisse (RTS), državnu televiziju za Zapadnu Švicarsku, govorio je nadbiskup Aleppa, Jean-Clément Jeanbart, o reakcijama sirijskih kršćana na rusku vojnu ofenzivu protiv Islamske države (IS) i kao podršku sirijskom predsjedniku Assadu. 

,,Vladimir Putin pomaže kršćanskoj stvari", rekao je Nadbiskup tijekom boravka u Ženevi gdje se Vijeće za ljudska prava UN-a bavi sudbinom sirijskih kršćana. Pri tome se, rekao je Nadbiskup, ne smijemo zavaravati da Ruski predsjednik štiti interese svoje zemlje. To vrijedi za sve države koje su uključene, također i za Zapad koji je nadbiskup Jeanbart već u prošlosti oštro kritizirao. 

Msgr. Jeanbart na međunarodnoj sceni slovi kao jedan od vodećih predstavnika sirijskih kršćana. On je nadbiskup s Rimom ujedinjene Melkitske grkokatoličke Crkve Aleppa i Apostolski vizitator Melkitske Crkve u Zapadnoj Europi. 

Već je 2003. godine Nadbiskup rekao švicarskim medijima o stanju duha među kršćanima: ,,Jedni od nas se boje, drugi su mišljenja da ne predstoji neposredna opasnost. Da SAD nešto namjerava, svakako je moguće i mi se moramo na to pripraviti jer oni šire dezinformacije"

2011. godine izbile su borbe sunitskih krugova protiv Sirijske vlade, a te krugove nadziru islamske džihadističke milicije kao Islamska država (IS) i Al-Nusrah. Kršćane se ubija, protjeruje ili se moraju podložiti ponižavajućem sustavu plaćanja harača koji ih čini obespravljenim ljudima druge klase. 

Na ovakav korak Zapada uzaludno se čekalo 

Razlika prema drugim državama je pak u tome da se Rusija konkretno umiješala u korist kršćana. ,,Korak koji smo uzaludno čekali već godinama od zapadnih država", rekao je Nadbiskupov pomoćnik nakon intervjua. 

Aleppo su 2012. godine pregazili islamisti, nadbiskupska rezidencija je opljačkana. Djelomično su grad ponovno osvojile vladine snage. Ipak msgr. Jeanbart i dalje živi u svom gradu koji je podijeljen. ,,To je moje mjesto", dodao je. 

Ruska vojna intervencija sirijskim kršćanima daje ,,novu nadu". Kako je Nadbiskup rekao, u kršćanskom puku se može osjetiti ,,nova nada"

I predsjednik Assad je počinio zločine, rekao je Nadbiskup. S obzirom na cijelo stanje i zločine protivničke strane, on francusko protivljenje da uspostavi pregovore sa Sirijskim predsjednikom drži ,,ekstremističkim"

Jeanbartov pomoćnik je mišljenja da kršćani trebaju pregovore, svi Sirijci trebaju pregovore. Tko to odlaže, šteti kršćanima i cijeloj Siriji. 


Izvor: katholisches.info 

1 komentar:

  1. Neshvatljivo zdravom razumu je to da jedan čovjek iz više crkvene hijerarhije, gdje se s pravom pretpostavlja da posjeduje znanje i spoznaju, vjeruje, da ih jedna divlja zvijer, može spasiti od druge. Ovakvim izjavama, čovjek ne ohrabruje svoje stado u vječno spasenje, već ga hrani lažnom nadom, da će ih spasiti gospodari ovoga svijeta. Svaki čovjek koji javno govori, makar iz njegovih usta izlazila i istina, ukoliko nije spreman i život položiti za ono što govori, taj čovjek govori besmislicu! Evo, ja rekoh! Isuse, daj mi snage da umrem za istinu! Lj

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)