četvrtak, 15. listopada 2015.

Pismo žalbe koje su kardinali predali Papi straši Crkvu - sadržaj je odlučujući


Eksplozivno pismo žalbe kardinalâ
sinodskih otaca straši Crkvu

Napomena Giuseppea Nardija 

Pismo žalbe trinaestorice kardinala papi Franji eksplodiralo je kao bomba. Time postaje jasno zašto je djelomično oko toga nastala zbrka ili se također stvara zbrka. Bomba pak ne leži u ovome što se oko toga događa, nego u sadržaju pisma koji je jučer objavio vatikanist Sandro Magister, tjedan dana nakon što je predano Papi. Otada se oko pisma pravi zbrka, djelomično s nakanom koja se da prepoznati - da se odvrati pažnja od sadržaja.

Pismo je prodrmalo katoličku Crkvu kao strašilo, po cijelome svijetu i to ne samo kasperijance koji se frenetično muče s pravilima igre na Sinodi. 

Papa Franjo i režija iza Sinode 

Pismo je jednim udarcem pokazalo što su promatrači već prije početka Sinode nagovijestili. Jedna određena skupina u Crkvi - a to brine kardinale koji su napisali žalbu - pokušava Crkvi nametnuti ,,unaprijed pripravljene rezultate o važnim kontroverznim temama". Jedna određena skupina u koju kardinali potpisnici jezično ,,s poštovanjem", ali jasno ubrajaju i papu Franju. Jer bez papinske pomoći nagoviješteno upravljanje Sinodom ne bi bilo moguće. Još i više: logika nas ipak navodi na zaključak da je papa Franjo zapravo redatelj ,,novog milosrđa"

Pismo postoji, kako je u međuvremenu potvrđeno s više strana. Vatikanski glasnogovornik Lombardi je u ponedjeljak ujutro rekao: ,,Papa mora biti onaj koji će reći je li dobio ovaj dokument ili nije". Nekoliko sati kasnije Lombardi je priopćio novinarima da su nadbiskupi Milana i Pariza koji su se pojavili na objavljenom popisu trinaestorice potpisnika izjavili da nisu potpisali to pismo. Time je otpočela borba oko imena potpisnika koja i sada traje, istodobno je Vatikan službeno potvrdio što je kratko prije toga još bilo otvoreno. 

Postojanje pisma su otada potvrdili drugi kardinali koji su potvrdili ili demantirali da su potpisali. 

Trinaestorica kardinala sinodskih otaca koji su napisali pismo žalbe 

Potvrda je došla i od progresivnog američkog isusovačkog časopisa America. Isusovački red na Biskupskoj sinodi koja sada upravo zasjeda igra značajnu, iako opskurnu ulogu koja se dobrim dijelom drži u tajnosti. America je potvrdila ponajprije sadržaj pisma koje je Magister objavio. Časopis osim toga potvrđuje da su pismo žalbe Papi potpisali trinaestorica kardinala, od kojih su svi sinodski oci. Doduše, isusovački časopis ne spominje kardinale Scolu, Vingt-Troisa, Piacenzu i Erdöa koje je naveo Magister, a koji su u međuvremenu demantirali da su potpisali, nego drugu četvoricu sinodskih kardinala: 

●kardinala Daniela Di Narda, nadbiskupa Galveston-Houstona i dopredsjednika Američke biskupske konferencije (SAD) 

● kardinala Johna Njuea, nadbiskupa Nairobija (Kenija) 

● kardinala Norberta Riveru Carrera, nadbiskupa Grada Meksika (Meksiko) 

● kardinala Elia Sgrecciu, umirovljenog predsjednika Papinske akademije za život 


Sadržaj žalbe je mjerodavan 

Tko ostane kod pitanja koji su kardinali sinodski oci i koliko njih potpisalo pismo, previđa domašaj pisma čije značenje (i eksplozivnost) leži u njegovom sadržaju. 

Tko se požali da kardinali posežu za takvom mjerom, trebao bi se štoviše priupitati što se onda sve moralo dogoditi iza kulisa da je kardinale dovelo da učine takav korak. 

Činjenica je da je posrijedi interna kritika koja odgovara crkvenoj tradiciji. Nije se očito namjeravalo, barem u početku, objaviti ovo pismo. To je povezano s neskrivenom optužbom protiv samog Pape. Javno iznijeti tako oštru kritiku o jednom vladajućem Papi predstavlja rušenje tabua. To objašnjava nemir koji je spopao neke od stvarnih i osumnjičenih pošiljatelja. 

Kako je došlo do toga da je pismo i imena potpisnika dospjelo do vatikanista Sandra Magistera, zasada se ne može rekonstruirati. Je li riječ o mjestu na kojem curi (Gdje?) ili je to bila posljedica papinske reakcije na pismo da se on ni nakon tjedan dana pošto je pismo žalbe predano uopće se ne želi ozbiljno pozabaviti brigama kardinala i sinodskih otaca, još će se vidjeti. 

Sinodi se predbacuje manipulacija od prvog upitnika 2013. godine 

Tko se okomljuje na djelomično izazvanu pomutnju oko imenâ potpisnikâ, izlaže se opasnosti da izgubi iz vida stvarnu i puno značajniju pomutnju oko cijele Sinode. Mnogi bi morali dopustiti da im se spočita da jednim žele pokriti drugo. 

Nad svime u svakom slučaju lebdi crna slutnja koja se sada i službeno potvrđuje da je posrijedi papinska manipulacija kako bi se ,,o važnim kontroverznim temama postigli unaprijed pripravljeni rezultati"

Rezultati koji se očito udaljuju od dosadašnjeg katoličkog nauka o braku i moralu. Bilo bi besmisleno pretpostaviti bilo što drugo.

Iz pozadine ponovno izranja ono pitanje koje zasjenjuje cijeli pontifikat pape Franje. Pitanje jesu li ovi ,,određeni rezultati" dio jedne ,,capitulatio caesarea" (onaj kojega treba izabrati onima koji ga biraju daje određena obećanja i ustupke) prije konklave ili na njoj. 

2 komentara:

  1. Korak po korak razotkrivaju se svi oni koji na čelu sa Franjom rade na rušenju crkvenog Nauka i Božje riječi.Vukovi su to u jagnjećoj koži puna su im usta milosrđa i suosjećajnosti za potrebite, siromašne, Veliki humanisti i borci za prava potlačenih i obespravljenih promicatelji milosrđa ali nikad ih nećete čuti da milosrđe prije svega traži iskreno kajanje za pončinjene grijehe i samo u tom slučaju se baštini. Ovo što radi modernistička klika sa Franjom na čelu je najmonstruozniji i najperverzniji napad na Kristovu Crkvu u povijesti i ako im se sada odlučno ne suprostave oni koji mogu a to su prije svega kardinali i biskupi na Sinodi koji su još uvijek vjerni Kristu, katolička Crkva kakvu poznajemo dvije tisuće godina će propasti i preseliti se u katakombe kao u prvim godinama kršćanstva. Modernistička klika na čelu sa faranjom sprema rušenje Sakramenata i Euharistije u konačnici i rušenje obiteljske zajednice je samo prvi korak tog prljavog monstruoznog sotonističkog planana. Zvonimir

    OdgovoriIzbriši
  2. Znam mnoge koji se pitaju; "Zašto je Isus Judu Iškariotskog, uvrstio među 12 Apostola!" Istina je zapravo, da se Juda doslovce sam nametnuo i ugurao među Isusove sljedbenike. Ostale Apostole sve je Isus pozvao, ali Judu nije. Znao je Isus šta ga čeka s Judom, ali da se ispuni pismo i ne samo zbog toga, Juda je među 12 Apostola. Tim izborom zapravo Juda je ne samo znak onog trenutka, već kroz cijelu povijest crkve. Kroz izbor Jude među dvanaestoricu, Isus nam je ostavio jasno upozorenje. A danas je to upozorenje, daleko jasnije i znakovitije, nego ikada prije. Tada je izdan Krist! Danas Njegovo Mistično Tijelo! Lj

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)