petak, 9. listopada 2015.

Nadbiskup Coleridge: glasovanje o Kasperovom prijedlogu bi završilo 65:35 protiv prijedloga


Nadbiskup Coleridge iz Brisbanea

(Rim) Na trećoj konferenciji za tisak o radu Sinode koja se prekjučer održala vatikanski glasnogovornik pater Federico Lombardi SJ je precizirao da je sinodskim ocima dopušteno objaviti svoje intervencije. Službeno se to, kao i prošle godine, ne događa. A praksa prošlih desetljeća je bila posve drukčija. Pod papom Franjom rigidna obavijesna politika pobrinula se za filtriranu i time izmanipuliranu percepciju Sinode prema vani. 

O razlici u težini i važnosti jedne službene i privatne objave Lombardi nije govorio. 

U one koji objavljuju pripadaju oba belgijska sinodska oca, biskup Johan Bonny iz Antwerpena koji je izaslanik Biskupske konferencije i biskup Lucas Van Looy SDB iz Genta kojeg je papa Franjo osobno imenovao. 

Nadbiskup Coleridge: ,,Ovo je osnovana pretpostavka" 

Većina sinodskih otaca ne objavljuju vlastite intervencije na svoju ruku. Mnogi govore barem o svojem radu na Sinodi. K ovima pripada i nadbiskup Mark Coleridge iz Brisbanea. Msgr. Coleridge pripada u natpastire koji su nakon stupanja na snagu motuproprija Summorum Pontificum pape Benedikta XVI. celebrirali po tradicionalnom rimskom obredu. To je činio i tijekom pontifikata pape Franje. 

Na rubu Sinode s njim je razgovarao vatikanist John Allen (ranije National Catholic Reporter, danas Crux). Allen je pitao nadbiskupa Coleridgea kakav bi bio ishod glasovanja ako bi se sada glasovalo o Kasperovu prijedlogu. 

Nadbiskup Coleridge: 

,,Mislim da je odnos 65 protiv 35... (...) Mislim da sa sigurnošću među biskupima postoji većina koja nije za Kasperov prijedlog. To je pretpostavka, ali osnovana pretpostavka." 

35 posto je daleko udaljeno od potrebne kvalificirane dvotrećinske većine sinodskih otaca. Ipak je postotak kasperijanaca među sinodskim ocima prilično velik. 

Izjava australskog nadbiskupa dobiva posebno značenje ako bi se trebalo obistiniti da rasprave i odluke na Biskupskoj sinodi na koncu uopće ne igraju ulogu jer je uobičajeni posinodalni Papin dokument već prije početka Sinode izrađen na Tajnoj sinodi. 

Broj komentara: 6:

 1. zanima me znaju li ti tzv. "kasperijanci" da su svoj nauk usmjerili direkt protiv dogme jer Kasper svoj nauk zasniva na arijanstvu nijekanjem Kistove božanske naravi ili je možda njima dogma tek ljudska tvorevina i tako idu protiv cjelokupnog nauka crkve?
  Marija

  OdgovoriIzbriši
 2. Sve je ovo uvod u rušenje sakramenata a potom i Euharistije i na dijelu je bitka između onih koji su Božji i onih koji u vražji. Zvonimir

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Potpuno se slažem sa tobom.Zlo nikada nije zadovoljno.Ono samo po sebi, uvijek traži još gore i gore razaranje.Zorno se to vidi na primjeru pervezije i odvratnosti sodomije.Unatrag 10-tak godina, dobro se sjećam kada su lokalne udruge za promicanje sodomije uvjeravale sve da je suludo misliti da oni žele brak, a posvajanje djece je nešto, što samo paranoici mogu tvrditi.Jedino što danas možemo ustvrditi, osim da su ti ljudi notorni lažovi, jest da nismo daleko od legalizacije apsolutno svih mogućih perverzija, morbidnosti kakvih naš um nije ni sposoban zamisliti.Ali ima tko jest.Sotona.Obitelj je glavni cilj, i ruši je svim mogućim oružjima.Nekakvi Kasper, Marx, Bony i ostali su njegove sluge, svjesno, ili ne, to me niti ne zanima.Krajnji je cilj Sveta Misna Žrtva, koju je prije 50 godina unakazio do neprepoznatljivosti, a sada slijedi borba do kraja za dokinuće.Zvonimire, ppotpuno si u pravu.Neka nas Trojedini Bog očuva i oslobodi, i po zagovoru Bogorodice vodi kroz ovu bitku.

   Božji blagoslov

   Max

   Izbriši
  2. Neka Gospodin dahne Duha Svetoga u naša srca i neka nas čuva Svojom Božanskom Ljubavlju od nečastivog i njegovih slugu. Zvonimir

   Izbriši
  3. Jasno je da im smetaju i da treba ukinuti Otajstvene zazive a pogotovo: "Tvoj slavni dolazak iščekujemo". Od svih posvećenih osoba koje sam imao prilike čuti, samo je jedan imao malo volje popričati o toj najvećoj nadi kršćana. Rijetki su, poput pok. fra Stanka Bačića koji su u narodu budili svijest za odgovornije držanje kršćanskog identiteta, kojeg ne može biti bez nade u Isusov obećani ponovni dolazak. Vrijeme je da se otkriju sva razmišljanja visokih crkvenih dostojanstvenika, a oni pravi, Božji, vodit će vjerni narod s malo riječi... ( napr "Ostanite vjerni..." ..."pridržavajte se nauka"...) Treba moliti za pravo crkveno vodstvo ( Iz 51,1-11)

   Božji blagoslov, laik

   Izbriši
 3. Oprez, oprez djeco! Imajte uvijek pred očima Onoga koji je Put Istina i Život! Kada je Isus govorio; "jao vama farizeji, licemjeri..." niti jednoga nije prozvao imenom, iako je dobro znao tko su ti licemjeri. Time je dao mogućnost svakom čovjeku da se prepozna. I doista, oni koji jesu licemjeri, i prepoznali su se na koncu i sami su se očitovali. Znači Isus nije poštedio onoga tko na posljetku među njima doista nije ostao licemjer. Svakome je dao mogućnost da se očituje svojim činom. I zato, nitko od nas ne zna da li će među njima na koncu biti ipak netko tko će se pokajati. I ne zaboravimo, da je mnogo onih koji su vikali "Hosana," samo nekoliko dana poslije, vikalo, "raspni!" Zato je uvijek mudro suditi zlo, ali je ludo suditi čovjeku! Samo Jedan je od Oca dobio vlast da sudi! Molim vas, ne osudite same sebe, jer sudite na takav način druge! Inače ni vi ne slušati Isusa u ovome kada je rekao; "ljubite svoje neprijatelje" I možete i meni zbog ovih riječi suditi, činite kako hoćete! Ovo sam uistinu rekla iz ljubavi, prema vama koje i ne poznajem! Lj

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)